Micoza

Micoza reprezinta un nume generic dat bolilor infectioase provocate de ciuperci microscopice. Termenul general se refera la boli produse de mai multe specii de microorganisme care se numesc fungi, mucegaiuri, levuri sau ciuperci microscopice. Aceste microorganisme se gasesc pe pielea si mucoasele omului, in gura, nas, urechi, intestine, organe genital etc.

Cand aceaste ciuperci gasesc conditii specifice pentru a se dezvolta se inmultesc si produc infectii. Datorita iritatiei pe care acestea o provoaca, favorizeaza si suprainfectiile cu diferiti microbi.

Medici specialiști -

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

In multe cazuri apar la persoane sanatoase. In general, in zonele expuse la frecare sau umezeala (talpi, sub sani, plicile axilare, unghii) si sunt agravate de transpiratie, tratamente prelungite cu antibiotic sau boli febrile.

In functie de locul unde acestea actioneaza, de exemplu pe piele, ciupercile produc eczeme, ulceratii (rani deschise la nivelul mucoaselor), mai ales in zona de pliu a pielii (degete, intre coapse, zona linghinala), dar si fisuri, roseata, mancarime, usturime, toate acestea sunt simptome pentru micozele cutanate.

Cea mai mare parte a micozelor cutanate cauzate de ciupercile pielii prezinta un aspect clasic. Cand sunt rezistente la tratament si asociate cu simptome precum slabiciune, stari gripale sau urinari frecvente, micozele pot prevesti alte afectiuni mai grave.

Infectiile micotice de la nivelul mucoaselor produc frecvent infectii ale mucoasei vaginale – vaginite micotice. La nivelul gurii determina infectii ale limbii, afte, infectii ale amigdalelor si gingiilor.

De asemenea, cei care sunt diabetici sunt predispusi destul de des la infectii urinare cu ciuperci, din cauza zaharului din urina, care le favorizeaza dezvoltarea. 

Simptome

Depistarea si punerea in evidenta se face fie prin cercetarea la microscop, fie prin cultivarea ciupercilor pe medii de cultura specifice. Analizele care urmaresc sa depisteze ciupercile se fac din secretiile recoltate de pe leziunile pielii si ale mucoaselor, din sputa, urina, materii fecale etc. Cel mai adesea se gasesc ciuperci din familia levurilor denumite candida (Candida Albicanis ).

Obiceiurile de igiena sunt foarte importante in cazul evitarii suprainfectarea cu aceste microorganisme.

De cele mai multe ori tratamentul trebuie aplicat local si consta in creme sau alte preparate cu efect antimicotic. In urma consultului medical dermatologic se decide de cate aplicări pe zi este nevoie , dar si pe ce perioada. In functie de severitatea bolii se mai poate recomanda si terapia pe cale orala. Bine de stiut este ca tratamentul trebuie urmat pana la final, chiar daca pare ca infectia s-a vindecat, fiindca riscul de recidiva este destul de mare.   

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.