Semințe de chia: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
01 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
seminte de chia beneficii proprietati contraindicatii

Despre semințele de chia

Semințele de chia (Salvia hispanica), denumite și Salba chia sau chia mexicană, sunt semințele comestibile ale unei plante cu flori din familia mentei. Originare din Mexic și Guatemala, semințele au o istorie îndelungată. Ele au fost rodul unei plante vitale în vechile culturi aztece și mezoamericane. Semințele aveau aplicații medicinale și reprezentau o parte importantă din alimentația acestor popoare. Astăzi, chia crește în scop comercial în multe țări, inclusiv în Mexic, Guatemala, Peru, Argentina, Australia și Statele Unite. Semințele sunt recunoscute pe scară largă ca fiind un adaos bogat în nutrienți la dietele sănătoase.

Proprietăți semințe de chia

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) Nutrient Database, o porție de 28 g (sau 2 linguri și jumătate) de semințe de chia conține următoarele valori nutriționale:

  • 131 calorii (kcal)
  • 8,4 g de grăsimi
  • 13,07 g de carbohidrați
  • 11,2 g de fibre
  • 5,6 g de proteine
  • 0 g de zahăr

Semințele de chia conțin, de asemenea:

  • calciu
  • zinc
  • fier
  • magneziu
  • fosfor
  • cantități mai mici de multe alte substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic, vitamina A și cupru.

Beneficii semințe de chia

  • Semințele de chia sunt bogate în fibre. O dietă cu fibre adecvate ajută la prevenirea constipației și menține tractul digestiv sănătos.
  • Semințele de chia pot ajuta la pierderea în greutate. Pe lângă faptul că ajută la sănătatea digestivă, fibrele pot ajuta oamenii să se simtă sătui mai mult timp. Acest lucru poate face ca alimentele bogate în fibre să fie utile pentru cei care încearcă să slăbească pentru a ajunge la o greutate moderată. Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină afirmația că semințele de chia pot ajuta la slăbire.
  • Semințele de chia pot ajuta la creșterea colesterolului HDL. O revizuire din 2021 a 10 studii clinice a constatat că semințele de chia au crescut cantitatea de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL) și au redus colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL). Colesterolul HDL este, de asemenea, cunoscut sub numele de colesterol „bun”, în timp ce LDL este cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Este important de reținut că niciun aliment nu poate trata singur colesterolul ridicat. Cercetătorii au mai concluzionat că semințele de chia au un efect protector asupra echilibrului lipidelor din sânge și au și un efect neutru sau benefic asupra altor markeri ai sănătății cardiovasculare.
  • Semințele de chia pot reduce vârfurile de zahăr din sânge. Un studiu destul de mic care a implicat 15 participanți, a constatat că, în comparație cu semințele de in, semințele de chia au încetinit viteza cu care organismul a eliberat glucoza, reducând astfel vârful de zahăr din sânge care apare după ce se consumă carbohidrați. Acest lucru s-ar putea dovedi util pentru persoanele cu diabet de tip 2, dar nu există studii care să dovedească în mod specific că semințele de chia pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge la cei cu această afecțiune.
  • Semințele de chia sunt bogate în Omega-3 și Omega-6. Semințele de chia conțin 6,72 de acizi grași polinesaturați (PUFA) pe porție. Aceasta include Omega-3 și Omega-6. Cercetătorii încă mai învață despre modul în care PUFA afectează sănătatea, dar o revizuire din 2020 a 86 de studii clinice a constatat că un aport mai mare de Omega-3 ar putea reduce riscul de atac de cord și factorii de risc asociați acestora. Acest lucru poate însemna că semințele de chia sunt un bun adaos la o dietă sănătoasă pentru inimă. Este important de reținut că niciun aliment nu poate trata singur bolile de inimă.

Utilizare semințe de chia

Oamenii pot mânca semințe de chia crude, adăugându-le la o varietate de alimente, cum ar fi cereale, iaurt, smoothie-uri și ca garnitură pentru salate. Semințele de chia se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Dacă ele sunt măcinate, se vor pune într-o pungă etanșă sau într-un recipient de depozitare și pot fi ținute în cămară sau în frigider. De asemenea, semințele de chia lăsate la înmuiat se transformă într-o substanță asemănătoare unui gel. El poate fi folosit pentru îngroșarea deserturilor, cum ar fi budinca cu semințe de chia. Semințele de chia mai pot fi folosite ca înlocuitor al ouălor în produsele de patiserie, cum ar fi brioșele și fursecurile. Acest lucru poate fi util pentru persoanele cu alergii sau intoleranțe la ouă sau pentru cei care urmează o dietă vegană.

Cantitate zilnică recomandată pentru semințele de chia

Ce cantitate de semințe de chia se consumă zilnic? O recomandare de administrare este de 20 de grame sau aproximativ 1,5 linguri de semințe de chia de două ori pe zi. Este important ca persoanele care consumă chia să bea multă apă pentru a preveni orice efecte secundare digestive.

seminte de chia beneficii proprietati contraindicatii

Contraindicații semințe de chia

  • Potențiale probleme digestive. Din cauza conținutului ridicat de fibre, consumul prea multor semințe de chia poate provoca constipație, diaree, balonare și gaze. Semințele de chia pot provoca, de asemenea, crize cu afecțiuni inflamatorii ale intestinului, cum ar fi boala Crohn.
  • Pericol potențial de sufocare. Semințele de chia uscate absorb apa, ceea ce le face să se umfle și să devină gelatinoase. Semințele uscate de chia pot rămâne blocate în gât, ceea ce reprezintă un pericol de sufocare. Pentru a evita acest risc, semințele se lasă la înmuiat între 5 și 10 minute înainte de a fi folosite.
  • Interacțiuni cu medicamentele. Semințele de chia ajută la reducerea glicemiei și a tensiunii arteriale ridicate. Dacă există deja medicamente pentru diabet sau hipertensiune arterială, consumul a prea multe semințe de chia poate provoca scăderi severe ale nivelului de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la alte complicații de sănătate.
  • Alergii. Deși rare, alergiile la semințele de chia apar la unele persoane. Simptomele la care trebuie atenție sporită sunt vărsături, diaree și mâncărimi ale limbii sau ale buzelor. Alergiile severe pot duce la anafilaxie.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării