Publicat la: 
6/02/2020

Autor: Dr. Alexandra Nicolescu, Medic Specialist Endodontie si Pedodontie, Clinica DentaLife

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea dentara este o metoda de preventie a cariei dentare sigura si nedureroasa, recomandata mai ales pacientilor intre 6-14 ani.
Sigilantul este o rasina protectoare, care este aplicata pe suprafata superioara (ocluzala), la nivelul santului dintilor posteriori. Sigilantul formeaza o bariera care previne retentia alimentara la nivelul santurilor, primele locuri in care apare caria dentara. Se poate realiza pe unul sau mai multi dinti intr-o singura sedinta.
 

De ce ar trebui sigilati dintii?

Sigilarile sunt recomandate de medicul stomatolog inca de la primele vizite, acestea reducand riscul apariției cariilor cu pana la 90%. Incidenta cariilor in randul copiilor este mai mare, ei fiind mari consumatori de dulciuri si sucuri. In primii ani dupa erupție, dintii permanenti nu sunt mineralizati complet si nu ofera acelasi nivel de protectie ca dintii maturi.
 
Sigilarile sunt recomandate in special pentru dintii permanenti posteriori, acestia fiind greu de igienizat datorita poziției pe arcada dentara, cat si a morfologiei lor, prin santurile si fosetele retentive.
Eruptia molarului 1 permanent numit si “molarul de 6 ani” este tot mai frecventa mai devreme decat varsta aceasta, astfel dintele este expus mult mai devreme la alimentele si lichidele cu potential de a crea carii. Nefiind o eruptie dureroasa parintii pot chiar sa nu observe apariția unui dinte nou, el fiind situat in spatele dintilor de lapte, fara sa inlocuiasca niciun dinte temporar.
 

Ce presupune sigilarea dinților

Imediat ce dinții permanenți au erupt complet in cavitatea bucala, medicul poate recomanda sigilarea acestora. Dupa ce șanțurile incep sa se coloreze sau sa fie afectate de carii aceasta procedura nu se mai poate efectua fara pregatirea prealabila a dinților.
Pentru sigilarea dentara, dintele se igienizeaza in mod corespunzator, apoi se pregatește pentru sigilare, nefolosind frezele. Aceasta procedura este neinvaziva și nedureroasa.
Uneori, chiar daca exista semne de carii incipiente (marmoratii sau carii in stadiul inițial) maselele pot fi inca sigilate, indepartand cu freza strict țesutul afectat. Acest lucru este stabilit de catre medicul dentist in funcție de caz.
 

Cat rezista o sigilare ?

De cele mai multe ori sigilantul are o culoare alba pentru a putea fi ușor de observat, atat de parinte acasa cat și de medicul stomatolog, la controalele periodice. Aceasta poate sa reziste si cațiva ani. Nefiind o cavitate creata cu freza si fiind folosit un adeziv pentru prinderea lui, sigilarea se poate desprinde la alimente lipicioase cum sunt gumele de mestecat, jeleurile, caramelele etc. Igiena dentara este de asemenea un factor important in durabilitatea sigilarii.
La controalele periodice sigilarile existente sunt verificate si se pot completa daca este cazul.
 

Avantajele sigilarii

Asigura o protectie eficienta impotriva cariei dentare, care se cantoneaza cel mai frecvent in santuri si fosete.
Este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
 
Sigilantul transforma suprafata retentiva a dintelui intr-un relief usor de curatat cu periuta si neaderent pentru resturile alimentare.
Compozitul fluid aplicat ca sigilant are in compoziție substanțe antibacteriene pe baza de fluor ce se elibereaza pe o perioada indelungata, astfel scazand riscul de producere al cariei dentare.
Impreuna cu igiena dentara corecta ajuta la preventia cariei dentare.
 
Este o metoda de profilaxie acceptata usor de copii.
Sigilarea este o modalitate neinvaziva de a proteja dintii in timpul cresterii.

 

 
Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906
 

Articole similare

Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialist, Clinica DentaLife Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot...
Un nou studiu, condus de oamenii de stiinta de la University of California, Los Angeles, aduce dovezi clare conform carora mesagerii celulari din saliva sunt responsabili pentru declansarea parodontitei si meningitei. Rezultatele studiului, ce sugereaza ca mesagerii celulari joaca un rol central in gestionarea cantitatii de bacterii bune si rele...
Ce este un implant dentar? Cand se impune? In ce consta o astfel de interventie? Ce contraindicatii exista? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Dimo Petrovski este medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie in cadrul Centrului Medical...
Dr. Ana Maria Raducu in studioul HotNews.ro Desi folosit de multi oameni, termenul de "parodontoza" nu mai exista in literatura de specialitate, existand principalele doua afectiuni inflamatorii, gingivita si parodontita, a explicat dr. Ana-Maria Raducu, medic specialist stomatologie. Aflati din interviul video acordat MedLive.ro cum poate fi...
Dr. Alexandra Bulat in studioul HotNews.ro Gingivita este una dintre problemele dentare frecvente. Care sunt cauzele aparitiei acesteia? Cum o prevenim si cum o tratam corect? Care sunt consecintele unor gingivite netratate? Dr. Alexandra Bulat, medic dentist, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu...