Măseaua de minte: erupție, complicație, recomandări

Stomatologie
24 Iunie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
maseaua de minte eruptie complicatie recomandari

Ce este măseaua de minte

Molarii de minte, numiți și al treilea molar, sunt ultimul set de dinți care cresc. Erup, de regulă, după vârsta de 17 ani, până la 25 de ani. De cele mai multe ori, măselele de minte erup aliniate cu ceilalți dinți și nu cauzează probleme. Alteori însă, erup în poziții defectuoase și rămân parțial prinse în gingii sau maxilar, condiție numită impactare. Molarii de minte afectați pot cauza o varietate de probleme de sănătate orală, inclusiv carii, boli ale gingiilor și infecții, dar și afectarea formei și aliniamentului dinților.

Molarii de minte pot fi complet sau parțial impactați, în sensul în care pot fi complet nevizibili sau parțial vizibili, din gingie. Molarii de minte neimpactaţi erupt complet și sunt total vizibili deasupra liniei gingiilor. Chiar și măselele de minte care sunt plasate în poziție corectă anatomic pot crea probleme de dentiție.

Nu toți oamenii au măselele de minte. Cercetările antropologice au ajuns la concluzia că molarii trei au erupt pentru a-i ajuta pe strămoși să mănânce, deoarece, pe vremuri, dietele implicau alimente tari și greu de mestecat, inclusiv nuci și carne. Din acest motiv s-a ajuns la concluzia că oamenii aveau nevoie de dantură puternică pentru a putea mesteca mâncarea.

Ulterior, de-a lungul evoluției, a apariției diversității alimentare și a alimentației preponderant gătite, oamenii moderni nu au mai folosit dinții suplimentari, iar molarii de minte nu au mai fost necesari pentru supraviețuire. Biologii evoluționari susțin că măselele de minte sunt organe vestigiale, care nu au mai funcționat pe măsură ce omul a evoluat.

De regulă, oamenii au patru molari de minte, dar există și persoane cu doi sau cu niciunul. În cazuri extrem de rare, pot fi oameni cu mai mult de patru măsele de minte.

Persoanele cu maxilar mic pot experimenta probleme din cauza molarilor de minte, pentru că dimensiunea oaselor maxilare nu permite măselelor de minte să erupă, condiție ce poate duce la încălecarea dinților, dureri, inflamații și infecții.

De asemenea, molarii de minte pot crește în direcții atipice, cu erupție parțială, sau în unghiuri nefireşti. Molarii de minte care cresc într-o poziție diferită pot provoca durere și pot deteriora dinții alăturați.

Ce rol are măseaua de minte

Rolul măselelor de minte, dacă erup în pozițiile lor corecte, este acela de a oferi sprijin masticator. Cu toate acestea, funcționalitatea acestora este redusă, în sensul în care nu servesc de fapt în procesul de masticație.

Rolul molarilor de minte a fost acela de a mesteca dieta primitivă a strămoșilor, care consta în multe plante crude, nuci și carne tare, iar aceștia erau necesari pentru o digestie corectă. În epoca modernă, pregătirea alimentelor a anulat rolul masticator al molarilor de minte.

Când erupe măseaua de minte

Molarii de minte erup, în mod obișnuit, între 17 și 25 de ani. Erupția măselelor de minte este asemănătoare celorlalți dinți și poate provoca dureri pe termen scurt, dar poate fi și fără simptome.

Uneori, erupția molarilor de minte poate fi doar parțială, ceea ce poate duce la infecție în jurul măselei, condiție cunoscută sub numele de pericoronarită (inflamația gingiei). În alte situații, erupția parțială a măselei de minte poate provoca carierea dintelui sau afectarea măselei învecinate.

Molarii de minte sunt ultimele măsele din rândul danturii și sunt, în general, patru.

Cum îți dai seama că erupe măseaua de minte

Simptomele erupției măselei de minte sunt:

  • Înroșirea și umflarea gingiei, în spatele ultimilor molari;
  • Durere sau sensibilitate a maxilarului;
  • Dureri faciale, din cauza presiunii exercitate asupra nervilor;
  • Pete albe pe gingie, în spatele ultimilor molari.

Ce complicații poate aduce erupția măselei de minte

Deși mai rar întâlnite, există și complicații pe care unii oameni le dezvoltă din cauza măselelor de minte afectate sau care nu au erupt corespunzător. Aceste complicații pot include:

  • durere puternică în zona molarului afectat;
  • infecție gingivală;
  • deteriorarea dinților învecinați;
  • chisturi;
  • tumori.

Când este recomandată extracția măselei de minte

Deseori, medicii stomatologi recomandă extracția măselei de minte pentru a evita apariția unor alte probleme, cum ar fi:

  • Lezarea molarului II - măseaua de minte, eruptă într-o poziție necorespunzătoare, poate împinge dinții din apropiere, afectând direct molarul al doilea. Presiunea creată poate expune întreaga zonă riscului de infecție, în timp ce presiunea exercitată de măseaua de minte poate provoca migrarea dinților și schimbarea poziției acestora.
  • Pericoronarita - pentru că poziționarea în spatele gurii îi face dificil de curățat, molarii de minte, care sunt și parțial erupți din gingie, pot conduce la apariția inflamației gingiei care înconjoară coroana dinților.
  • Gingivita - o afecțiune a gingiei care se dezvoltă atunci când placa bacteriană nu este curăţată adecvat.

Dacă măselele de minte provoacă durere, infecție sau alte leziuni dentare, în general, medicii recomandă îndepărtarea lor ca măsură preventivă, pentru a reduce riscul apariției problemelor în viitor.

Alți medici recomandă păstarea măselelor de minte, dacă acestea nu cauzează probleme.

Recomandări după extracția măselei de minte

Extracția molarului de minte, presupune, de cele mai multe ori, o intervenție chirurgicală fără lezarea țesutului moale din jur sau a molarului învecinat.

Pentru că este o zonă destul de vascularizată, sângerarea poate persista timp de câteva ore după extracția dentară. Din acest motiv, pentru a o controla, stomatologul va plasa un tampon steril pe zona afectată și va solicita să păstrați presiune constantă, timp de aproximativ 45 de minute, mușcând ferm.

Ulterior, după oprirea sângerării, aplicarea unui plic de ceai cu proprietăți cicatrizante și septice, poate fi o alternativă eficientă. Acidul tanic din ceai ajută la formarea cheagurilor de sânge.

Timp de 24 de ore de la extracție trebuie evitată clătirea energică a cavității bucale, precum și tentația de sugere a obrajilor sau atingerea zonei traumatizate cu limba.

De asemenea, 24 de ore după extracție trebuie evitată ingestia lichidelor fierbinți.

Pentru că este o intervenție destul de traumatizantă local, în proximitatea obrazului, de regulă apare umflarea feței și chiar învinețirea în zona în care a fost extras dintele. Pentru a minimiza efectele, se recomandă compresia cu gheață, timp de 10 minute, cu 20 de minute pauză. Gheața nu trebuie așezată direct pe piele, ci învelită într-un prosop moale și curat.

Medicii recomandă administrarea unui antibiotic și a medicamentelor pentru durere după o astfel de intervenție.

Alimentația trebuie limitată la o dietă lichidă și moale, pentru câteva zile. Alcoolul trebuie evitat complet, mai ales dacă sunt prescrise și medicamente pentru durere.

Pentru reducerea inflamației și a durerii, în zona traumatizată, poate fi folosit un gel sau medicamente pentru ameliorarea durerii și inflamației.

Contraindicații după extracția măselei de minte

Există și o serie de contraindicații după extracția măselei de minte, cum ar fi:

  • Fără activitatea fizică intensă - în ziua extracției nu plănuiți alte activități, iar timp de o săptămână de la intervenție trebuie evitată participarea la activități care necesită efort și consum mare de energie.
  • Evitarea consumului de alcool și cofeină - este interzis consumul de băuturi alcoolice și de cofeină, precum și a sucurilor carbogazoase sau a lichidelor fierbinți în primele 24 de ore. În schimb, trebuie consumată multă apă, dar nu cu paiul, pentru că poate deranja cheagul de sânge din cavitate.
  • Evitarea alimentelor masticabile tari - în primele 24 de ore trebuie consumate alimente care nu necesită mestecare. Când durerea locală se diminuează și puteți tolera, începeți cu mestecarea unor alimente moi. Este exclusă mestecarea alimentelor tari, fierbinți sau picante, care pot irita rana.
  • Curățarea cavității bucale - în primele 24 de ore după extracție, dinții nu trebuie spălați și nu trebuie clătită gura cu apă sau apă de gură. Periajul danturii trebuie apoi reluat cu blândețe în zona rănii chirurgicale.
  • Consumul de tutun - fumătorii trebuie să evite fumatul timp de cel puțin 72 de ore, după operație pentru că poate întârzia vindecarea și crește riscul de complicații.
maseaua de minte eruptie complicatie recomandari

Când este contraindicată extracția măselei de minte

Deși este frecventă recomandarea îndepărtării măselelor de minte, există și factori de luat în considerare, care determină contraindicația procedurii.

Contraindicația extracției măselei de minte se adresează următoarelor situații:

  • Sarcină - pentru că se impune folosirea anesteziei și, de cele mai multe ori, a radiografiei de control, extracțiile dentare sunt, de regulă, limitate în timpul sarcinii.
  • Probleme de coagulare - pacienții cu disfuncție de coagulare pot prezenta sângerări postoperatorii excesive și trebuie tratați sub îndrumarea unui medic specialist.
  • Hipertensiune arterială - extracția dinților stimulează indirect tensiunea arterială. La persoanele cu hipertensiune arterială pot apărea simptome precum sângerarea și ruptura vaselor de sânge.
  • Hiperglicemie - la persoanele cu glicemie crescută este mai mare probabilitatea de a suferi de boala parodontală. Acești pacienții au adesea imunitate scăzută și sunt predispuși la infecții, care pot fi mai grave și mai greu de controlat.
  • Hipertiroidism - pacienții cu hipertiroidism sunt predispuși la crize tiroidiene, cum ar fi febră mare, comă și insuficiență cardiacă. Prin urmare, orice extracție dentară trebuie făcută doar sub supraveghere și la sfatul medicului specialist.

Chiar dacă, în general, extracția măselelor de minte este recomandată, în scopul asigurării unei mai bune sănătăți a danturii, există cu siguranță motive pentru a trata cu precauție această condiție, orice intervenție fiind realizată în baza unor informații precise legate de starea generală de sănătate și cu înștiințarea medicilor specialiști, în cazul unor afecțiuni adiacente.

Bibliografie

  1. BullseyeBlogs. “The Risk of Wisdom Tooth Eruption.” Charlottesville Oral Surgery Center, Feb. 2024, cvilleoralsurgery.com/blog/wisdom-teeth/the-risk-of-wisdom-tooth-eruption/
  2. Casadental. “Recognising the Signs and Symptoms of Wisdom Tooth Eruption.” Casa Dental, 25 Aug. 2023, www.casadental.com.sg/wisdom-tooth-eruption/
  3. Brazier, Yvette. “What to Know about Impacted Wisdom Teeth.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Feb. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/188660
  4. Dr Anthony Hopkins. “Wisdom Teeth - What You Need to Know & Potential Complications.” Oasis Orthodontics, 25 May 2020, oasisorthodontics.com.au/wisdom-teeth-complications/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării