Publicat la: 
15/04/2013

Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau "colesterol rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.
"Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate", a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau - inclusiv briose si vafe - care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

  • cele mai multe cereale integrale,
  • varza,
  • sfecla,
  • morcovi,
  • varza de Bruxelles,
  • napi,
  • conopida,
  • mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

  • tarate de ovaz,
  • fulgi de ovaz,
  • fasole,
  • mazare,
  • tarate de orez,
  • orz,
  • citrice,
  • capsuni,
  • mere (pulpa).

Specialitate: 
Comentarii

Un articol f. concis.
Lucruri in general cunoscute de multi dar foarte necesare sa fie aplicate de cat mai multa lume.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Pofta de dulciuri/ Foto: MorgueFile.com Zaharul a devenit in ultima vreme inamicul public numarul unu in ceea ce priveste alimentele nesanatoase, specialistii avertizand asupra riscurilor cardiovasculare si legate de obezitate pe care acesta le aduce, informeaza Femalefirst, citat de Mediafax. Nutritionistii avertizeaza asupra riscurilor...
Transpiratiile nocturne pot avea cauze medicale / Foto: BigStockPhoto Medicii se intalnesc frecvent cu pacienti care se plang de transpiratii nocturne. Daca in dormitor este neobisnuit de cald sau daca va imbracati prea gros noaptea, transpiratiile nocturne sunt normale. Transpiratiile care au cauze medicale sunt acelea care apar atunci cand in...
De ce ne tiuie urechile/ Foto:captura YouTube Tinitusul este o afectiune caracterizata prin sunete cicalitoare care par ca isi au originea in ureche sau in cap. Desi nu este in mod normal o problema grava, tinitusul poate fi un simptom al altor afectiuni si este considerat, pe buna dreptate, o pacoste. Pierdea auzului odata cu inaintarea in...
In sala de operatii / Foto: Medlife.ro Incidenta hipospadiasului este de un caz la 300 de baietei nou-nascuti. In Romania, parintii gasesc cu mare greutate un chirurg specialist urolog care sa corecteze aceasta malformatie congenitala a uretrei, in conditiile in care operatia este singurul tratament posibil. Din pacate, exista copii care trec...
Electrocardiograma reprezinta inregistrarea activitatii electrice a inimii. Inima este un organ cu o activitate intensa. In decursul vietii, inima se contracta si se relaxeaza continuu intr-un ritm de 50-180 de batai pe minut, in functie de starea si necesitatile organismului. Activitatea mecanica de pompa este declansata si dirijata de...