Publicat la: 
14/09/2012

Ce este implantul cohlear si cum functioneaza. Povestea unor copii afectati de lipsa auzului pentru care implantul cohlear inseamna o viata cu sunete si cuvinte

Un implant cohlear costa mai putin de 30.000 de euro, o persoana deficienta de auz costa bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costa 10.000 euro anual. Va prezentam povestea a doua surori din Constanta care acum sunt capabile sa inteleaga cuvinte si sa le rosteasca si cazul Emiliei care va primi acest implant fara de care ea nu mai poate merge la scoala, intrucat a pierdut si ultimele resturi de auz si protezele auditive nu-i mai sunt de folos. Accesul la implant cohlear inseamna accesul la o viata normala, independenta - pentru ca purtatorul sau aude, deci poate vorbi si munci.

 • Citeste in articol ce este implantul cohlear, cum functioneaza si unde exista in Romania centre de implant cohlear.

Doua surori din Constanta

Andreea si Simona Deacu au primit in anul 2010 cate un implant cohlear. Dar nu prin Programul national de implant din Romania (al Ministerului Sanatatii), care nu a fost de ajutor, ci prin efortul parintilor si al donatorilor, care au facut posibila o mica minune.

Simona (in dreapta in imagine) a luat bacalaureatul anul aceasta, cu o nota buna. Ea merge in continuare la logopedie si este capabila sa recunoasca si sa repete aproape toate cuvintele pe care logopeda le pronunta, fara sa se mai uite la buzele ei. Pe vremuri, nu putea sa inteleaga niciun cuvant fara sa si citeasca de pe buze. Limbajul ei a devenit mult mai inteligibil, iar noii parteneri de discutie o inteleg acum cu usurinta.

Cu toate ca Simonei i s-a facut implantul foarte tarziu la 17 ani - rezultatele sunt deosebite. Astazi este o domnisoara tanara, fericita, cu un buchet de vise de implinit si sanse de realizat, avand in fata o viata independenta.

Andreea este fetita cea mai vioaie din lume, daca e sa-l ascultam pe tatal ei. Nimeni nu ar crede ca acest copil a fost odata surd! Andreea este foarte vorbareata, rade, canta si danseaza.

Ca multumire pentru ajutorul primit si din dorinta de a-i ajuta si pe altii, mama Andreei si a Simonei, doamna Deacu, a infiintat asociatia Sa auzim glasul mamei, care a organizat in luna iunie 2012 o sesiune de informare in Constanta. In timpul acesteia parintii, terapeutii, psihologii si medicii au putut afla mai multe despre tehnologia implantului cohlear si despre munca cu copiii purtatori de implant.

Emilia din Chisinau

In Republica Moldova, in schimb, aproape ca nu exista sprijin pentru copiii surzi. Nu exista niciun fel de pregatire in domeniul audiologiei, nu exista buget pentru implanturi cohleare si nici posibilitati de informare. Un implant si procesorul de sunet aferent costa 26.500 de euro, o suma uriasa pentru o familie normala.

Emilia Protic, o fetita de 10 ani, are o mama de exceptie: ea a inceput sa studieze logopedie ca sa-si sprijine copilul mai bine. Deja lucreaza ca logoped pentru alti copii cu implant, insa pe Emilia, copilul ei, nu a reusit pana acum s-o ajute cu tehnologia de care are asa mare nevoie.

Ludmila, mama Emiliei, are educatie artistica, studiind vreme de 4 ani coregrafia. Dupa obtinerea diplomei s-a casatorit si a nascut doua fetite. Dupa nasterea Emiliei, al doilea copil, care sufera pe langa surditate si de o grava deficienta cardiaca, familia s-a destramat. Mama si cele doua copile s-au mutat intr-un sat din afara Chisinaului, la bunici, si de atunci mama isi ingrijeste singura copiii cu greutate, pentru ca slujba ei de director artistic la un institut cultural ii aduce un venit de doar 900 lei moldovenesti, adica 50 euro pe luna. Ludmila sau Liuda, cum i se mai spune - Popazov, spune despre sine ca a avut mare noroc.

Cand Emilia era la gradinita, Liuda a cunoscut un profesor croat care i-a aratat ei si altor mame ale unor copii hipoacuzici, cum ii pot invata pe copii sa vorbeasca, fie si putin. Prin munca mamei sale, Emilia a reusit sa frecventeze o scoala normala.

Pentru a aduce alinare si altor parinti, mama Emiliei lucreaza intr-o organizatie sociala numita Casa sperantei din Chisinau, unde preda altor parinti logopedia. In paralel, ea este studenta in anul doi la Universitatea Ion Creanga din Chisinau si invata meseria de psihopedagog, pentru a o putea ajuta mai bine pe fiica ei si pe alti copii.

Prin initiativa asociatiei Darul Sunetului s-a reusit strangerea sumei necesare pentru ca Emilia sa primeasca acest implant. Fara el, Emilia nu mai poate merge la scoala care va reincepe in scurta vreme, intrucat ea a pierdut si ultimele resturi de auz si protezele auditive nu-i mai sunt de folos.
La fel ca Emilia sunt multi copii si in Republica Moldova si in Romania.

Accesul la implant cohlear inseamna accesul la o viata normala, independenta - pentru ca purtatorul sau aude, deci poate vorbi, munci si deveni din asistat, un contribuabil integrat in societate. Romania este, din pacate, o tara cu o rata foarte slaba de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedura care depisteaza precoce deficientele de auz si deschide drumul pentru protezarea / implantarea timpurie, fiind astfel esentiala pentru dezvoltarea auzului si a vorbirii.

Ce este implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care inlocuieste functia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucreaza in locul partii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore catre creier.

Implanturile cohleare au ajutat peste 150.000 de persoane sa auda pentru prima data.

Implanturile cohleare pot ajuta persoanele care:

 • au o pierdere moderata pana la profunda a auzului in ambele urechi.
 • obtin rezultate nesatisfacatoare sau nu au rezultate cu protezele auditive.
 • inregistreaza valori de 50% sau mai putin la testele de recunoastere a propozitiilor cu urechea pentru implant.
 • inregistreaza valori de 60% sau mai putin la urechea fara implant sau la ambele urechi cu proteze auditive.

Multe persoane au implanturi cohleare la ambele urechi (bilateral). Auzul cu doua urechi poate imbunatati abilitatea de a identifica directia sunetului si de a separa sunetele pe care doriti sa le auziti de cele pe care nu doriti sa le auziti.

Cum functioneaza?

Multe persoane sufera de pierdere a auzului pentru ca au afectati cilii din urechea interna sau cohleea. Daca anumiti nervi auditivi nu sunt functionali, implantul cohlear va poate ajuta sa auziti. Iata cum:

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, capteaza sunetele si le transforma in cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimenteaza intregul sistem.
2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emitator la implant.
3. Implantul converteste sunetul codat digital in impulsuri electrice si le trimite prin filamentul electrod, care este pozitionat in cohlee (urechea interna).
4. Electrozii implantului stimuleaza nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.

Care sunt beneficiile unui implant cohlear?

Multi adulti cu implanturi cohleare raporteaza ca:

 • Aud mai bine decat cu proteza auditiva
 • Studiile au aratat o medie de 80% de intelegere a propozitiilor, in comparatie cu 10% in cazul protezelor auditive
 • Isi pot concentra auzul in mediile zgomotoase
 • Pot conversa in sedinta, in restaurante sau in alte locuri aglomerate
 • Reconectarea cu sunetele pierdute
 • Se simt mai in siguranta in lume
 • Aud alarmele, persoanele care le striga si vehiculele care se apropie si stiu unde sunt acestea.
 • Pot vorbi la telefon
 • Se bucura de muzica

Ce factori pot influenta aceste beneficii?

 • Perioada in care au avut pierderea auzului
 • Cat de grava este pierderea auzului
 • Starea cohleei (urechea interna)
 • Alte conditii medicale
 • Exercitiul prin folosirea sistemului cu implant cohlear

Centre de implant cohlear in Romania
www.darulsunetului.ro
BUCURESTI
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M. S. Curie
Bd. C-tin Brancoveanu, nr. 20, sector 4, 041451 Bucuresti
Tel. 021.460.42.60, 021.460.30.26, fax 021.460.12.60
Email: spital@mscurie.ro
Website www.mscurie.ro
Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL Prof. Dr. D. Hociota
Str. Mihai Cioranu, nr. 21, sector 5, 050751 Bucuresti
Tel. 021.410.21.70, fax 021.410.02.78,
Email: secretariat@ifacforl.ro
Website www.ifacforl.ro
Spitalul Clinic Coltea
Bd. I.C. Bratianu, nr. 1, sector 3, 030171 Bucuresti
Tel. 021.387.41.00, fax 021.387.41.01
Website www.coltea.ro
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu
Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 30-32, sector 1, 011743 Bucuresti
Tel. 021.316.93.66
E-mail office@spitaluldecopii.ro
Website www.spitaluldecopii.ro
Sectia ORL, dr. Adrian Tudor, tel. 0722.232.550
CLUJ-NAPOCA
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj
Str. Clinicilor, nr. 2, 400006 Cluj
Tel.: 0264.296.296, 0264.592.771, 0264.591.942, 0264.595.236
Website www.scju-cluj.ro
Prof. dr. Marcel Cosgarea, tel 0744.255.356; dr. Violeta Necula, tel. 0745.861.700
IASI
Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
Str. Pantelimon Halipa, nr. 14, Iasi 700661
Tel. 0232.266.044
Email: sp_recuperare@hih.ro
Website www.scr.ro
Audiolog dr. Sebastian Cozma, Email: scozma@iasi.mednet.ro
TIMISOARA
Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara
Bd. Revolutiei 1989, nr. 6, 300024 Timisoara
Tel./Fax 0256.221.553, 0256.495.339
Website www.spitalul-municipal-timisoara.ro
Email: judetean@hosptm.ro
Audiolog dr. Delia Trales
TIRGU MURES
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta
Str. Dr. Gh. Marinescu, nr. 50, 540136 Tirgu Mures, jud. Mures
Tel. 0372.653.100, 0265.212.111, 0365.430.606
Website www.spitjudms.ro

Autor: Darul Sunetului, organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, ce are ca scop reprezentarea intereselor tuturor persoanelor cu deficiente de auz din Romania.

Specialitate: 
Comentarii

Sa speram intr-o rezolvare a auzului a multor copii si adulti .Eu am avut in copilarie mastoedita si am ramas cu surditate,usoara ,dar cu timpul (60 ani) s-a accentuat numai la urechea afectata. Si totusi mi-a fost f greu la facultate.
Auzeam mult mai bine ca acum si totusi am fost nevoita sa stau cu ochii pe profesori.Si acum imi surprind prietenii cu citirea buzelor de la distante destul de mari.Slava domnului ca vad f bine.Sa speram ca tehnologiile vor deveni tot mai accesibile tuturor.Ma bucur nespus pt auzul copilasilor lumii.

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL pediatrie

Masariu Dan
Dumitrescu Cosette,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Schnaider Alexandra,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din sistemul medical, mai multe organizatii dedicate protejarii persoanelor cu deficiente de auz atrag atentia asupra faptului ca proasta organizare si deficientele birocratice din sistemul medical romanesc duc la "diminuarea considerabila a eficientei terapiilor [pentru copiii cu deficiente de...
Un implant cohlear costa mai putin de 30.000 de euro, o persoana deficienta de auz costa bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costa 10.000 euro anual. Va prezentam povestea a doua surori din Constanta care acum sunt capabile sa inteleaga cuvinte si sa le rosteasca si cazul Emiliei care va primi acest...