Stomatologie

20 Iunie 2024

Sigilare dinte: ce este și când se recomandă?

Stomatologul face sigilarea dintelui unei fetite

Sigilarea dintelui reprezintă o metodă revoluționară de prevenție a cariilor, oferind o soluție simplă și eficientă pentru protejarea zonelor dificil de curățat ale dinților. Recomandată cu precădere copiilor și adolescenților, sigilarea este benefică totodată pentru adulți, contribuind la menținerea sănătății dentare pe termen lung.

Despre sigilarea dintelui

Sigilarea dintelui este o procedură preventivă stomatologică ce vizează protejarea dintelui de bacteriile și acizii care ar putea cauza formarea cariilor. Această tehnică implică aplicarea unui material de sigilare, numit „sigilant”, pe suprafața de mestecare a dintelui, în special pe molari și premolari. Procedura este non-invazivă și are ca scop principal prevenirea cariilor dentare, oferind o protecție suplimentară față de periajul regulat și folosirea aței dentare.

Procesul de sigilare a unui dinte este simplu și nu implică disconfort:

 • dintele este curățat și uscat;
 • apoi, pe suprafața sa se aplică o soluție specială care facilitează aderarea sigilantului la dinte;
 • după ce se spală și se usucă din nou, se aplică sigilantul, care este întărit cu ajutorul unei lumini speciale.

Sigilarea dintelui este necesară pentru a preveni formarea cariilor. Sigilantul creează o barieră protectoare între dinte și bacteriile și acizii din gură care cauzează carii. Această procedură este recomandată în special pentru copii, deoarece sunt mai predispuși la carii din cauza consumului mai mare de dulciuri și a periajului dentar uneori necorespunzător. Totuși, această procedură poate fi benefică și pentru adulți.

Beneficiile sigilării dintelui

Unul dintre cele mai mari beneficii ale sigilării dintelui este capacitatea sa de a preveni formarea cariilor. Sigilantele acționează ca o barieră protectoare, acoperind șanțurile și crăpăturile din suprafața de mestecat a dinților, locuri unde particulele de mâncare și bacteriile tind să se acumuleze. Prin blocarea acestor zone vulnerabile, sigilantele reduc semnificativ riscul de carii, protejând smalțul dinților. Alte beneficii:

Economisirea timpului și a banilor

Tratamentul cariilor poate fi costisitor și poate necesita mai multe vizite la stomatolog. Sigilantele, pe de altă parte, sunt aplicate rapid și eficient, necesitând doar o singură vizită. Pe termen lung, investiția în sigilarea dintelui poate economisi timp și bani, evitând nevoia de tratamente dentare mai complexe și mai scumpe.

Procedură non-invazivă pentru toate vârstele

Sigilarea dintelui este o procedură non-invazivă, ceea ce înseamnă că nu este necesară îndepărtarea țesutului dentar. Este o opțiune excelentă pentru pacienții de toate vârstele, inclusiv pentru copii, care pot fi mai anxioși în legătură cu procedurile dentare. Sigilantele sunt aplicate direct pe dinte, fără durere sau disconfort.

Durabilitate și longevitate

Sigilantele dentare sunt foarte durabile și pot proteja dinții timp de mulți ani. Deși sunt expuse la forța constantă a mestecatului, ele pot rezista bine și pot fi ușor verificate și reînnoite, la nevoie, de medicul stomatolog.

Când se recomandă sigilarea dintelui?

Sigilarea dintelui este o practică recomandată în special pentru copii și adolescenți. Această procedură este deosebit de valoroasă în perioada în care dantura permanentă este în plină dezvoltare, deoarece este o etapă în care dinții sunt foarte susceptibili la formarea cariilor.

Unul dintre cele mai evidente semne care indică necesitatea sigilării este prezența unor mici depozite de tartru sau plăci bacteriene în șanțurile și fisurile dinților. Dacă există o istorie familială de carii dentare sau dacă dieta copilului conține multe alimente bogate în zahăr, acestea pot fi și ele semne care indică necesitatea sigilării.

Chiar dacă sigilarea dinților la copii și adolescenți este mai frecventă, poate fi benefică și pentru adulți, în special pentru cei cu un risc crescut de carii dentare. Acesta include persoanele cu o igienă orală deficitară, cu o dietă bogată în zahăr sau cu o producție insuficientă de salivă.

Îngrijirea dintelui sigilat

Îngrijirea adecvată a dinților sigilați este necesară pentru a maximiza beneficiile pe termen lung ale acestei proceduri preventive și implică:

Menținerea unei igiene orale riguroase

Chiar dacă sigilantele oferă o protecție suplimentară împotriva cariilor, este important să menții o rutină zilnică de igienă orală. Periajul corect de două ori pe zi și utilizarea aței dentare sunt fundamentale pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare care se pot acumula în jurul sigilantelor și pe restul dintelui.

Vizite regulate la stomatolog

Sigilantele trebuie verificate regulat de către un stomatolog pentru a asigura că sunt intacte și funcționale. Consultațiile periodice, de obicei la fiecare șase luni, permit evaluarea stării sigilantelor și, dacă este necesar, reparația sau înlocuirea lor.

Evitarea alimentelor dure și lipicioase

Unele alimente pot pune presiune pe sigilante și pot duce la desprinderea lor. Alimentele dure, de exemplu, bomboanele, și cele lipicioase, cum este caramelul, ar trebui evitate pentru a preveni deteriorarea sigilantelor.

Protecție împotriva bruxismului

Dacă suferi de bruxism, cunoscut și ca scrâșnirea dinților, este important să discuți cu stomatologul despre opțiunile de protecție. O gutieră de noapte poate ajuta la protejarea sigilantelor și a dinților de forțele excesive cauzate de scrâșnire.

Stomatologul examineaza dintii unui baiat

Contraindicații și precauții

Ca orice intervenție medicală, sigilarea dintelui vine cu propriile sale contraindicații și precauții, care trebuie luate în considerare înainte de a opta pentru această metodă de protecție orală:

 • înainte de a realiza sigilarea, trebuie să se identifice posibilele contraindicații. Unii pacienți pot prezenta reacții alergice la materialele utilizate în procesul de sigilare. Testele de sensibilitate sunt recomandate pentru a preveni astfel de reacții adverse;
 • nu se recomandă sigilarea dintelui dacă există carii profunde sau probleme gingivale - acestea trebuie tratate înainte de a se aplica sigilarea;
 • sigilarea dintelui este în general o procedură sigură, dar există riscuri și efecte secundare asociate. Materialul de sigilare se poate desprinde sau uza în timp, necesitând reparații sau reînnoire;
 • sigilarea nu înlocuiește necesitatea unei igiene orale riguroase;
 • sigilarea nu garantează o protecție 100% împotriva cariilor. Este doar un instrument suplimentar de prevenire;
 • pentru a asigura durabilitatea sigilării și pentru a preveni eventualele probleme, pacienții sunt sfătuiți să viziteze regulat stomatologul pentru controale, să mențină o igienă orală bună și să evite obiceiurile alimentare care ar putea afecta materialul de sigilare.

Sigilarea dintelui este o măsură eficientă de prevenire a cariilor dentare, recomandată persoanelor de toate vârstele care au risc crescut de carii. Prin evaluarea regulată a sănătății orale și prin luarea măsurilor preventive adecvate, la recomandarea medicului stomatolog, îți poți proteja dantura și asigura un zâmbet sănătos pe termen lung.

 

Bibliografie

 1. Contributors, WebMD Editorial. “Sealants and Dental Health.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/dental-sealants;
 2. “Dental Sealants: Are They Worth the Risks and Costs?” Healthline, 24 Oct. 2016, www.healthline.com/health-news/does-dental-sealant-protection-outweigh-risks;
 3. Mayo Clinic. “Cavities/Tooth Decay - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 19 Mar. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.