Publicat la: 
7/06/2016

Boala Lyme la copii: simptome, diagnostic si tratament

Boala Lyme,sau borelioza,sau "boala cu o mie de fete", este o boala infectioasa care se transmite la om prin muscatura de capuse. Care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul si care sunt optiunile de tratament?

Epidemiologie

Boala este determinata de o bacterie din grupul Borrelia:Borrelia burgdorferi,Borrelia afzeii sau Borrelia garinii.

Borrelia este o bacterie parazita si gazdele ei pot fi: animalele salbatice ( iepuri,caprioare,vulpi,veverite,pasari ) si animalele domestic ( oi,capre,vaci,caini,pisici ). Gazdele naturale ale Borreliei sunt parazitate cu capuse,care se contamineaza la randul lor cu Borrelii si le transmit omului prin muscatura. Capusele sunt mici,se vad foarte greu,cresc in iarba,zonele impadurite,vegetatie abundenta.

La copii capusele se pot prinde in zona cefei, axilar, pilea paroasa a capului, in spatele genunchilor, retroauricular, inghinal si organele genitale. Capusa inaintea de a musca secreta o substanta anestezica,de aceea muscatura ei nu doare.

Simptomatologie

Perioada de incubatie ( perioada intre muscatura de capusa si aparitia simptomelor ) este de 7-14 zile, dar poate varia de la cateva zile,pana la luni si ani.

Stadiul I il reprezinta infectia localizata,fiind reprezentata de eritemul migrator. Eritemul migrator are aspect de eruptie circulara cu o zona rosie in centru,mai indurata si este inconjurata de piele de culoare normala, care la randul ei este inconjurata de o noua zona rosie, care se poate extinde.

Acest eritem apare la locul muscaturii,nu este pruriginos, nu este dureros si poate sa persiste timp de 3-5 saptamani.

Alte simptome care pot sa apara sunt: febra,adenoaptiile (marirea ganglionilor limfatici ), oboseala, dureri musculare,stare generala alaterat.

Simptomele initiale pot sa dispara de la sine si daca nu se instituie tratamentul corespunzator, infectia disemineaza in organis.

Stadiul II sau infectia diseminata, in care sunt afectate mai multe organe.

La nivelul pielii poate sa apara eritem migrator la distanta de locul muscaturii. La nivelul inimii,poate sa apara:pericardita,miocardita,cardiomiopatie, tulburari de ritm cardiac

La nivelul articulatiilor apare:artrita acuta, dureri articulare cu character migrator, tumefactiile articular.

La nivelul muschiilor apar dureri musculare.

La nivelul ochiilor apar: conjunctivita, uveita, keratita, tulburari de vedere, nevrita optic.

La nivelul ganglionilor apare limfadenopatia regionala.

La nivelul ficatului,apare:hepatomegalia,hepatita

La nivelul splinei apare splenomegalia

La nivelul sistemului nervos central apare neurroborelioza acuta Lyme,care este definitaprin:encefalita,cu tulburari de somn, tulburari de memorie,i ritabilitate, edem cerebral; neuropatii craniene (inflamarea nervilor cranieni),care determina tulburari de vedere,tulburari auditive si paralizia nervului facial (paralizia Bell), tulburari radiculare, cu inflamarea nervilor din zona cervicala, toracala si lombara a coloanei vertebrale,cu dureri,pareze si parestezii la nivelul membrelor superioare si inferioare

Semne generale: oboseala si stare generala alterata, cu febra prelungita

Stadiul III sau infectia persistenta se instaleaza la cateva luni sau ani dupa muscatura de capusa,si este afectat intreg organismul cutanat -leziunile de la nivelul membrelor superioare si inferioare se sclerozeaza ,se atrofiaza determinand acrodermatita cronica atrofica

Durerile musculare sunt foarte intense

Afectarea cardiaca:pericardita,miocardita,palpitatii,tulburari de ritm cardiac, tulburari de conducere cardiaca

La nivelul ochilor:conjunctivita,keratita,tulburari vizuale,nevrita optica

La nivelul articulatilor,apare artrita cronica Lyme, care este caracteristica acestui stadiu, manifestata prin:dureri osoase si articulare intense. Sunt afectate in special articulatiile mari (genunchi,coate si umar),articulatiile prezinta inflamatii cronice cu acumulare de lichid,si evolueaza spre eroziunea osoasa,osteoporoza.

Diagnostic

  • Expunerea la capuse
  • Simptomatologia
  • Testele serologice,trebuie efectuate la o luna dupa muscatura de capusa pentru detectarea anticorpilor de tip Ig M (sunt prezenti in faza acuta a bolii) si a anticorpilor de tip Ig G (prezenti in faza cronica a bolii)
  • Se poate efectua si microscopia in camp intunecat

Tratament

Tratamentul este tratament antibiotic. Antibioticele care se folosesc sunt:Amoxicilina, Augmentin, Cefuroxim, Doxiciclina (la copiii peste 8 ani).

In afectarea neurologica se face tratament injectabil cu Penicilina,Ceftriaxon

Se pot administra si antiinflamatoare nesteroidiene

Durata tratamentului difera in functie de stadiul bolii

  • infectia localizata cutanata:10-14 zile
  • infectia diseminata:20-30 zile
  • afectarea neurologica:2-4 saptamani
  • artrita:1-2 luni

Poate sa apara la 24 de ore de la inceperea tratamentului antibiotic reactia Jarisch Herxheimer,care este determinate de eliberarea endotoxinelor prin distrugerea bacteriilor si se poate manifesta cu febra, dureri musculare, cefalee, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale,accentuarea leziunilor cutanate

In cazul in care copilul a fost muscat de capusa este bine ca parintii sa mearga intr-un serviciu medical chirurgical pentru a fi extrasa capusa. Extragerea acesteia se face cu ajutorul unei pensete,se prinde capul capusei cat mai aproape de piele, se roteste de cateva ori si se trage, apoi se dezinfecteaza locul cu alcool medicinal

De obicei copilul trebuie sa fie urmarit timp de 2 luni de zile de la muscatura

Nu se strange capusa intre degete pentru ca in acel moment continutul din intestinele sale trece in sange

Nu se aplica pe muscatura:acetona, otet, petrol, ulei, alcool.

Prognostic

Prognosticul este bun,in special daca tratamentul antibiotic este inceput imediat. Boala Lyme nu da imunitate impotriva Borreliilo.

Daca exista recaderi ale bolii, atunci se va face o noua schema terapeutica

Copiii cu artrita Lyme,au evolutie buna si se vindeca

In afectarea sistemului nervos, tratamentul trebuie facut 1 luna de zile pentru ca simptomele sa dispara. Perioada de convalescenta in stadiul de infectie persistenta este de obicei de ordinul lunilor.

Persistenta simptomatologiei peste 6 luni determina boala Lyme cronica.

Autor: Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru, in cadrul Hyperclinicii MedLife Baneasa


Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Specialist