Avocado: Proprietăți, beneficii, contraindicații

Nutriție
08 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
avocado proprietati beneficii contraindicatii

Avocado este un fruct versatil care reprezintă o sursă de nutrienți importanți pentru organism, cu proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. Avocado este foarte apreciat în diverse feluri de mâncare, dar și în tratamente de înfrumusețare sau ca supliment alimentar care susține sănătatea organismului.

Despre avocado

Avocado este un fruct originar din Mexic, care crește în zilele noastre în mai multe varietăți și în Indonezia sau India. Este considerat un superaliment și este recomandat în diete sănătoase pentru mulțimea de beneficii pe care le conferă conținutul de nutrienți, precum și pentru nivelul scăzut de calorii. În plus, persoanele care țin cure de slăbire îl preferă pentru că este un aliment care conferă rapid senzația de sațietate. Se pare că cei care mănâncă avocado în mod obișnuit slăbesc mai ușor în zona taliei. Dietele vegane și vegetariene includ adesea avocado în rețetele recomandate.

Avocado se folosește atât în industria alimentară, cât și în cea cosmetică, având proprietăți care asigură hidratarea și efect anti-îmbătrânire.

Proprietăți avocado

Fructele de avocado sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, magneziu, fier, folați, luteină, calciu, potasiu, fosfor și multe vitamine. Vitaminele A, B, C, E și K sunt prezente în acest fruct, astfel că există și numeroase beneficii pentru sănătate atunci când este consumat.

Avocado are proprietăți antioxidante, protejează ficatul, contribuie la îmbunătățirea vederii și ajută sistemul digestiv. Conținutul de grăsimi mononesaturate face ca avocado să fie potrivit pentru susținerea sistemului cardiovascular, reglarea nivelului de glucoză din sânge și a rezistenței la insulină.

Beneficii avocado

Consumul fructelor de avocado contribuie la scăderea colesterolului, la fluidizarea sângelui și împiedicarea formării cheagurilor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale. În același timp, este redus riscul de infarct, prin menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

Sistemul imunitar beneficiază de asemenea de consumul de avocado, fiind astfel prevenite răcelile sau infecțiile. Avocado este și un fruct cu proprietăți antibacteriene și are rol în prevenirea unor tipuri de cancer.

Sistemul digestiv este ajutat de consumul de avocado, deoarece contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Acest lucru se întâmplă datorită conținutului bogat de fibre. Acestea sunt importante și pentru că susțin sănătatea metabolismului. Avocado conține și omega 9, care reduce colesterolul.

Sistemul nervos este susținut de consumul de avocado prin efectele benefice asupra memoriei și nivelului de concentrare. Acest lucru este posibil datorită acizilor grași pe care îi conține.

În industria de înfrumusețare, avocado este benefic în primul rând deoarece conține vitamina E, cu rol în hidratare și întârzierea apariției ridurilor. De asemenea, avocado este important pentru susținerea producției naturale a colagenului, care menține elasticitatea pielii.

avocado proprietati beneficii contraindicatii

Utilizare avocado

Ca și bananele, fructele de avocado se culeg când încă sunt verzi, ajungând la maturitate după culegere. Este importantă alegerea fructelor coapte sau, în cazul în care sunt încă tari și verzi, acestea se păstrează învelite în hârtie de ziar sau pe frigider până când ajung la maturitate. O variantă de a grăbi coacerea fructelor de avocado pentru a fi potrivite pentru utilizare este păstrarea lor lângă mere sau banane. Acestea elimină o substanță care ajută la coacerea mai rapidă a fructelor lângă care sunt așezate.

În mod obișnuit, fructele de avocado se consumă proaspete, în diverse rețete, cum ar fi sandvișuri, salate sau guacamole, un preparat specific zonei de proveniență. Există și variante de rețete în care se preferă avocado pe grătar, la aburi sau copt la cuptor. Pentru a păstra cât mai mult din proprietățile benefice ale fructului, se recomandă, însă, consumul crud.

În unele rețete, datorită consistenței, dar și gustului, avocado este folosit ca înlocuitor vegetal pentru unt, de exemplu în rețete de prăjituri, dar și înlocuitor de maioneză, sub formă de pastă de avocado, în salate. Cei care doresc să știe cu ce se mănâncă avocado pot să îl asocieze în diverse combinații cu tomate, ardei, ceapă, lămâie, cartofi dulci, ouă, ton, somon sau pui, precum și diverse semințe.

Avocado se poate consuma și în shake-uri sau smoothie-uri, dar cel mai des e preferat sub formă de felii, cuburi sau pasat ca o pastă. Pentru potențarea gustului, dar și pentru păstrare, avocado este adesea asociat cu zeamă de lămâie, care are și proprietatea că întârzie oxidarea, dacă alimentul preparat nu este consumat imediat.

În industria cosmetică, se folosesc extracte de fructe de avocado, fructele întregi sau uleiuri de avocado, pentru măști naturiste pentru față sau păr, dar și ca ingrediente pentru produse cosmetice cu rol de hidratare și împotriva îmbătrânirii. Uleiul de avocado are proprietăți emoliente și contribuie la refacerea pielii uscate.

La fel ca fructele, uleiul de avocado este folosit ca ingredient în diverse rețete, care capătă astfel proprietăți nutritive. Alături de uleiul de avocado, organismul poate beneficia mai mult de proprietățile fructelor sau legumelor care conțin caroten, asigurând absorbția acestora. Atunci când morcovii și tomatele sunt consumate alături de avocado, are loc o mai bună absorbție în organism a vitaminei A.

Contraindicații avocado

Contraindicațiile legate de consumul de avocado se referă în primul rând la un consum excesiv, care ar duce la un surplus de calorii. Poate afecta în acest sens sănătatea ficatului sau poate interfera cu unele tratamente.

Nu este recomandat consumul de avocado persoanelor care urmează tratamente împotriva coagulării. De asemenea, carbohidrații din avocado pot afecta persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil. Pentru cei care au stomacul sensibil, consumul de avocado în cantități mari poate provoca diaree sau balonare. Consumul de avocado este contraindicat în pancreatita acută în care se permite alimentație orală și atenționare în cazul pancreatitei cronice.

În același timp, fiind un aliment sănătos, există riscul ca unele persoane să îl consume în exces, considerându-l dietetic și să ajungă să capete kilograme în plus, prin cumulul de calorii. 100 de grame de avocado conțin 167 de calorii, iar un fruct întreg poate ajunge la 250 de calorii. Pentru o salată, de exemplu, se folosesc de obicei mai multe fructe. Pentru a beneficia de calitățile fructelor de avocado este necesar consumul cu moderație.

Nu este indicat să se mănânce avocado la orele serii. Ca și vinetele, nucile sau sosul de soia, avocado conține tiramină, un aminoacid care poate cauza probleme cu somnul. Acest fenomen are loc datorită eliberării unui hormon numit norepinefrină, care stimulează activitatea cerebrală.

Dacă există contraindicații legate de consumul de avocado, beneficiile sale pot fi obținute în continuare prin consumul altor alimente, cum ar fi nucile, uleiul de măsline sau peștele gras.

Consumul de avocado are multe beneficii, dar pentru cei care vor să îl introducă în diete ca tratament sau să îl ia sub formă de supliment alimentar este necesar un consult medical, pentru a evita manifestarea unor simptome adverse. Acest lucru se poate întâmpla atunci când există deja unele afecțiuni sau când avocado este consumat în exces.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării