Detoxifierea organismului - reguli pentru dietă după sărbători

Nutriție
29 Decembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
detoxifierea organismului reguli pentru dieta dupa sarbatori

Mesele de sărbători sunt de obicei încărcate cu feluri de mâncare tradiționale care de multe ori sunt bogate în grăsimi și carbohidrați, iar ca băuturi se consumă adesea alcool sau sucuri dulci și carbogazificate.

Toate acestea sunt greu de digerat și procesat și pot genera stări de rău, balonare sau alte efecte adverse. Aceste efecte pot fi combătute atât prin cumpătare, cât și printr-o dietă sănătoasă, care ajută, indirect, la detoxifierea organismului.

Despre detoxifierea organismului

Organismul are funcții special dedicate eliminării toxinelor. O dietă de detoxifiere corect ținută ar trebui, de fapt, să susțină sistemele naturale care au rol de eliminare a toxinelor din organism. Prin urmare, nu dieta are rol în detoxifiere, ci organele care contribuie la eliminarea toxinelor. Buna funcționare a acestor organe este susținută prin dieta respectivă.

Organele implicate în acest proces sunt ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii. Toxinele sunt reprezentate de poluanți, metale grele, alimente procesate sau chimicale sintetice. Toate acestea sunt eliminate în mod natural, însă o dietă de detoxifiere poate fi de ajutor în acest proces.

Ce înseamnă detoxifierea organismului? De obicei, se folosesc medicamente cu efect laxativ sau diuretic, se beau multe lichide, în special infuzii din plante și se suplimentează dieta cu alimente bogate în vitamine și minerale. Excesele alimentare pe care le facem de obicei de sărbători vor avea astfel un efect diminuat, iar organismul va fi ajutat să se refacă.

Este important, însă, să nu se ia medicamente fără recomandarea medicului sau să se țină diete foarte restrictive în acest scop.

De ce e necesară detoxifierea organismului după sărbători

Este necesară o dietă sănătoasă, care să ajute organismul să își revină după mesele copioase de sărbători, deoarece acesta este asaltat în această perioadă.

Senzația de oboseală recurentă, de balonare, de rău fizic și lipsă de energie este normală după ce s-au făcut excese alimentare și/sau s-a consumat alcool.

Organismul are nevoie de ajutor în procesul de eliminare a toxinelor, pentru a apărea ulterior starea de bine caracteristică unui organism sănătos și plin de vitalitate.

Reguli pentru dietă după sărbători

După sărbători este necesară odihna, dar și reducerea consumului de alimente grase și alcool. În schimb, ajută foarte mult o dietă sănătoasă, care să susțină detoxifierea organismului acasă. O astfel de dietă presupune o hidratare optimă și consumul de fructe și legume proaspete în cantități cel puțin egale cu cele de carne sau preparate din carne. Atunci când este cazul, pot fi de ajutor și unele ceaiuri sau medicamente sau suplimente alimentare care să susțină digestia și eventual curățarea intestinelor.

Este foarte bine ca într-un astfel de proces să existe și recomandări medicale, eventual cu analize efectuate în prealabil, în caz că există alimente care generează intoleranță, așa cum pot fi cele care conțin lactate sau gluten.

Ca reguli generale, este bine să se consume un mic dejun sănătos, urmat de un prânz și o cină în care se aleg alimente mai ușoare, care să nu îngreuneze digestia. Masa de seară poate consta în carne slabă și salate, de exemplu, mai degrabă decât feluri de mâncare care să conțină varză, ciuperci sau vinete. Cu toate că sunt tot legume și sunt bogate în vitamine și nutrienți, acestea sunt mai greu de digerat, iar în procesul de detoxifiere este important să nu se doarmă cu stomacul plin, pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Un somn odihnitor presupune evitarea surselor de lumină artificială, o temperatură optimă într-o încăpere aerisită, lipsa zgomotelor și încercarea de a dormi între 6 și 8 ore pe noapte.

Consumul de fructe și legume

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, nutrienți necesari organismului pentru o funcționare optimă. După o perioadă în care s-a făcut exces de dulciuri și de mâncăruri grase sau foarte procesate, fructele și legume sunt esențiale într-un program de detoxifiere. Ele pot fi consumate ca atare, sub formă de smoothie-uri sau ca adaos la micul dejun ori gustări. De exemplu, ele pot fi consumate alături de cereale de ovăz cu lapte sau iaurt degresat sau vegetal, alături de budinci de chia sau clătite din cereale integrale.

Limitarea consumului de grăsimi animale

Grăsimile considerate sănătoase, care ajută organismul în procesul de detoxifiere, sunt cele de origine vegetală. Mai ales după mese copioase, este important să se încerce o limitare a consumului de grăsimi de origine animală. Aceste grăsimi nu constă doar în carne grasă, ci și în lactate bogate în grăsimi sau în alimente care conțin maioneze, sosuri grele pe bază de lactate sau prăjeli. Se pot alege în schimb ulei de măsline, avocado, carne slabă, lactate degresate sau nuci pentru perioada în care se dorește o cură de detoxifiere.

Hidratarea

Hidratarea organismului se face prin consumul de apă, iar aceasta ar trebui consumată în cantități optime pentru fiecare organism în parte, indiferent dacă s-a instalat sau nu senzația de sete. Există studii care spun că este sănătos să se bea apă pe stomacul gol la trezire, eventual cu zeamă de lămâie, acest obicei având multiple beneficii. Alte studii spun că este bine să se bea un pahar de apă o dată la o oră. Indiferent de strategia de hidratare, este bine să se consume cel puțin 2l de apă pe zi.

În curele de detoxifiere, ca pregătire pentru un stil de viață sănătos, dar mai ales pentru a întâmpina problemele apărute după ce s-au consumat multe alimente la mesele de sărbători, sunt indicate și ceaiul verde și infuziile de mușețel, mentă sau soc.

Aceste plante au proprietăți care ajută digestia și pot fi de ajutor și în curele de detoxifiere. O hidratare optimă ajută rinichii și ficatul să funcționeze bine, aceste organe având un rol esențial în procesul de eliminare a toxinelor din organism.

Evitarea consumului de alcool și produse pe bază de cafeină

Alcoolul deshidratează organismul și poate avea și alte urmări neplăcute, atât asupra stării de sănătate cât și a aspectului general, în special al pielii și al feței. Alcoolul afectează în primul rând sănătatea și buna funcționare a ficatului. Împreună cu alimentele grase și carbohidrații de la mesele de sărbători, alcoolul poate accentua și senzația de oboseală și de prea plin.

În zilele care urmează meselor de sărbători, este important să se evite consumul de alcool pentru a-i acorda organismului timpul să se refacă. Același lucru este valabil și pentru cafeină, mai ales pe stomacul gol. Produsele pe bază de cafeină contribuie la deshidratare și nu trebuie consumate în exces.

Limitarea consumului de zahăr

Zahărul este un aliment interzis sau blamat în aproape toate dietele, indiferent dacă sunt ținute pentru slăbire sau pentru detoxifiere generală. Este foarte dificil să fie evitat complet, însă limitarea consumului de zahăr poate fi o alegere conștientă.

Acesta poate fi înlocuit cu alegeri mai sănătoase în consumul zilnic, cum ar fi de exemplu alegerea unui fruct atunci când apare nevoia de a consuma ceva dulce, în deterimentul unui produs de cofetărie procesat.

Limitarea consumului de alimente procesate

Alimentele procesate conțin adesea foarte mulți aditivi, zahăr, sare sau grăsimi. Citirea cu atenție a etichetelor este un bun început în a limita aportul de zahăr.  Cel mai simplu și mai sănătos este ca în locul acestor alimente să fie alese direct fructe și legume, consumate ca atare sau în rețete cât mai simple. Cerealele integrale, semințele și grăsimile sănătoase pot fi integrate natural într-o dietă de detoxifiere.

Odihna

Sărbătorile sunt deseori asociate atât cu mesele îmbelșugate, cât și cu petreceri și cu nopți pierdute. Pentru refacerea organismului și pentru a-l ajuta în procesul eliminării de toxine în mod natural, este importantă odihna.

Odihna înseamnă somn la ore regulate, activități cu efect liniștitor, cum ar fi cititul unei cărți, exerciții de respirație profundă sau o conversație plăcută. Plimbările scurte, în natură, sau așezarea pe o bancă în parc sau în aer liber sunt benefice și odihnitoare.

Fie că au existat excese la mesele de sărbători, fie că se simte nevoia unei diete sănătoase, care să susțină detoxifierea organismului, este important să se acorde atenție alimentației, hidratării și odihnei. Toate acestea contribuie la refacerea organismului într-un ritm sănătos.

Bibliografie

  1. https://facebook.com/yogawithfern. “Mindbodygreen.” Mindbodygreen.com, 2020, www.mindbodygreen.com
  2. ‌ZindzyGracia. “After Holiday Detox: 15 Things to Do after Overindulging.” BetterMe Blog, 8 Feb. 2022, https://betterme.world
  3. ‌Tallmadge, Katherine. “7 Simple Steps for a Post-Holiday Health Detox.” Livescience.com, Live Science, 4 Jan. 2014, www.livescience.com
  4. ‌Hart, Katie. “How to Kickstart a Detox after Holiday over Eating - Longevity LIVE.” Longevity LIVE, 3 Jan. 2022, https://longevitylive.com
  5. ‌Martin, Michael. “How Doctors Detox after the Holidays.” Eat This Not That, Eat This Not That, 20 Dec. 2019, www.eatthis.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării