AFECȚIUNI

29 Aprilie 2021

Anomalii ale formei craniului la copii

scris de

Fratila Amalia, Medic specialist pediatru

Forma normala a craniului uman actual este una ovoidala, portiunea superioara in care se afla creierul, denumita neurocraniu, fiind compusa din sapte oase unite intre ele prin intermediul suturilor. Pana a junge la forma din zilele noastre, craniul a suferit modificari determinate pe de o parte de factori externi, pe de alta parte intentionat, cu anumite scopuri, de catre oameni.

Maleabilitatea oaselor craniului din primul an de viața  le-a permis oamenilor sa modeleze forma craniului de-a lungul timpului, utilizand diverse obiecte si metode: lemn, pietre, fase, modelare manuala, pentru a deforma craniul și a ajunge la forma dorita, considerand ca forma craniului diferentia oamenii în sensul apartenenței tribale sau clasei sociale. Alte scopuri ale modelarii craniului erau cel estetic, cresterea aptitudinilor intelectuale si sexuale, de intimidare a adversarilor pe campul de lupta.

Cutia craniana gazduieste creierul, care cunoaste un ritm accelerat de dezvoltare in primul an de viata, de unde rezulta importanța depistarii precoce a anomaliilor formei craniului la copii, în special a craniostenozelor=inchiderea prematura a uneia sau mai multor suturi dintre oasele care alcatuiesc cutia craniana. Inchiderea prematura a acestor suturi creste presiunea asupra creierului, acesta nu mai are spatiu sa creasca, ceea ce duce la tulburari ale dezvoltarii  psiho-motorii.

 

Anomaliile formei craniului sunt in ordinea frecventei:

 • Scafocefalia = dolicocefalia - alungirea diametrului antero-posterior al capului, frecvent intalnita la prematuri internati o perioada mai lunga în sectiile de Terapie Intensiva. Fata copilului și partea posterioara a capului au forma unui patrat.  

 

 • Craniosinostoza -inchiderea prematura a suturii sagitale, cunoscută și sub denumirea de craniu în forma de carena, cea mai comuna forma de craniosinostoza, FA fiind foarte mica sau inchisa. Mai frecventa la baieti, dezvoltarea neurologica este normala. Se presupune ce Pericle ar fi avut scafocefalie, acesta fiind motivul pentru care purta tot timpul casca. Faptul ca a fost unul dintre conducatorii de succes ai Greciei, renumit filozof, orator, posesor al unei minți sclipitoare este o dovada ca deformarea craniului nu a avut niciun impact asupra dezvoltarii creierului.

 

 • Plagiocefalia (capul turtit)  una dintre cele mai frecvente forme anormale, poate fi pozitionala, determinata de mobilitatea redusa. Incidenta acesteia a crescut odata cu recomandarea de a culca sugarii pe spate, in scopul prevenirii mortii subite a sugarului. Explicatiile și cauzele producerii acestei deformari a craniului sunt multiple: pozitionarea joasa intrauterina, sarcina gemelara, utilizarea prelungita a scaunelor de mașina, de masa, a  balansoarelor,  anomalii ale coloanei cervicale, anomalii ale campului vizual,  alimentatie artificiala. Este de doua ori mai frecventa la băieți decât la fete. Din fericire, tratamentul presupune acțiuni pe care parintii le pot efectua acasă: alternarea poziției copilului, astfel încât sa nu stea foarte mult cu fata în sus, pozitionarea acestuia pe burta, în perioadele de veghe, când poate fi supravegheat. Dacă nu se obtin rezultate în 2-3 luni, copilul poate purta o casca pentru modelarea craniului. Purtarea acestor orteze (casti) ar trebui sa inceapa intre 4-6 luni, eficienta acestora scazand dupa un an, iar dupa 1an si jumatate nu mai dau rezultate.  Pana acum 4 ani se presupunea ca nu ar influenta dezvoltarea bebelusilor, dar un studiu din 2017, publicat in Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics sustine ca sugarii cu plagiocefalie de pozitie/capul turtit asociaza intarziere in achizitiile motorii si de limbaj.

Plagiocefalia de pozitie trebuie diferentiata de sinostoza  reala, deoarece ultima necesita intervenție chirugicala în intervalul de vârsta 9-12 luni

Plagiocefalie occipitala si frontala- a doua cea mai frecventa forma de craniosinostoza, turtirea laterala a frontalului, ridicarea unilaterala a orbitei si sprancenei, ureche ipsilaterala( de aceeași parte) proeminenta. Mai frecventa la fete. Vârsta de corecție chirurgicala este pentru frontala-9-12 luni, posterioara-2-3 luni.

 

 • Trigonocefalie -forma rara, determinata de inchiderea precoce a suturii metopice, avand ca rezultat un craniu cu aspect de chila, se insoteste de hipotelorism, anomalii ale dezvoltarii partii anterioare/frontale a creierului. Intervenție chirurgicala deschisa/clasica 9- 12 luni, când oasele sunt destul de puternice pentru a suporta reconstructia, cea endoscopica la 2- 3 luni.

 

 • Deformare în foaie de trifoi- Sutura coronala, lambdoida și metopica sunt inchise prematur, conferind aspectul de  frunza de trifoi, este cea mai severa și rara forma de sinostoza, în lume raportandu-se 130 de cazuri. Se asociaza de obicei cu hidrocefalie, interventia chirurgicala presupunând și instalarea suntului ventriculo-peritoneal.

 

 • Acrocefalia=turicefalia – craniu în forma de turn, întâlnită de obicei în sindromul Crouzon.

 

Alte deformari ale craniului:

 • Brahicefalie- capul pare înalt și lat, privit din fata. Fata copilului este mica în comparație cu dimensiunea capului. Partea posterioara a capului este turtita. Poate apărea și la copilul moale/hipoton sau la cei lăsați sa stea prea mult pe spate, pentru a preveni sindromul morții subite  sugarului.

 

 • Oxicefalia sau turicefalia se poate produce când tratamentul sinostozei suturii coronale este intarziat/inadecvat, reprezentând astfel o evoluție naturala a brahicefaliei netratate.

 

Craniostenoza asociata cu alte malformatii apare in cadrul  unor sindroame genetice, ca de exemplu:

 • Sindrom Apert: craniosinostoza-brahicefalie/trifoi, exoftalmie, sindactilie, oligodactilie, hipoplazia maxilarului, exoftalmie, urechi jos implantate, palat arcuit, strabism,
 • Crouzon syndrome  craniosinostoza, malformatii ale fetei, exoftalmie discreta, anomalii ale coloanei cervicale.
 • Pfeiffer syndrome - distrofii dentare, malformatii ale degetelor, fetei.
 • Saethre-Chotzen syndrome. 
 • Sindromul Beare-Stevenson
 • Sindromul Baller-Gerold
 • Sindromul Carpenter
 • Sindromul Jackson Weiss
 • Sindromul Muenke
 • Shprintzen-Goldberg

 

Trasatura comuna a acestor sindroame este malformatia craniului, hipoplazia mijlocului fetei, anomalii ale membrelor. Cauza este necunoscuta, de obicei sunt rezultatul unorm mutatii spontane.

Diagnosticul tuturor deformarilor craniului la copil este in primul rand clinic, medicul de familie, pediatrul, neonatologolul fiind cei care observa forma anormala a capului bebelusului, palpeaza suturile sub forma unei creste, masoara perimetrul cranian si recomanda investigatii imagistice: cefalometrie, radiografie, CT, IRM.

Tratamentul este stabilit de catre neurochirurg si vizeaza in primul rand crearea spatiului necesar pentru o dezvoltare normala a creierului, prin degajarea suturilor, ulterior corectarea malformatiilor asociate, acolo unde este cazul.

 

 

 

Bibliografie:

  1. Nelson Textbook of Pediatrics 20 edition
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28009719/
  3. emedicine.medscape.com-Pediatric Craniosinostosis
  4. uptodate.com

Pediatrie
Anomalii craniene
Dr. Amalia Fratila


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

Consulta medicul specialist pentru un diagnostic corect.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.