Tipuri de masaj terapeutic
În cele ce urmează, vom detalia în ce constă și ce beneficii are fiecare tip de masaj în parte.
Masajul suedez sau masajul clasic
Este un masaj terapeutic, de unde putem distinge următoarele manevre fundamentale: netezirea (efleurajul), frământatul (petrisajul), baterea, fricțiunea și vibrația. Masajul medical clasic este definit ca o serie de manevre manuale variate, aplicate sistematic pe suprafața organismului în scop terapeutic.
Mai poate fi considerat ca o suită de prelucrări mecanice manual desfășurate de la suprafața organismului, care se succed într-o anumită ordine, în funcție de regiune, scopul terapeutic și starea generală și locală a organismului.
Pentru efectuarea manevrelor de masaj se folosesc diverse creme, unguente sau pudră de talc, iar maseurul trebuie să aibă în vedere ca mâinile sale să nu fie reci și umede. De regulă, masajul clasic se aplică o dată pe zi, uneori în funcție de caz, de două ori pe zi sau o dată la două zile.
Este de preferat ca momentul aplicării masajului să fie dimineața. Durata unei ședințe depinde de regiunea abordată și variază între 5-20 de minute. Masajul general durează, în medie, 20-30 de minute. Durata totală a unei serii de tratament variază de la 2 la 4-6 săptămâni, uneori chiar mai mult.
Masajul pentru drenaj limfatic
Înainte de toate ar trebui să înțelegem ce este limfa și ce rol are ea în corp. Limfa este un lichid clar, incolor, ce ia naștere în spațiile intercelulare, la nivelul cărora mediază schimburile de substanțe între sânge și țesuturi, apoi este preluată de capilarele limfatice și condusă în sistemul circulator venos.
Pe înțelesul tuturor, limfa ajută în sistemul nostru de apărare, ajută în procesul digestiv, are un rol puternic în detoxifierea organismului și hrănirea la nivel celular. Drenajul limfatic manual este o metodă recent apărută în paleta de terapii complementare, adresat în principal excesului de lichide din corp, acumulate la nivelul țesuturilor superficiale.
Poate fi, însă, aplicat în scop igienic în cazul persoanelor care nu prezintă tulburări ale circulației limfatice, dar urmăresc prin acest masaj detoxifierea generală a organismului. Cu scop profilactic, urmărește evitarea apariției edemelor declive la persoanele care trebuie să mențină o anumită postură pentru perioade îndelungate.
Se folosește în tratamentul curativ, dar poate fi și complementar altor terapii și tratamente convenționale sau neconvenționale în boli ale aparatului cardio-vascular, excretor, digestiv etc.
Ședința de drenaj limfatic are o durată variabilă, determinată de scopul aplicării sale și afecțiunile pentru care este recomandată. Timpul de masare poate fi cuprins între 15 - 30 de minute, cel profilactic între 40-60 de minute, iar cel extins 150 de minute.
Masajul neuromuscular
Este folosit în tratarea contracturilor, cunoscute și drept „junghi”, senzația de bază resimțită fiind o febră musculară. Punctele trigger sunt puncte discrete, cu localizare tipică în mușchii scheletici.
Când mușchiul adăpostește un punct trigger, vom experimenta o durere intensă, rigiditate, slăbiciune, mișcare restricționată, uneori chiar și greață, amețeli, tulburări de vedere.
Aceste puncte se pot acumula în stare latentă pe parcursul vieții, pot persista mult timp după boală, dar pot declanșa dureri prin activarea de către anumiți factori: traumatisme directe, traumatisme minore repetate, suprasolicitare, postură incorectă, expunere prelungită la frig, căldură, stres, anxietate, carență sau exces de vitamine.
Masajul se aplică printr-o serie de presiuni locale sau pe o arie mai mare prin diverse tehnici, cum ar fi cea de presopunctură, prinderea în pensă și strângerea miofascială, și se realizează cu nodozitățile degetelor, cu vârful acestora sau cu coatele. Nu există nicio modalitate terapeutică mai eficientă decât tratamentul manual aplicat de un terapeut.
Masajul anticelulitic
Celulita reprezintă o acumulare de țesut adipos predominant la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor și se mai poate forma pe abdomen și brațe. Cauza apariției celulitei o constituie factorul genetic și problemele hormonale feminine, cărora li se pot adăuga și sedentarismul, alimentația nepotrivită, deshidratarea și oboseala.
Masajul anticelulitic are drept scop îndepărtarea celulitei și remodelarea țesutului adipos, îndepărtarea aspectului de coajă de portocală. Acest tip de masaj influențează metabolismul celular și sistemul glandular, prin consum accelerat de calorii și eliminarea excesului de apă reținută în țesut. De asemenea, prin masajul anticelulitic se îmbunătățesc elasticitatea și tonusul pielii și a țesuturilor subcutanate.
Manevrele de masaj anticelulitic manual se realizează în zonele afectate, cu o viteză susținută, acționând în profunzime, prin tehnica de frământat, cu ajutorul nudozităților și a antebrațului. Un alt tip de masaj anticelulitic este cel cu bățul de bambus, folosit în cazurile speciale de celulită, fiind mai eficient în tratarea acesteia.