Ceai de coada calului: beneficii, proprietăți, contraindicații

Despre ceaiul de coada calului
Ceaiul de coada-calului este infuzia plantei medicinale cu denumirea „Equisetum arvense”, frecvent folosită ca remediu la domiciliu pentru tratarea retenției de lichide, pentru pierderea în greutate, dar și pentru întărirea oaselor.
Denumirea comună „coada-calului” derivă din felul în care arată planta, care seamănă cu firele de păr ale cozii unui cal. De altfel, se obișnuia ca planta să fie legată de coada unui cal sau a animalor domestice pentru a ajuta la îndepărtarea muștelor.
De-a lungul istoriei au fost date și alte denumiri acestei plante, cele mai multe referindu-se la numeroasele utilizări care i-au fost date. De exemplu, papură sau perie pentru sticlă, datorită naturii aspre și abrazive a tulpinilor, care permiteau să fie folosite pentru a curăța oale metalice sau interiorul sticlelor și a altor spații înguste.
Coada-calului este cunoscută pentru efectelor sale antiinflamatoare și diuretice.
Ceaiul de coada-calului, preparat cu tulpina uscată a plantei, este metoda cea mai folosită pentru consumul plantei. Poate fi găsit în magazinele naturiste și în unele farmacii care comercializează produse naturiste. Produsul poate fi utilizat și sub formă de capsule.
Ce beneficii are ceaiul de coada calului
Ceaiul de coada-calului are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, cicatrizante și remineralizante, motiv pentru care este recomandat pentru a obține numeroase beneficii pentru sănătate.
Principalele utilizări ale ceaiului de coada-calului:
- îmbunătățește aspectul părului, unghiilor și pielii datorită siliciului pe care îl conține planta;
- reduce retenția de lichide și a edemelor datorită conținutului mare de flovonoide, a compușilor fenolici și a sărurilor minerale;
- favorizează pierderea în greutate datorită compoziției sale de antioxidanți, antiinflamatoare, substanțe de detoxifiere și diuretice, cum ar fi flavonoidele și acidul cafeic;
- tratează infecțiile urinare și problemele renale, cum ar fi cistita sau nefrita, datorită efectului său diuretic;
- tot datorită efectului său diuretic, care determină eliminarea lichidului din organism, contribuie la scăderea tensiunii arteriale prin reducerea fluidului în vasele de sânge;
- menține sănătatea oaselor datorită conținutului bogat în minerale precum calciu, fosfor și magneziu, fundamentale pentru întărirea oaselor;
- datorită conținutului mare de uleiuri esențiale precum timol și cineol, poate elimina ciupercile (în special Candida sp.) și bacteriile (în special E. Coli și Staphylococcus aureus).

Ce proprietăți are ceaiul de coada calului
Ceaiul de coada-calului are numeroase proprietăți nutritive care contribuie la multitudinea de beneficii pentru sănătate. Este o sursă de antioxidanți, cum ar fi compuși fenolici și flavonoide, elemente esențiale în lupta împotriva radicalilor liberi nocivi din organism. Antioxidanții susțin sănătatea generală și protejează împotriva bolii de inimă sau a anumitor tipuri de cancer.
Ceaiul de coada-calului este o sursă excelentă de siliciu, un mineral compus din silicat de calciu și silicat de magneziu, care joacă un rol esențial în întărirea oaselor și îmbunătățirea sănătății părului și unghiilor.
Ceaiul de coada-calului conține cantități semnificative de potasiu, un mineral vital care susține sănătatea inimii și reglează echilibrul fluidelor din organism. Conținutul natural de potasiu determină efectul diuretic al ceaiului, promovează echilibrul fluidelor și ajută în procesul de pierdere în greutate.
Coada-calului conține și o varietate de alte minerale și vitamine, inclusiv mangan, calciu, fier și vitamina C. Combinați, acești nutrienți contribuie la beneficiul general pentru sănătate.
Cum se utilizează ceaiul de coada calului
Ceaiul de coada-calului este principala modalitate de consum a plantei. Se prepară din tulpina uscată și poate fi folosit ca diuretic pentru a completa tratamentul infecțiilor urinare, pentru pierderea în greutate sau pentru a ameliora hipertensiunea arterială.
Pentru obținerea ceaiului de coada-calului sunt necesare:
- 1 lingură de tulpină de coada-calului uscată;
- 1 cană de apă clocotită.
Se adaugă tulpină uscată în apa clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 până la 10 minute. Se recomandă consumul a două căni pe zi, ideal după primele mese ale zilei.
Pe lângă ceai, coada-calului se găsește și în capsule de 100 mg. Ele pot fi luate după micul dejun și prânz, dar numai sub supraveghere medicală sau cu îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății cu experiență în plante medicinale.
O altă modalitate de a folosi coada-calului pentru tratamentul infecțiilor urinare este baia de șezut. Se adaugă trei pumni de tulpini uscate de coada-calului în apa de baie și se recomandă scufundarea zonei pelviene în această apă timp de 5 până la 10 minute.

