Publicat la: 
6/02/2020

Autor: Dr. Alexandra Nicolescu, Medic Specialist Endodontie si Pedodontie, Clinica DentaLife

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea dentara este o metoda de preventie a cariei dentare sigura si nedureroasa, recomandata mai ales pacientilor intre 6-14 ani.
Sigilantul este o rasina protectoare, care este aplicata pe suprafata superioara (ocluzala), la nivelul santului dintilor posteriori. Sigilantul formeaza o bariera care previne retentia alimentara la nivelul santurilor, primele locuri in care apare caria dentara. Se poate realiza pe unul sau mai multi dinti intr-o singura sedinta.
 

De ce ar trebui sigilati dintii?

Sigilarile sunt recomandate de medicul stomatolog inca de la primele vizite, acestea reducand riscul apariției cariilor cu pana la 90%. Incidenta cariilor in randul copiilor este mai mare, ei fiind mari consumatori de dulciuri si sucuri. In primii ani dupa erupție, dintii permanenti nu sunt mineralizati complet si nu ofera acelasi nivel de protectie ca dintii maturi.
 
Sigilarile sunt recomandate in special pentru dintii permanenti posteriori, acestia fiind greu de igienizat datorita poziției pe arcada dentara, cat si a morfologiei lor, prin santurile si fosetele retentive.
Eruptia molarului 1 permanent numit si “molarul de 6 ani” este tot mai frecventa mai devreme decat varsta aceasta, astfel dintele este expus mult mai devreme la alimentele si lichidele cu potential de a crea carii. Nefiind o eruptie dureroasa parintii pot chiar sa nu observe apariția unui dinte nou, el fiind situat in spatele dintilor de lapte, fara sa inlocuiasca niciun dinte temporar.
 

Ce presupune sigilarea dinților

Imediat ce dinții permanenți au erupt complet in cavitatea bucala, medicul poate recomanda sigilarea acestora. Dupa ce șanțurile incep sa se coloreze sau sa fie afectate de carii aceasta procedura nu se mai poate efectua fara pregatirea prealabila a dinților.
Pentru sigilarea dentara, dintele se igienizeaza in mod corespunzator, apoi se pregatește pentru sigilare, nefolosind frezele. Aceasta procedura este neinvaziva și nedureroasa.
Uneori, chiar daca exista semne de carii incipiente (marmoratii sau carii in stadiul inițial) maselele pot fi inca sigilate, indepartand cu freza strict țesutul afectat. Acest lucru este stabilit de catre medicul dentist in funcție de caz.
 

Cat rezista o sigilare ?

De cele mai multe ori sigilantul are o culoare alba pentru a putea fi ușor de observat, atat de parinte acasa cat și de medicul stomatolog, la controalele periodice. Aceasta poate sa reziste si cațiva ani. Nefiind o cavitate creata cu freza si fiind folosit un adeziv pentru prinderea lui, sigilarea se poate desprinde la alimente lipicioase cum sunt gumele de mestecat, jeleurile, caramelele etc. Igiena dentara este de asemenea un factor important in durabilitatea sigilarii.
La controalele periodice sigilarile existente sunt verificate si se pot completa daca este cazul.
 

Avantajele sigilarii

Asigura o protectie eficienta impotriva cariei dentare, care se cantoneaza cel mai frecvent in santuri si fosete.
Este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
 
Sigilantul transforma suprafata retentiva a dintelui intr-un relief usor de curatat cu periuta si neaderent pentru resturile alimentare.
Compozitul fluid aplicat ca sigilant are in compoziție substanțe antibacteriene pe baza de fluor ce se elibereaza pe o perioada indelungata, astfel scazand riscul de producere al cariei dentare.
Impreuna cu igiena dentara corecta ajuta la preventia cariei dentare.
 
Este o metoda de profilaxie acceptata usor de copii.
Sigilarea este o modalitate neinvaziva de a proteja dintii in timpul cresterii.

 

 
Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906
 

Articole similare

Dr. Ana Maria Raducu in studioul HotNews.ro Desi folosit de multi oameni, termenul de "parodontoza" nu mai exista in literatura de specialitate, existand principalele doua afectiuni inflamatorii, gingivita si parodontita, a explicat dr. Ana-Maria Raducu, medic specialist stomatologie. Aflati din interviul video acordat MedLive.ro cum poate fi...
Autor: Dr. Vezeanu Mihaela, Medic primar, Clinica DentaLife Bruxismul este reprezentat de frecarea sau “ scrasnirea” dintilor si afecteaza o mare parte din populatie. Studiile ne arata ca aparitia bruxismului are o stransa legatura cu stilul de viata stresant si se manifesta in momentele de relaxare, cel mai frecvent fiind cel nocturn. Pacientul...
Rezultatele unui nou studiu prezentat recent in cadrul Congresului European de Reumatologie arata ca persoanele cu un risc crescut de declansare a artritei reumatoide prezinta o crestere a nivelului de inflamatie la nivelul gingiilor, precum si a bacteriilor care provoaca boli, informeaza sciencedaily.com. Constatari cheie ale studiului "Am...
Autor: Dr. Alexandra Nicolescu, Medic Specialist Endodontie si Pedodontie, Clinica DentaLife Ce este sigilarea dentara? Sigilarea dentara este o metoda de preventie a cariei dentare sigura si nedureroasa, recomandata mai ales pacientilor intre 6-14 ani. Sigilantul este o rasina protectoare, care este aplicata pe suprafata superioara (ocluzala),...
Peste 4 milioane de romani au fost de-a lungul anilor pacientii uneia dintre clinicile MedLife, a anuntat Mihai Marcu, presedintele MedLife, la deschiderea primei clinici dentare a sistemului privat. DentaLife, situata in Piata Unirii din Bucuresti, poate trata mai toate afectiunile dentare existente, indiferent de gradul lor de complexitate....