Ce se intampla daca consumi lapte dimineata
Consumul de lapte la micul dejun scade nivelul de glucoza din sange pe parcursul zilei, conform eurekalert.org.
O schimbare a meniului micului dejun poate avea beneficii pentru sanatate, in special in cazul oamenilor care sufera de diabet de tip 2, conform unui nou studiu, publicat in revista ”Dairy Science”.
Studiul a fost coordonat de doctorul Dougls Goff, impreuna cu echipa lui de cercetatori de la ”Human Nutraceutical Research Unit”, de la universitatea din Guelph, in colaborare cu universitatea din Toronto. Acestia au examinat efectele consumului de lapte bogat in proteine, la micul dejun, asupra nivelului de glucoza din sange. De asemenea, au masurat si gradul de satietate pe care partcipantii l-au simtit atat dupa micul dejun, cat si dupa a doua masa a zilei.
Laptele, mai eficient in reducerea nivelului de glucoza din sange, comparativ cu apa
Laptele consumat cu cereale, dimineata, a redus concentratia de glucoza din sange, inclusiv dupa masa de pranz, comparativ cu apa. De asemenea, laptele bogat in proteine a fost mai eficient in reducerea nivelului de glucoza din sange, dar a influentat si lipsa poftei de mancare dupa a doua masa, comparativ cu laptele cu o concentratie medie de proteine.
”Bolile metabolice sunt in crestere la nivel global, diabetul zaharat de tip 2 si obezitatea fiind printre cele mai ingrijoratoare. Este necesar sa dezvoltam strategii pentru a reduce riscurile si pentru a controla aceste boli, determinand astfel si consumatorii sa isi imbunatateasca stilul de viata”, spune dr. Goff.
Cercetatorii si-au propus ca, prin acest studiu, sa examineze efectele cresterii concentratiei de proteine si de zer din laptele consumat cu cereale bogate in carbohidrati, asupra nivelului de glucoza din sange, a senzatiei de satietate si asupra alimentelor consumate la masa urmatoare.
Consumul de lapte incetineste digestia si creste senzatia de satietate
Prin digerarea proteinelor din zer si din cazeina, gasite in mod natural in lapte, se elibereaza hormoni gastrici, care incetinesc digestia, crescand senzatia de satietate. Prin digerarea proteinelor din zer se ajunge la acest efect mai repede, in timp ce proteinele de cazeina ofera un efect de lunga durata.
Echipa de cercetatori a constatat o diferenta mica in consumul de alimente la masa de pranz dupa ce au crescut cantitatea de proteine din zer, dar cand laptele a fost consumat alaturi de un mic dejun bogat in carbohidrati s-a inregistrat o scadere a nivelului de glucoza din sange. In plus, cu cat laptele a fost mai bogat in proteine, cu atat mai vizibila a fost schimbarea. Pe de alta parte, laptele cu o proportie crescuta de proteine in zer a avut un efect modest asupra glucozei din sange inainte de masa, fiind inregistrata o scadere mai mare decat cea oferita de laptele obisnuit.
”Studiu confirma importanta laptelui consumat la micul dejun pentru a ajuta la digestia mai lenta a carbohidratilor si la mentinerea unui nivel scazut de glucoza in sange”, concluzioneaza dr. Goff.
Nutritionistii subliniaza importanta unui mic dejun sanatos si spera ca acest studiu sa incurajeze consumatorii sa includa laptele in prima masa a zilei.
Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/e-cma081618.php
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...