MEDICINA GENERALA

13 Iunie 2016

Cate calorii ar trebui sa consumam zilnic, in functie de varsta

Cate calorii ar trebui sa consumam zilnic, in functie de varsta

Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com

Cand vine vorba despre atingerea greutatii ideale si mentinerea acesteia, sfaturile medicilor intra in conflict cu miturile despre slabit si dietele drastice care, desi pe termen scurt pot da rezultate, pe termen lung sunt deosebit de periculoase pentru sanatatea organismului.

Cu toate acestea unul dintre principiile general acceptate este respectarea aportului de calorii, conform caruia femeile ar trebui sa consume circa 2.000 de calorii, iar barbatii circa 2.500 de calorii in fiecare zi. Cele mai recente cercetari din domeniul nutritiei arata ca aceste estimate sunt corecte, insa adauga ca aportul de calorii pe care trebuie sa il consumam zilnic variaza de la o persoana la cealalta nu numai in functie de sex, ci si in functie de varsta. Iata despre ce diferente este vorba, conform independent.co.uk.

Cercetarea de fata a fost facuta de Nathan Yau, statistician in cadrul Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite ale Americii, care a analizat datele colectate de departament de-a lungul timpului in functie de criteriul de varsta si stilul de viata al fiecarei persoane, pentru a afla care este aportul potrivit de calorii ce ar trebui consumat zilnic pentru fiecare caz in parte. Iata care sunt concluziile acestei cercetari:

  • Femeile cu un stil de viata sedentar ar trebui sa consume circa 1.800 de calorii pe zi daca fac parte din categoria de varsta 25-30 de ani, iar incepand cu varsta de 30 numarul de calorii zilnice ar trebui sa scada treptat, ajungand pana la 1.600 de calorii la varsta de 50 de ani.
  • In cazul femeilor cu un stil de viata activ, consumul de calorii poate varia de la 2.400 pe zi, in cazul acelora cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, si 2.000 de calorii in cazul persoanelor trecute de 60 de ani.
  • In randul barbatilor cu un stil de viata sedentar, aportul caloric variaza de la 2.400, la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, pana la 2.000 de calorii in cazul acelora care depasesc 60 de ani.
  • Iar in cazul barbatilor cu un stil de viata activ, numarul caloriilor scade de la 3.000 la varsta de 20 de ani, la 2.600 la varsta de 60 de ani.

Cu toate acestea, nutritionistii sunt de parere ca in loc sa se concenteze in mod exclusiv asupra numarului de calorii consumate pe durata unei zile, cei care doresc sa isi mentina greutatea ideala ar trebui sa faca sport frecvent si sa aiba un regim alimentar echilibrat si variat, si sa consume zilnic minim 2 litri de apa.©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.