Alimente interzise în epilepsie: listă, recomandări

Despre alimentație în cazul epilepsiei
Epilepsia este o boală neurologică cronică, ce se manifestă prin convulsii, episoade scurte de mișcare involuntară; acestea pot implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generală), fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcției intestinului gros sau a vezicii urinare.
Criza epileptică poate fi declanșată de:
- lipsa somnului;
- consumul de cafea, alcool, medicamente sau droguri;
- omiterea meselor, respectiv consumul excesiv al anumitor alimente;
- expunerea prelungită la stres;
- febra sau o boală trecătoare.
Cea mai recomandată dietă în epilepsie este dieta ketogenică, bazată pe un conținut scăzut de glucide, dar ridicat de grăsimi. De regulă, dieta ketogenică se recomandă în special la copii, deoarece în cazul adulților și adolescenților este mai indicat regimul Atkins.
În dieta ketogenică corpul este obligat să utilizeze grăsimea din depozite pentru a furniza energie corpului, în detrimentul glucozei care provine din glucide, iar acest proces poartă denumirea de „cetoză”. Tocmai din acest motiv, consultul medical și supravegherea medicală sunt esențiale. Trebuie subliniat faptul că acest regim nu este neaparat benefic, dar, cu supraveghere medicală și respectată cu strictețe, are o rată mare de succes, prin reducerea crizelor epileptice.
Atât dieta ketogenică, cât și cea Atkins sunt bogate în grăsimi și sărace în glucide și fibre, astfel încât poate apărea constipația sau, în cazul celei preexistente, se poate accentua. De asemenea, pot exista anumite deficite nutriționale secundare acestei diete, ca atare sfătuirea cu medicul nutriționist sau dieteticianul este vitală, înainte de urmarea unui astfel de regim alimentar.
Dieta ketogenică presupune consumul a 65% grăsimi, 30% proteine și doar 5% glucide. Este interzis, însă, consumul de alimente prăjite și de tip fast food.
În ultima perioadă s-a observat că și regimurile alimentare mai puțin restrictive, dar care evită consumul de dulciuri și zaharuri, pot fi utile în prevenția crizelor epileptice.

Listă alimente interzise în cazul epilepsiei
Trebuie precizat că, în prezent, nu există suficiente dovezi că anumite alimente pot declanșa crizele la pacienții care suferă de epilepsie, iar mâncatul rareori le poate provoca. Totuși, există o suspiciune în cazul aditivilor și coloranților alimentari, precum monoglutamatul de sodiu și îndulcitorii artificiali, care au declanșat uneori crize epileptice. De asemenea, se pare că și consumul de cafeină poate crește riscul de a declanșa crize, însă alteori poate avea chiar un efect protector.
Se recomandă a se evita, totuși, anumite alimente:
- glucidele simple: în special cele din dulciuri prezintă un indice glucidic crescut, astfel încât vor fi rapid asimilate în organism;
- cafeina: din cafea, energizante, sucuri carbogazoase - are un efect stimulant asupra sistemului nervos central;
- sucul de grapefruit/rodii: poate neutraliza efectele medicamentelor anti-epileptice sau poate declanșa efecte adverse;
- alcoolul: poate interfera, atât cu medicamentele, cât și cu dieta;
- condimentele sau sosurile: pot stimula sistemul nervos central sau pot conține grăsimi nesănătoase.
În cazul dietei ketogenice se vor evita inclusiv:
- produsele care conțin amidon: cereale, orez, pâine;
- toate fructele, cu excepția fructelor de pădure;
- leguminoasele;
- rădăcinoasele: tuberculi, cartofi, păstârnac, morcovi.
Recomandări
Există o serie de măsuri care pot reduce riscul de a suferi o criză epileptică:
- în cazul în care se urmează dieta ketogenică/Atkins, este recomandat ca regimul să se țină sub îndrumare medicală;
- persoanele care suferă de epilepsie pot mânca aproape toate alimentele, fără teama că se vor declanșa crizele epileptice;
- se recomandă o dietă echilibrată și chiar suplimentarea cu minerale și vitamine;
- în cazul în care anumite alimente vor declanșa criza epileptică, acestea se vor evita în viitor;
- după o perioadă îndelungată în care s-a respectat dieta ketogenică și când crizele epileptice sunt ținute sub control, se poate trece la o dietă normală și echilibrată, dar sub îndrumare medicală.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Regim diabet: alimente interzise, permise, recomandări
Diabetul zaharat este o boală cronică, a cărei schemă de tratament include și o alimentație echilibrată și corespunzătoare.Cele patru componente esențiale în tratarea diabetului zaharat, fie că este vorba de tipul 1, tipul 2 sau diabetul gestațional, sunt:alimentația sănătoasă și h...

Aronia: proprietăți, beneficii, contraindicații
Aronia este un fruct folosit atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică, având un gust distinct și un conținut remarcabil de substanțe benefice pentru organism. Este considerat un remediu naturist împotriva unor afecțiuni, astfel că este adesea recomandat sub formă de su...

Dieta Rina: în ce constă, etape, reguli
Dieta Rina, cunoscută și sub denumirea de „dieta de 90 de zile” este una dintre cele mai populare diete pentru slăbit din lume. În continuare poți descoperi care sunt regulile și principiile sale de bază, ce beneficii suplimentare aduce, pe lângă scăderea în greutate, cum să o integr...