Recomandări pentru ceaiul de coada calului
În opinia specialiștilor în homeopatie și fitoterapie, ceaiul de coada-calului este sigur pentru utilizare la majoritatea adulților atunci când este consumat pentru perioade scurte de timp, de cel mult o săptămână, sau dacă este consumat conform instrucțiunilor unui medic, dietetician sau specialist în plante medicinale.
Nenumăratele avantaje pentru sănătate oferite de ceaiul de coada-calului, de la fortificarea unghiilor fragile până la tratarea edemului și reglarea nivelului de zahăr din sânge, arată potențialul său la regimul zilnic de sănătate. Proprietățile diuretice naturale ale acestei infuzii de plante contribuie la scăderea retenției de lichide, dar și la controlul zahărului din sânge, ceea ce este un ajutor pentru cei diagnosticați cu diabet.
Ceaiul de coada-calului nu este recomandat pentru utilizare de femeile însărcinate sau femeile care alăptează pentru că are un puternic efect diuretic, dar nici de persoanele cu antecedente de insuficiență cardiacă, tensiune arterială scăzută și boli de rinichi.
Contraindicații pentru ceaiul de coada calului
Deși beneficiile ceaiului de coada-calului sunt substanțiale, există și efecte secundare ale consumului său care poate duce la anumite reacții adverse, în special atunci când este luat în exces sau fără o consultare adecvată.
Deoarece conține urme de nicotină, nu este potrivit pentru copii. Pentru că nu sunt suficient de elocvente cercetările asupra posibilelor efecte adverse, nu se recomandă utilizarea sa de femeile însărcinate sau care alăptează.
Efectele ceaiului de coada-calului pot interfera cu anumite medicamente, cum ar fi litiul, diureticele și medicamentele împotriva diabetului. În cazul litiului, efectul diuretic al plantei poate reduce excreția acestuia, ducând la niveluri dăunătoare de litiu în organism. Pentru cei care iau diuretice, efectul aditiv poate duce la deshidratare. În plus, deoarece coada-calului poate scădea nivelul zahărului din sânge, poate spori efectele medicamentelor antidiabetice, prezentând un risc de hipoglicemie.
Coada-calului poate duce, de asemenea, la o deficiență de vitamina B1 (tiamină) dacă este consumată în exces. Simptomele deficienței de tiamină includ pierderea în greutate, confuzia și problemele de memorie.
Consumat perioade îndelungate de timp, poate duce la pierderea de minerale importante din organism, provocând astfel diaree, dureri de cap puternice, deshidratare, scădere în greutate, pancreatită, modificări ale conductivității cardiace și slăbiciune musculară.
Bibliografie
- Lang, Ariane. “Horsetail: Benefits, Uses, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 28 May 2020, www.healthline.com/nutrition/horsetail#benefits
- “Horsetail Tea - the Repairing Tea.” Therighttea.com, 2024, www.therighttea.com/horsetail-tea.html
- FindLearn. “Horsetail Tea Benefits & Side Effects - FindLearn - Medium.” Medium, 10 Jan. 2024, medium.com/@findlearn/horsetail-tea-benefits-side-effects-a53a7b7cf158
- device5. “Horsetail Tea Benefits & Side Effects.” Tea-And-Coffee.com, 28 Oct. 2023, www.tea-and-coffee.com/blog/horsetail-tea-benefits
- “Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects.” Tua Saúde, 20 Dec. 2023, www.tuasaude.com/en/horsetail-tea/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ceai de mușețel: proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de mușețel, precum și alte preparate în care se folosesc flori de mușețel sau extract din acestea, se folosesc pentru a trata numeroase afecțiuni, atât în industria sănătății, cât și în industria cosmetică sau în aromoterapie. Aroma sa delicată și gustul liniștitor îl fa...

Ceai de hibiscus: beneficii, proprietăți, contraindicații
Ceaiul de hibiscus este un ceai de plante preparat sub formă de infuzie din sepalele (frunze mici metamorfozate) florii „Hibiscus sabdariffa”. Acest ceai este cunoscut pentru aroma sa asemănătoare merișorului și este o băutură foarte populară în întreaga lume, fiind folosit ca băutur�...

Acid piruvic: beneficii, proprietăți, utilizări
Acidul piruvic, cunoscut și sub denumirea de piruvat (în forma sa ionizată), este un compus organic format din trei atomi de carbon (C3H4O3). Este unul dintre cei mai importanți intermediari din metabolismul celular, jucând un rol cheie în procesele energetice din organism, în special în gli...