MEDICINA GENERALA

08 Martie 2013

Ce sunt aflatoxinele si cat de periculoase sunt pentru sanatate. Ce produse sunt cel mai des contaminate?

Aflatoxinele sunt metaboliti toxici produsi de anumite ciuperci din / de pe produsele alimentare si  furaje. Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute micotoxine si sunt cel mai intens cercetate pentru ca au fost asociate cu diferite boli, cum ar fi aflatoxicoza, la animale domestice si la om. Aparitia de aflatoxine este influentata de anumiti factori de mediu; prin urmare, gradul de contaminare va varia in functie de localizarea geografica, practicile agricole si agronomice, precum si de susceptibilitatea  invaziei fungice pe marfuri in timpul recoltarii, depozitarii si / sau procesarii, conform unui articol publicat pe pagina Universitatii Cornell. Aflatoxinele au primit o atentie mai mare decât oricare alte micotoxine din cauza ca s-a demonstrat un efect cancerigen puternic la animalele de laborator. Siguranta absoluta nu este niciodata atinsa si multe tari au incercat sa limiteze expunerea la aflatoxine prin impunerea unor reglementari legate de marfurile destinate utilizarii ca alimente si furaje. Aflatoxinele sunt produse in principal de unele tulpini de A. Flavus si de cele mai multe tulpini de A. parasiticus, plus specii inrudite, A. si A. niger nomius. Studiile au aratat ca exista patru aflatoxine majore: B1, B2, G1, G2, plus doua produse suplimentare metabolice, M1 si M2, care au fost izolate in laptele femelelor hranite cu furaje care contin aflatoxina. In produse agricole neprocesate Aflatoxinele apar de multe ori in culturi inainte de recoltare. Post-recoltare contaminarea se poate produce in cazul in care uscarea culturilor este intârziata si in timpul depozitarii recoltei in cazul in care apa depaseste valorile critice pentru dezvoltarea mucegaiului. Aflatoxine sunt detectate ocazional in lapte, branza, porumb, alune, seminte de bumbac, nuci, migdale, smochine, condimente, precum si o varietate de alte alimente si furaje. Laptele, ouale si carnea sunt uneori contaminate din cauza consumului animal de furaje contamainate cu aflatoxina. Produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu aflatoxine sunt porumbul, alunele si semintele de bumbac. In alimentele procesate Porumbul este marfa  cu cea mai mare probabilitate de contaminare la nivel mondial. Cu toate acestea, procedurile utilizate in prelucrarea porumbului ajuta la reducerea contaminarii produsului alimentar rezultat. Porumbul si semintele de bumbac contaminate produc contaminarea cu aflatoxina M1 a produselor lactate. Aflatoxinele si impactul asupra sanatatii Oamenii sunt expusi la aflatoxine prin consumul de alimente contaminate. O astfel de expunere este dificil de evitat, deoarece cresterea ciupercilor in alimente nu este usor de prevenit. Chiar daca aprovizionarea cu alimente puternic contaminate nu este permisa in tarile dezvoltate, preocuparea ramâne pentru posibilele efecte adverse rezultate din expunerea pe termen lung la niveluri scazute de aflatoxine. Sindromul este caracterizat prin varsaturi, dureri abdominale, edem pulmonar, convulsii si coma, moartea prin edem cerebral. Deoarece aflatoxinele, in special aflatoxina B1, sunt puternic cancerigene in unele animale, exista un interes in efectele expunerii pe termen lung la niveluri scazute ale acestor micotoxine. In 1988 IARC a pus aflatoxina B1 pe lista de carcinogeni. US Food and Drug Administration (FDA) le permite, la un nivel scazut, in nuci, seminte si leguminoase deoarece acestea sunt considerate "contaminanti inevitabili." FDA considera ca uneori consumul de cantitati mici de aflatoxina prezinta un risc scazut de-a lungul vietii si nu este practic sa se incerce scoaterea completa de aflatoxine din produsele alimentare, in scopul de a le face mai sigure. Pentru a reduce riscurile, FDA testeaza produsele alimentare care ar putea contine aflatoxina. arahidele si untul de arahide sunt unele dintre produsele cel mai riguros testate de catre FDA, deoarece acestea contin frecvent aflatoxine. Puteti reduce consumul de aflatoxina:

  • cumpand numai cele mai importante branduri care comercializaza arahide si unt de arahide
  • aruncând orice fruct care are mucegai, este decolorat sau scorojit



Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.