Pătrunjel: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
14 Iunie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
patrunjel beneficii proprietati contraindicatii

Despre pătrunjel

Pătrunjelul este o plantă cu flori cultivată pe scară largă care aparține familiei Apiaceae. Este răspândit în bucătăria americană, europeană și din Orientul Mijlociu. Există două tipuri de pătrunjel proaspăt și sunt cunoscute în mod obișnuit după denumirile lor descriptive: pătrunjel cu frunze crețe și pătrunjel cu frunze plate. Pătrunjelul cu frunze crețe, numit și pătrunjel francez, este adesea folosit ca garnitură. Pătrunjelul cu frunze plate, numit și pătrunjel italian, are o aromă mai puternică și este folosit mai frecvent ca ingredient în salate și mâncăruri gătite. Pătrunjelul este mai mult decât o simplă garnitură în farfurie; el oferă o serie de proprietăți terapeutice care susțin sănătatea și bunăstarea generală.

Beneficiile consumului de pătrunjel

  • Pătrunjelul și prevenirea cancerului
    Flavonoidele sunt compuși vegetali care se găsesc în mod natural și care pot contracara agenții cauzatori de boli din organism. Miricetina este un flavonoid care se găsește în pătrunjel și în alte plante. S-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele. Pătrunjelul conține una dintre cele mai mari concentrații de miricetină la 100 de grame. Studiile au arătat că pătrunjelul și alte ierburi și legume verzi pot bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice. Aceștia sunt compuși chimici care au calități cancerigene. Ei sunt generați atunci când carnea este prăjită la temperaturi ridicate. Cei care preferă friptura carbonizată ar trebui să o asocieze cu legume verzi, cum ar fi pătrunjelul, pentru a ajuta la reducerea acestor efecte potențial dăunătoare. Apigenina este o altă substanță chimică naturală care se găsește în pătrunjel. Într-un studiu, s-a demonstrat că aceasta reduce dimensiunea tumorii într-o formă agresivă de cancer de sân. Cercetătorii cred că apigenina ar putea fi un tratament promițător non-toxic pentru cancer în viitor. 

  • Pătrunjelul și sănătatea inimii
    Afecțiunile cardiace, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. O dietă nesănătoasă, lipsa de exerciții fizice, fumatul și consumul ridicat de alcool pot contribui la apariția bolilor de inimă. Pătrunjelul conține mulți compuși vegetali, inclusiv antioxidanți carotenoizi, care s-au dovedit a fi benefici pentru sănătatea inimii prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă. De exemplu, s-a demonstrat că dietele bogate în carotenoizi îmbunătățesc factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi inflamația cronică, precum și tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului LDL („colesterol rău”). Mai mult, studiile indică faptul că dietele bogate în carotenoide pot scădea riscul de afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană.  
    Un studiu efectuat pe 73.286 de asistente medicale a constatat o asociere inversă între carotenoidele din alimentație și incidența bolii coronariene. Un alt studiu de amploare efectuat pe 13.293 de persoane, care au fost urmărite timp de până la 18 ani, a observat că cei cu niveluri mai ridicate de carotenoizi în sânge au avut rate mai mici de mortalitate prin boli de inimă decât cei cu niveluri mai scăzute de carotenoizi. 
    Pătrunjelul conține, de asemenea, vitamina C, un antioxidant puternic care poate fi benefic pentru sănătatea inimii. Un studiu efectuat pe 13.421 de persoane a demonstrat că cei cu cel mai mare aport de vitamina C au avut un risc semnificativ redus de boli de inimă în comparație cu cei cu cel mai mic aport. 

  • Pătrunjelul poate proteja împotriva diabetului
    Miricetina prezentă în pătrunjel a fost, de asemenea, examinată pentru a fi utilizată în tratamentul și prevenirea diabetului. Studiile de laborator și pe animale au demonstrat că miricetina poate reduce nivelul de zahăr din sânge și diminua rezistența la insulină. De asemenea, pare să ofere efecte antiinflamatorii și să elimine excesul de grăsime din sânge. 

  • Pătrunjelul îmbunătățește sănătătea oaselor  
    Un aport scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă. Consumul unei cantități adecvate de vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin îmbunătățirea absorbției calciului și reducerea excreției de calciu în urină. Într-o meta-analiză recentă, subiecții cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K au suferit cu 22% mai puține fracturi decât cei cu niveluri scăzute. Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a atinge doza zilnică recomandată de vitamina K. 

  • Pătrunjelul ajută la reducerea balonării
    Diureza este procesul prin care rinichii produc urină în plus pentru a scăpa de o substanță din organism. Pătrunjelul funcționează ca un diuretic natural puternic și poate ajuta la reducerea balonării.  

  • Pătrunjelul și sănătatea ochilor  
    Pătrunjelul conține vitamina A, care ajută la protejarea suprafeței ochiului, precum și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care ajută la prevenirea degenerării maculare legate de vârstă. 

Proprietățile pătrunjelului 

Conform bazei de date naționale de nutrienți a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), o cană de pătrunjel tocat furnizează 984 micrograme (mcg) de vitamina K, 79,8 mcg de vitamina C și 5.054 unități internaționale (UI) de vitamina A. O cană de pătrunjel asigură 1.230 la sută din aportul recomandat de vitamina K. În afară de rolul său în sănătatea oaselor și a inimii, vitamina K este esențială pentru coagularea corectă a sângelui, ceea ce poate ajuta la prevenirea sângerărilor excesive. Vitamina C este un nutrient care îmbunătățește sănătatea inimii, este vital pentru sistemul imunitar și acționează, de asemenea, ca un antioxidant puternic, protejând celulele de daunele cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.  

Calorii și valori nutriționale pentru pătrunjel 

O cană de pătrunjel tocat conține: 

  • 22 calorii 
  • 1,78 grame (g) de proteine 
  • 0,47 g de grăsimi 
  • 3,8 g de carbohidrați 
  • 2 g de fibre 
  • 0,51 g de zahăr 

Utilizările pătrunjelului 

Pătrunjelul verde este ușor de folosit în dietă. El poate fi adăugat în supe sau salate sau presărat peste mâncăruri ca o notă finală. Uscarea ierbii reduce unele dintre beneficiile sale pentru sănătate. De asemenea, rădăcina de pătrunjel este strâns înrudită cu pătrunjelul verde cu frunze și poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Ea arată ca o încrucișare între un morcov și un păstârnac și este încărcată cu nutrienți și compuși vegetali care pot reduce inflamațiile, pot stimula imunitatea și pot susține funcția hepatică.  

Când este contraindicat consumul de pătrunjel 

Pătrunjelul este un ingredient care poate fi consumat fără riscuri de majoritatea oamenilor. Cantitățile mari de pătrunjel pot fi periculoase pentru femeile însărcinate și trebuie evitate. Pentru că pătrunjelul este încărcat cu vitamina K, este recomandat să nu se modifice prea mult dieta cu pătrunjel dacă există un tratament cu anticoagulante. Vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui. O dietă sănătoasă și variată este cea mai importantă în prevenirea bolilor și în obținerea unei stări de sănătate bune.  

 

Bibliografie

 
  1. WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Parsley.” WebMD, WebMD, 11 Jan. 2020, www.webmd.com 
  2. ‌Morales-Brown, Peter. “Why Is Parsley so Healthy?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com 
  3. ‌Enloe, Autumn. “Parsley: An Impressive Herb with Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 28 Feb. 2019, www.healthline.com 
  4. ‌Ansley. “7 Surprising Health Benefits of Parsley Root.” Healthline, Healthline Media, 6 June 2019, www.healthline.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării