Publicat la: 
15/04/2013

Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau "colesterol rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.
"Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate", a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau - inclusiv briose si vafe - care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

  • cele mai multe cereale integrale,
  • varza,
  • sfecla,
  • morcovi,
  • varza de Bruxelles,
  • napi,
  • conopida,
  • mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

  • tarate de ovaz,
  • fulgi de ovaz,
  • fasole,
  • mazare,
  • tarate de orez,
  • orz,
  • citrice,
  • capsuni,
  • mere (pulpa).

Specialitate: 
Comentarii

Un articol f. concis.
Lucruri in general cunoscute de multi dar foarte necesare sa fie aplicate de cat mai multa lume.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Fiecare specialist a facut la un moment dat o alegere ce l-a condus catre a fi specialist. Motivele unei asemenea alegeri sunt numeroase si se intind de la superficial pana la deosebit de profunde. Desigur, nimeni nu poate intui in totalitate consecintele alegerilor pe care le face insa una dintre motivatii s-ar putea referi la aspectul mai...
Alaptarea poate reduce la jumatate riscul de depresie post-natala, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Cambridge, publicat in revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informeaza BBC. Studiul a indicat ca exista o crestere semnificativa a...
O echipa internationala condusa de Sarah Butcher la Institutul de Biotehnologie, Universitatea din Helsinki, Finlanda, care a inclus si cercetatori de la University of Pittsburgh, USA, a descoperit o structura proteica veche intr-un virus, care este legata din punct de vedere evolutionist de virusul ce cauzeaza herpes uman. Aceasta structura a...
Aceeasi persoana care sustine ca te iubeste / Foto: sxc.hu Traim cu falsa impresie ca violenta domestica este intalnita in special in patura de jos a societatii, ca victimele sunt persoane "slabe", care nu sunt in stare sa paraseasca o relatie abuziva sau chiar ca persoana abuzata ar putea sa opreasca abuzul daca ar fi suficient de hotarata....
Sforaitul este o conditie comuna, care poate afecta pe oricine, cu toate ca apare mai frecvent la barbati si la persoanele supraponderale. Sforaitul are tendinta de a se agrava pe masura ce imbatranim si apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura si nas este obstructionat. Cauze:Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura si...