Ce alimente sunt interzise în artroză: listă, recomandări

ce alimente sunt interzise in artroza lista recomandari

Despre alimentația în cazul artrozei

Artroza mai este cunoscută și sub denumirea de osteoartrită, fiind cea mai frecventă formă de artrită. Boala apare în urma degradării treptate a cartilajului articulațiilor.

Obezitatea poate reprezenta un factor de risc în declanșarea acestei afecțiuni articulare, astfel încât prevenția se realizează prin scădere în greutate. În consecință, dieta joacă un rol esențial, pe lângă terapia medicamentoasă/chirurgicală și intervențională.

Bolile articulare sunt asociate cu dureri la nivelul articulațiilor și este important de știut că unele alimente pot atenua sau, din contră, agrava aceste dureri articulare ale artrozei.

În momentul în care ne dorim să prevenim sau să tratăm o boală artrozică, trebuie să știm că, pe lângă alimentația sănătoasă, bazată pe legume și fructe care pot combate procesele inflamatorii dureroase, și mișcarea joacă un rol esențial. Pe termen lung, modificarea stilului de viață ne poate ajuta chiar la reducerea terapiei medicamentoase.

Trebuie subliniat însă că alimentele nu vindecă artroza, ci pot doar ameliora simptomele.

Listă alimente interzise în cazul artrozei

Alimentația poate conține anumiți produși chimici, care agravează durerile articulare asociate artrozei, dar nu înseamnă că aceste alimente vor rămâne interzise toată viața. Ele trebuie evitate un timp, în procesele acute și care nu prezintă tratament.

Printre alimentele interzise se numără:

  • roșiile: cu toate că prezintă anumite proprietăți antiinflamatorii, unele studii din ultimii ani au demonstrat că roșiile pot declanșa dureri articulare în cazul pacienților cu artrită; roșiile pot conține purine, care la persoanele cu acidul uric crescut pot declanșa durerile articulare specifice gutei; recomandarea generală este de a fi consumate cu moderație și nu total interzise;
  • ulei de floarea soarelui/ soia/ porumb: acizii grași omega 6 pot cauza inflamații și dureri la nivelul articulațiilor; se recomandă prudență în consumul de omega 6 și, mai ales, să se țină seama că raportul corect de acizi grași omega 3 și omega 6 este de 3:1;
  • sucurile cu mult zahăr: consumul de zahăr nu doar crește glicemia, dar și eliberează citokine, molecule proteice cu rol în inflamație;
  • alimentele prăjite și ultra-procesate: pot declanșa procese inflamatorii, iar evitarea acestora va diminua efectul inflamator;
  • lactatele în exces: proteinele lactice pot duce la apariția durerilor articulare, astfel încât se va recomanda un consum redus al acestora și alegerea celor vegetale;
  • sarea în exces: poate provoca inflamarea articulațiilor, în consecință se recomandă prudență și evitarea excesului;
  • carnea roșie: poate accentua procesele inflamatorii, din cauza producerii în exces de interleukină-6, proteină C reactivă și homocisteină;
  • alcoolul: poate precipita simptomele și procesele inflamatorii;
  • alimentele bogate în purine: organe de animale, conservele, carnea de vită, oaie, fructele de mare pot precipita și declanșa episoade de artrită gutoasă.

Cantități recomandate

Așa cum există alimente care declanșează durerile articulare, există și alimente care ameliorează sau chiar previn aceste dureri. Din această categorie fac parte:

  • peștele;
  • uleiul de măsline;
  • broccoli;
  • citricele;
  • leguminoasele verzi, precum fasolea;
  • cireșele;
  • ceaiul verde.

Alte recomandări în privința dietei și stilului de viață includ:

  • hidratarea corectă: se recomandă o cantitate de 1,5 - 2 litri de apă pe zi; hidratarea va ține cont de sex, vârstă, înălțime și greutate;
  • creșterea aportul de fibre: cel puțin 25 de grame pe zi, care pot proveni din consumul de legume, leguminoase și fructe;
  • consumul de alimente bogate în omega 3, precum somonul (de două ori pe săptămână) sau carne de curcan (de trei ori pe săptămână);
  • cea mai indicată este dieta mediteraneană, care previne și bolile cardiovasculare;
  • igiena somnului: este foarte importantă, pentru a ajuta la refacerea și regenerarea corpului; se recomandă minimum șase ore sau maximum nouă ore de somn pe noapte.
ce alimente sunt interzise in artroza lista recomandari

Recomandări și sfaturi utile

Alte recomandări în privința gestionării artrozei cuprind:

  • mesele să fie luate stând la masă, nu la TV, cu telefonul în mână sau la laptop, în timp ce lucrăm; masticația este importantă și, mai ales, să nu mâncăm în grabă; de asemenea, este indicat să ne ridicăm de la masă înainte de a simți o senzație de plenitudine maximă;
  • alimentația să cuprindă obligatoriu trei mese principale pe zi, micul dejun fiind o masă importantă, peste care se recomandă a nu se sări;
  • garnitura la fiecare masă să fie formată din salate sau/și legume;
  • se vor evita dulciurile rafinate, iar ca desert se recomandă fructele de sezon;
  • hidratarea se bazează pe apă și se va evita alcoolul sub orice formă, precum și sucurile carbogazoase.

În concluzie, dieta joacă un rol important în gestionarea artrozei, iar dacă nu știm exact ce anume să mâncăm pentru această afecțiune se recomandă consultul medical de specialitate.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării