Boala Coats

Alte denumiri: Retinita exudativa

Boala Coats, cunoscuta si sub numele de retinita exudativa, este o afectiune a endoteliului vaselor retiniene. Acest lucru poate duce la desprinderea partiala sau totala a retinei, ceea ce determina in final scaderea acuitatii vizuale sau orbirea ochiului afectat.

Boala a fost descrisa pentru prima data in 1908 si este o tulburare rara caracterizata prin dezvoltarea anormala a vaselor de sange in retina. Retina este un tesut bogat in nervi care inveleste partea din spate a ochiului si transmite imagini usoare catre creier, ceea ce permite unei persoane sa vada. La cei care sufera de aceasta boala capilarele retinale se sparg si se scurg fluidele in partea din spate a ochiului. Pe masura ce fluidul se acumuleaza, retina incepe sa se umfle. 

In aproape toate cazurile de boala Coats este afectat doar un singur ochi. Rar, ambii ochi pot prezenta simptome. Cu toate acestea, un ochi este adesea afectat mai mult decat celalalt. 

Cauza specifica a bolii nu este cunoscuta, afectiunea fiind diagnosticata in copilarie.Interventia timpurie poate ajuta la salvarea vederii.

Se estimeaza ca aproximativ 69% dintre cei afectati sunt barbati. Varsta medie de diagnostic este de 8-16 ani, desi boala a fost diagnosticata la pacientii cu varsta de 4 luni. Aproximativ doua treimi dintre cazurile juvenile sunt prezente inainte de varsta de 10 ani. Statisticile mai arata ca aproximativ o treime dintre pacienti au varsta de 30 de ani sau mai mult inainte de inceperea simptomelor. 

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele bolii Coats

Cauza exacta nu este cunoscuta, dar interventia precoce poate ajuta la salvarea vederii.

Boala este cunoscuta inca din anii 1970, fiind descrise trei forme diferite de boli oftalmologice insotite de leziuni ale segmentului posterior, care se manifesta prin transformarea vaselor si exsudatie substantiala a lichidului. Cu toate acestea, nu a fost inca stabilita clasificarea conventionala a bolii.

O teorie este ca o mutatie a genei proteinei din boala Norrie (NDP) conduce la imbolnavire. 

Etapele bolii Coats

Boala Coats este o conditie progresiva care este impartita in cinci stagii.

 • Etapa 1 - In stadiul incipient al bolii medicul poate vedea ca aveti vase de sange anormale, dar fluidele nu au inceput sa scurga inca.
 • Etapa 2 - Vasele de sange au inceput sa scurga fluide in retina. Daca scurgerea este mica, este posibil sa aveti o viziune normala. Cu o scurgere mai mare s-ar putea sa aveti deja o pierdere severa a vederii. Riscul detasarii retinei creste pe masura ce se acumuleaza fluide.
 • Etapa 3 - Retina ta este detasata partial sau total.
 • Etapa 4 - Ati dezvoltat o presiune crescuta in ochi, numita glaucom.
 • Etapa 5 - In boala avansata a stratului ati pierdut complet vederea in ochiul afectat. S-ar putea sa fi aparut, de asemenea, inflorirea lentilei sau atrofia bulbucului.

Simptome

Simptomele bolii Coats

Tulburarea poate aparea la orice varsta, dar majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in primele doua decenii de viata. Persoanele afectate de boala Coats pot prezenta cateva simptome sau nu, in timp ce altele pot avea o implicare severa.

In copilarie, semnele si simptomele pot fi usoare la inceput, dar unii oameni au simptome severe imediat. 

Fiind o boala progresiva, primele semne sunt:

 • coloratia ochiului in galben (similar cu ochi rosii, care poate fi vazuta in fotografierea cu blit);
 • strabismul, patologie detectata la sugarii cu varsta de 2-6 luni;
 • vederea deformata a obiectelor, pete intunecate in fata ochilor sau o scadere generala a acuitatii vizuale sau leukocoria (o masa alba in spatele lentilei ochiului).

In timp, pot aparea semne suplimentare ca urmare a evolutiei bolii:

 • presiune crescuta in interiorul ochiului (glaucom);
 • incetosarea cristalinului (cataracta);
 • scaderea globului ocular afectat;
 • modificari de culoare rosiatica a irisului (uveita- sau inflamarea ochilor);
 • dezlipire de retina. 

Tratament

Diagnosticarea bolii Coats

Diagnosticul bolii Coats se bazeaza pe o evaluare clinica aprofundata, un istoric detaliat al pacientului si teste specializate, incluzand angiografia fluoresceinei retiniene, ecografia diagnostica si, in unele cazuri, imagistica tomografica computerizata a orbitelor.

Desi poate fi diagnosticata pe un examen de rutina, de multe ori boala nu este suspectata pana la o etapa tarzie cand un copil dezvolta un pupa alba sau galbena tulbure din cauza prezentei unui cataract sau a unui detasament retinal. Intr-o fotografie, ochiului afectat apare galben sau alb, in ​​timp ce celalalt pare sa fie normal.

Deoarece poate sa apara treptat intr-un singur ochi, pacientul nu observa adesea scaderea nedorita a vederii. Daca progreseaza, pacientii pot observa urmatoarele simptome de la leziunea retinala: pierderea vederii periferice, aparitia luminii, flotoare sau pierderea generala a vederii.

Odata diagnosticata, persoana trebuie sa mearga periodic la oftalmolog, de regula anual. 

Tratamentul bolii Coats

Tratamentul patologiei trebuie ajustat corespunzator, altfel boala progreseaza rapid si se termina cu dezlipirea totala de retina.

Eficacitatea tratamentului pacientilor cu retinita hemoragica depinde direct de varsta la care a fost identificata boala, precum si oportunitatea tratamentului. La copiii mici se poate incetini dezvoltarea patologiei Coats prin mai multe cure de tratament cu laser (fotocoagulare). Aceasta procedura foloseste un laser pentru a micsora sau distruge vasele de sange.

O alta metoda este criochirurgia. Testele imagistice ajuta la ghidarea unui aplicator de tip ac (cryoprobe) care produce frig extrem. Este folosit pentru a crea o cicatrice in jurul vaselor de sange anormale, care ajuta la stoparea scurgerilor.

O alta metoda de tratament este vitrectomia, o procedura chirurgicala care indeparteaza gelul vitros si ofera un acces imbunatatit la nivelul retinei.

In stadiul final al bolii Coats atrofia globului ocular poate duce la indepartarea chirurgicala (extirparea) a ochiului afectat. 

Cei mai multi oameni raspund bine la tratament d perspectiva este diferita pentru fiecare, in functie de stadiul de diagnostic, rata de progresie a bolii si raspunsul la tratament.

Un studiu retrospectiv a aratat ca 16% dintre pacienti au avut o acuitate vizuala finala de 20%-50% sau mai buna si 47% au avut miscari fara perceptie de lumina in ochiul afectat. 

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Oftalmologie

Medici specialiști - Oftalmologie

AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist
AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist

Oftalmologie

AR
Anghele Relu
Medic Specialist
AR
Anghele Relu
Medic Specialist

Oftalmologie

PCD
Preoteasa Claudia Diana
Medic Specialist
PCD
Preoteasa Claudia Diana
Medic Specialist

Oftalmologie

SI
Stancu Ioana
Medic Specialist
SI
Stancu Ioana
Medic Specialist

Oftalmologie

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.