MEDICINA GENERALA

11 Mai 2022

Beneficiile masajului terapeutic acasă

Beneficiile masajului terapeutic acasă

Ce este masajul terapeutic

Masajul reprezintă o prelucrare manuală metodică și sistematică a părților moi ale corpului. Există diferite modalități de execuție pe care le putem distinge în masaj: masajul manual, cel cu ajutorul aparatelor, cu ajutorul apei (jet de apă), cu vacuum sau cu gheață (folosit de obicei în kinetoterapie, în cazul contracturilor sau a durerii).

Masajul este împărțit în trei mari grupe:

  • Masajul somatic, acesta fiind un masaj folosit în afara bolii și poate avea scop relaxant, tonifiant, sportiv sau igienic;
  • Masajul energic, care la fel se poate folosi în afara bolii. Acesta constă în presopunctură, shiatu (deblocarea anumitor fluxuri energetice pe anumite trasee) și reflexoterapie;
  • Masajul terapeutic: drenajul limfatic, masajul anticelulitic, masajul profund (se aplică pe contracturi recente) și masajul periostal (este un masaj profund care ajută la recuperarea accelerată în reparația osoasă), dar și altele.

În timpul masajului se pot utiliza anumite substanțe în funcție de tipul acestuia și de scopul urmărit, cunoscute drept agenți de alunecare. Aceștia pot fi uscați (pudre pe bază de talc sau pudre revulsive care cresc vascularizația locală) sau umezi (ulei de masaj, creme etc).

Tipuri de masaj terapeutic

În cele ce urmează, vom detalia în ce constă și ce beneficii are fiecare tip de masaj în parte.

Masajul suedez sau masajul clasic

Este un masaj terapeutic, de unde putem distinge următoarele manevre fundamentale: netezirea (efleurajul), frământatul (petrisajul), baterea, fricțiunea și vibrația. Masajul medical clasic este definit ca o serie de manevre manuale variate, aplicate sistematic pe suprafața organismului în scop terapeutic.

Mai poate fi considerat ca o suită de prelucrări mecanice manual desfășurate de la suprafața organismului, care se succed într-o anumită ordine, în funcție de regiune, scopul terapeutic și starea generală și locală a organismului.

Pentru efectuarea manevrelor de masaj se folosesc diverse creme, unguente sau pudră de talc, iar maseurul trebuie să aibă în vedere ca mâinile sale să nu fie reci și umede. De regulă, masajul clasic se aplică o dată pe zi, uneori în funcție de caz, de două ori pe zi sau o dată la două zile.

Este de preferat ca momentul aplicării masajului să fie dimineața. Durata unei ședințe depinde de regiunea abordată și variază între 5-20 de minute. Masajul general durează, în medie, 20-30 de minute. Durata totală a unei serii de tratament variază de la 2 la 4-6 săptămâni, uneori chiar mai mult.

Masajul pentru drenaj limfatic

Înainte de toate ar trebui să înțelegem ce este limfa și ce rol are ea în corp. Limfa este un lichid clar, incolor, ce ia naștere în spațiile intercelulare, la nivelul cărora mediază schimburile de substanțe între sânge și țesuturi, apoi este preluată de capilarele limfatice și condusă în sistemul circulator venos.

Pe înțelesul tuturor, limfa ajută în sistemul nostru de apărare, ajută în procesul digestiv, are un rol puternic în detoxifierea organismului și hrănirea la nivel celular. Drenajul limfatic manual este o metodă recent apărută în paleta de terapii complementare, adresat în principal excesului de lichide din corp, acumulate la nivelul țesuturilor superficiale.

Poate fi, însă, aplicat în scop igienic în cazul persoanelor care nu prezintă tulburări ale circulației limfatice, dar urmăresc prin acest masaj detoxifierea generală a organismului. Cu scop profilactic, urmărește evitarea apariției edemelor declive la persoanele care trebuie să mențină o anumită postură pentru perioade îndelungate.

Se folosește în tratamentul curativ, dar poate fi și complementar altor terapii și tratamente convenționale sau neconvenționale în boli ale aparatului cardio-vascular, excretor, digestiv etc.

Ședința de drenaj limfatic are o durată variabilă, determinată de scopul aplicării sale și afecțiunile pentru care este recomandată. Timpul de masare poate fi cuprins între 15 - 30 de minute, cel profilactic între 40-60 de minute, iar cel extins 150 de minute.

Masajul neuromuscular

Este folosit în tratarea contracturilor, cunoscute și drept „junghi”, senzația de bază resimțită fiind o febră musculară. Punctele trigger sunt puncte discrete, cu localizare tipică în mușchii scheletici.

Când mușchiul adăpostește un punct trigger, vom experimenta o durere intensă, rigiditate, slăbiciune, mișcare restricționată, uneori chiar și greață, amețeli, tulburări de vedere.

Aceste puncte se pot acumula în stare latentă pe parcursul vieții, pot persista mult timp după boală, dar pot declanșa dureri prin activarea de către anumiți factori: traumatisme directe, traumatisme minore repetate, suprasolicitare, postură incorectă, expunere prelungită la frig, căldură, stres, anxietate, carență sau exces de vitamine.

Masajul se aplică printr-o serie de presiuni locale sau pe o arie mai mare prin diverse tehnici, cum ar fi cea de presopunctură, prinderea în pensă și strângerea miofascială, și se realizează cu nodozitățile degetelor, cu vârful acestora sau cu coatele. Nu există nicio modalitate terapeutică mai eficientă decât tratamentul manual aplicat de un terapeut.

Masajul anticelulitic

Celulita reprezintă o acumulare de țesut adipos predominant la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor și se mai poate forma pe abdomen și brațe. Cauza apariției celulitei o constituie factorul genetic și problemele hormonale feminine, cărora li se pot adăuga și sedentarismul, alimentația nepotrivită, deshidratarea și oboseala.

Masajul anticelulitic are drept scop îndepărtarea celulitei și remodelarea țesutului adipos, îndepărtarea aspectului de coajă de portocală. Acest tip de masaj influențează metabolismul celular și sistemul glandular, prin consum accelerat de calorii și eliminarea excesului de apă reținută în țesut. De asemenea, prin masajul anticelulitic se îmbunătățesc elasticitatea și tonusul pielii și a țesuturilor subcutanate.

Manevrele de masaj anticelulitic manual se realizează în zonele afectate, cu o viteză susținută, acționând în profunzime, prin tehnica de frământat, cu ajutorul nudozităților și a antebrațului. Un alt tip de masaj anticelulitic este cel cu bățul de bambus, folosit în cazurile speciale de celulită, fiind mai eficient în tratarea acesteia.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul vine cu o serie de beneficii de care ar trebui să fim nelipsiți.

Ameliorarea durerilor

Diminuează și tratează dureri acute și cronice, de tip nevralgic, musculare sau articulare, îmbunătățește circulația și fluxul sanguin din întreg corpul, stimulează funcția respiratorie, crește metabolismul.

Stimularea tonusului muscular

Masajul are un efect esențial asupra musculaturii: reduce rigiditatea și tensiunea musculară, îmbunătățește flexibilitatea și amplitudinea în mișcare, eliberează starea de contracție musculară continuă.

Ameliorarea anxietății și depresiei

Nu în ultimul rând, masajul îmbunătățește starea generală a pacientului: reduce oboseala și crește calitatea somnului, atenuează stările de anxietate și depresie, asigură o mai bună concentrare.

Contraindicațiile masajului există și trebuie ținut cont de ele. Contraindicațiile temporale apar în caz de rupturi musculare, boli acute, infecții localizate (eczemă, micoză), traumatisme, echimoze, hematoame, inflamații de diverse cauze.

Contraindicațiile definitive se aplică pentru zone hiper pigmentate constituțional: linia albă, nevii pigmentari (alunițele), efelidele (pistruii), melanocitele. Dacă se observă creșterea de volum a colorației și modificarea aspectului, se recomandă oprirea oricărui masaj și comunicarea cazului unui medic specialist dermatolog.

De asemenea, masajul nu se recomandă în leziuni tegumentare de tip: psoriazis, cicatrici anfractuoase ce nu se vindecă sau se vindecă într-un ritm extrem de lent, leziuni vasculare de tip hemangioame, adică tumoră vasculară de dimensiuni variabile.

Avantajele masajului terapeutic acasă

Avantajele masajului terapeutic acasă

Prevenirea unor posibile infecții

În general, orice tip de masaj are rol de detoxifiere, de eliminare a reziduului din corp, efecte amintite, cu precădere, în cazul drenajului limfatic și neuromuscular.

Confort și intimitate sporite

Toate aceste beneficii pe care masajul le are asupra organismului pot fi realizate în intimitatea propriei case. Camera în care se desfășoară ședința de masaj trebuie să fie luminoasă, bine aerisită și să se mențină o temperatură constantă, în jurul valorii de 20 de grade.

Cele mai mari avantaje ale unei sesiuni de masaj acasă sunt confortul și intimitatea sporite, dar și o mai bună gestionare a timpului propriu.

Programări pentru servicii la domiciliu în București și Ilfov

Printre serviciile oferite de unitățile MedLife se numără și cele de Home Consulting care implică vizitarea pacientului în propria locuință de către o echipă medicală. Fiecare vizită la domiciliu se face în condiții de siguranță, iar pacientul beneficiază de tratamente eficiente pentru îmbunătățirea stării sale de sănătate.

Serviciile medicale la domiciliu oferite de MedLife în București și Ilfov pot fi accesate de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 17:00, de orice persoană, în urma unei programări telefonice în Call Center la numărul (021) 9646 sau pe e-mail, la adresa: serviciiladomiciliu@medlife.ro.

Bibliografie

  • Sidenco, Elena-Luminița, Masajul în kinetoterapie, Editura Fundației România de Mâine, 2009, p. 20-22.
  • Sidenco, Elena-Luminița, Masajul în kinetoterapie, Editura Fundației România de Mâine, 2009, p. 73.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.