Publicat la: 
6/01/2014

Care sunt beneficiile consumului de ciocolata

Data viitoare cand mananci o bucata de ciocolata, nu te simti prea vinovat, consumul de ciocolata are si beneficii pentru sanatate. Ciocolata a fost criticata in trecut datorita continutului de grasimi, iar consumul a fost asociat cu acnee, obezitate, tensiune arteriala crescuta si diabet. Astazi ciocolata este apreciata pentru potentialul sau antioxidant, iar beneficiile includ scaderea nivelului colesterolului, prevenirea declinului cognitiv si reducerea riscurilor pentru probleme cardiovasculare, conform MedicalNewsToday.

Consumul de ciocolata poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL

Un studiu publicat in The Journal of Nutrition arata ca consumul de ciocolata cu continut de plant sterol si cocoa flavanols ca parte a unei diete cu grasimi scazute poate ajuta sanatatea cardiovasculara prin reducere nivelului de colesterol si imbunatatirea tensiunii artriale.

Ciocolata poate preveni declinul memoriei

Cercetatorii de la Harvard Medical School recomanda consumul a 2 cesti de ciocolata fierbinte pe zi pentru a mentine creierul sanatos si pentru a preveni declinul memoriei. Ei spun ca ciocolata fierbinte ajuta la circulatia sangelui in creier.

"Diferite zone ale creierului au nevoie de mai multa energie pentru a finaliza sarcinile si prin urmare e nevoie de un flux mai mare de sange. Aceasta relatie, numita cuplare neurovasculara, poate juca un rol important in boli cum ar fi Alzheimer."

Ciocolata poate reduce riscul bolilor de inima

Consumul de ciocolata ar putea ajuta la scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima cu o treime, spun cercetatorii de la Universitatea din Cambridge, conform unul studiu publicat in BMJ (British Medical Journal).

Autorii au concluzionat ca sunt necesare studii experimentale suplimentare pentru a confirma un efect potential benefic al consumului de ciocolata.
Ciocolata poate preveni un accident vascular cerebral

Oamenii de stiinta canadieni au efectuat un studiu care a implicat 44489 de persoane si au constatat ca oamenii care mananca ciocolata au fost cu 22% mai putin susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care nu au consumat.

Riscuri

Ciocolata are un numar mare de calorii si contine cantitati destul de mari de zahar. Prin urmare, daca doriti sa slabiti ar trebui sa limitati consumul de ciocolata. Cantitatea mare de zahar poate fi, de asemenea, o cauza a cariilor dentare.

In plus, exista cercetari care sugereaza ca ciocolata poate cauza osteoporoza.

Intr-un studiu, publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, efectuat pentru a identifica relatia dintre consumul de ciocolata si densitatea osoasa la femei, autorii au concluzionat ca "femeile mai in varsta care consuma ciocolata au avut o densitate osoasa mai scazuta".

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Anticonceptionale / Foto: Reuters Metoda contraceptiva potrivita nu este intotdeauna usor de descoperit, mai ales cand vine vorba despre anticonceptionale. Lipsa informatiei impinge multe femei sa isi cumpere pilulele direct din farmacie, fara reteta si un consult ginecologic prealabil. Aceasta conduita este gresita, intrucat exista dozaje...
Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de...
Rasul pare sa aduca beneficii pentru sanatate, dar exista si exceptii. Pentru unii, o sesiune de chicoteli poate avea consecinte grave, potrivit unui nou studiu care a analizat efectele rasului. Cercetatorii au revizuit studii publicate intre 1946 si 2013 si au descoperit multe dovezi care arata ca rasul este bun pentru sanatate, dar si ca, in...
Amigdalele au rol in apararea locala si generala a organismului / Foto: Captura Youtube Ne confruntam frecvent dureri in gat sau amigdale inflamate, insa ne e teama de o eventuala operatie. E bine sa stim insa ca interventia nu mai presupune durere. Amigdalele sunt doua formatiuni limfoide aflate la nivelul faringelui cu un rol deosebit de...
Masa luata la birou / Foto: Flickr.com Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o...