Ceai de mușețel: proprietăți, beneficii, contraindicații

Sănătate
05 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Cana cu ceai de musetel si flori de musetel in jur

Ceaiul de mușețel, precum și alte preparate în care se folosesc flori de mușețel sau extract din acestea, se folosesc pentru a trata numeroase afecțiuni, atât în industria sănătății, cât și în industria cosmetică sau în aromoterapie. Aroma sa delicată și gustul liniștitor îl fac popular nu doar ca băutură, ci și ca remediu natural pentru afecțiuni fizice și emoționale. Răcelile comune, anxietatea, spasmele musculare, problemele digestive, rănile, iritațiile, reumatismul sau hemoroizii sunt afecțiuni sau simptome care pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de ceai de mușețel sau folosirea externă a unor produse pe bază de mușețel.

Despre ceaiul de mușețel

Mușețelul este una dintre plantele cunoscute și folosite în scopuri medicinale încă din antichitate. Face parte din familia Asteraceae Compositae iar cele mai des întâlnite variante sunt Matricaria Chamomilla, Chamomilla recutita și Chamaemelum nobile. Florile de mușețel se folosesc mai ales uscate pentru infuzii, aceasta fiind cea mai cunoscută formă în care se consumă. De obicei se bea ceai de mușețel ca tratament alternativ în caz de răceală sau probleme cu stomacul. În cazul tratamentelor naturiste de înfrumusețate, se folosește ceai de mușețel mai ales pentru calmarea pielii din zona ochilor, atunci când există semne de oboseală, sau pentru a da reflexe aurii deschise părului blond. În afară de aceste utilizări, însă, se poate folosi ceai de mușețel pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni.

Pliculete de ceai de musetel si flori de musetel pe o masa de lemn

Proprietăți ale ceaiului de mușețel

Mușețelul conține peste 120 de compuși benefici organismului, printre care flavonoizi, cumarine, terpenoizi, alfa-bisabolol, camazulenă și apigenia. Toate aceste substanțe conferă ceaiului de mușețel proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante, antialergice, antispasmodice și antiinflamatorii.

În ceai de mușețel se găsesc minerale importante, precum zinc, fier, calciu sau potasiu, dar și vitamine, precum vitamina A sau vitamina B3. În același timp, în ceai de mușețel se găsește și acid salicilic, ceea ce poate contribui la ameliorarea durerilor de cap.

Beneficii ale consumului de ceai de mușețel

Printre beneficiile pe care le poate avea consumul de ceai de mușețel sau folosirea acestuia în diverse forme de tratament se numără următoarele:

  • ameliorează stările de anxietate și depresie;
  • îmbunătățește calitatea somnului;
  • induce o stare de calm și liniște;
  • are efect sedativ;
  • poate scădea nivelul glicemiei;
  • calmează durerile din timpul menstruației;
  • contribuie la reglarea nivelului glicemiei;
  • reduce stresul oxidativ;
  • poate să prevină apariția osteoporozei;
  • reduce inflamațiile;
  • previne și ușurează simptomele reumatismului;
  • poate ataca celulele tumorale;
  • are rol în reducerea obezității;
  • poate contribui la reducerea simptomelor bolilor autoimune;
  • ușurează digestia după mese copioase;
  • are efect aromoterapeutic de calm și relaxare;
  • poate ușura respirația când este folosit în inhalații;
  • este potrivit pentru gargară;
  • contribuie la ușurarea durerilor produse de colici;
  • tratează simptomele de greață;
  • poate ameliora simptomele colonului iritabil;
  • poate contribui la starea de sănătate a pancreasului;
  • contribuie la sănătatea inimii;
  • poate reduce riscul de complicații care pot apărea din cauza diabetului;
  • reduce senzația de balonare;
  • poate reduce iritațiile, ulcerațiile și eczemele de la nivelul pielii;
  • are efect antimicrobian;
  • este detoxifiant.

Mod de utilizare pentru ceai de mușețel

Mușețelul se folosește cel mai des sub formă de ceai de mușețel, dar mai poate fi găsit și în diverse produse, cum ar fi capsule, tablete, creme și alifii, uleiuri, decocturi.

Pentru a prepara ceai de mușețel este nevoie de flori uscate sau proaspete care se infuzează în apă fiartă până la maxim 90 de grade, timp de 10-15 minute. Infuziile făcute cu apă mai fierbinte de 90 de grade nu păstrează la fel de bine calitățile plantei. În lipsa unui infuzor sau ceainic, apa se toarnă peste florile uscate, nu se adaugă florile în apă, fiind necesară o cantitate de aproximativ o linguriță de flori uscate sau trei lingurițe de flori proaspete la o cană de 200-250 de mililitri de apă. Vasul în care se face infuzie trebuie să fie acoperit cu un capac sau o farfurie. Florile se strecoară înainte de consum, pentru ca ceaiul să nu capete un gust amar.

O cană de ceai astfel preparată poate fi consumată seara, înainte de culcare, pentru a asigura un somn liniștit sau după masă, pentru o digestie mai ușoară. Pentru a prepara un ceai de mușețel mai aromat și cu mai multe proprietăți curative se pot adăuga și alte plante, cum ar fi tei, gălbenele, salvie sau mentă. În același timp, se pot adăuga și fructe proaspete sau uscate, cum ar fi mere, pere, lămâi, măceșe, merișoare sau fructe de pădure.

Pentru tratamente faciale, se pot folosi comprese îmbibate în ceai de mușețel și ținute la rece sau pliculețe de ceai îmbibate în apă și răcite rapid în congelator. Acestea se folosesc mai ales pentru zona sensibilă din jurul ochilor, având efect de tratament ușor asupra cearcănelor și reducând aspectul tern cauzat de oboseală sau nopți nedormite. Tenul poate fi curățat cu dischete demachiante îmbibate în ceai de mușețel rece sau la temperatura camerei. În afară de îndepărtarea sebumului și impurităților de la nivelul porilor, ceaiul de mușețel va avea și efect de ameliorare a aspectului neplăcut cauzat de acnee sau alte erupții cutanate.

Se poate folosi ceai de mușețel și pentru clătirea părului, în special pentru părul blond. Șampoanele și produsele de tratament pe bază de mușețel destinate părului au efect benefic și asupra scalpului afectat de mătreață.

Uleiul de mușețel se folosește diluat în uleiuri neutre, cum e cel de jojoba, apoi poate fi folosit pentru masaj facial sau corporal. În același timp, pentru aromoterapie, uleiul de mușețel poate fi folosit și împreună cu alte uleiuri esențiale aromate, pentru a induce o stare de calm și de relaxare.

Adăugat în apa de baie, ceaiul de mușețel poate calma pielea iritată sau uscată și poate reduce tensiunea musculară. Este ideal pentru cei care suferă de afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, dermatita sau psoriazisul.

Vaporizările cu ceai de mușețel sunt utile în răceli, gripă sau congestie nazală. Infuzia poate fi adăugată în apă fierbinte, iar aburii inhalați ajută la deschiderea căilor respiratorii și la ușurarea respirației.

Unele studii sugerează că mușețelul poate contribui la echilibrarea nivelurilor hormonale, fiind util în perioade de dezechilibru hormonal, cum ar fi menopauza.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale mușețelului pot ajuta ficatul în procesul de detoxifiere și de eliminare a radicalilor liberi.

Datorită proprietăților antimicrobiene, ceaiul de mușețel poate fi folosit ca apă de gură pentru a reduce bacteriile orale, prevenind astfel infecțiile, inflamațiile gingiilor și mirosul neplăcut al respirației.

Contraindicații pentru ceaiul de mușețel

Consumul de ceai de mușețel este considerat în general sigur, însă nu se recomandă cantități foarte mari. În cazul în care se bea prea mult ceai de mușețel, pot apărea stări de greață sau chiar vomă.

Nu se recomandă consumul de ceai de mușețel persoanelor care au alergii la polen sau persoanelor astmatice, nici femeilor însărcinate sau care alăptează. Acestea au nevoie de sfatul medicului în cazul în care doresc să bea ceai de mușețel, întrucât pot apărea efecte adverse care afectează respirația sau pot apărea reacții alergice la nivelul pielii. În cazul femeilor care alăptează, ceaiul de mușețel poate trece în lapte și poate afecta digestia bebelușilor.

Femeile însărcinate pot consuma ceai de mușețel ocazional,cu precauție, pentru un somn liniștit sau afecțiuni gastrointestinale. În cazul în care obișnuiesc să bea ceai zilnic, acestea trebuie să aleagă alte tipuri de ceai, întrucât cantități prea mari de ceai de mușețel pot crește riscul unei nașteri înainte de termen sau pot duce chiar la o pierdere de sarcină.

Nu se recomandă ceai de mușețel la bebeluși sau copiilor mici deoarece, la fel ca în cazul mierii, poate conține spori care provoacă botulism, mai periculos la vârste fragede. Persoanele care au afecțiuni ale rinichilor sau care fac tratamente de subțiere a sângelui trebuie să consume cu precauție ceai de mușețel.

Este important să nu se considere că se poate face tratament doar cu ceai de mușețel sau alte remedii naturiste în cazul unor afecțiuni grave.

Ceaiul de mușețel poate interacționa cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, deoarece poate crește riscul de sângerare. De asemenea, poate interfera cu medicamentele sedative sau antidepresive, potențându-le efectele și provocând somnolență accentuată.

Consumarea ceaiului de mușețel împreună cu alcoolul nu este recomandată, deoarece poate crește riscul de amețeli și stări de confuzie.

Persoanele care obișnuiesc să bea des ceai de mușețel trebuie să apeleze la sfatul medicului specialist în cazul în care observă că apar unele efecte adverse, cum ar fi stări de greață sau erupții cutanate. În același timp, se recomandă să se ceară părerea medicului atunci când se dorește începerea unor tratamente pe bază de ceai de mușețel. Acest aspect este important mai ales atunci când există afecțiuni care se tratează cu diverse medicamente care pot interfera cu substanțe prezente în ceai de mușețel.

Bibliografie

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031
  3. https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea
  4. https://www.forbes.com/health/nutrition/benefits-of-chamomile-tea/
  5. https://www.health.harvard.edu/nutrition/the-health-benefits-of-3-herbal-teas
  6. https://www.realsimple.com/health/mind-mood/emotional-health/chamomile-tea-benefits

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării