Ceai de hibiscus: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sănătate
01 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Femeie punand petale de flori uscate intr-un recipient pentru infuzie de ceai

Despre ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este un ceai de plante preparat sub formă de infuzie din sepalele (frunze mici metamorfozate) florii „Hibiscus sabdariffa”. Acest ceai este cunoscut pentru aroma sa asemănătoare merișorului și este o băutură foarte populară în întreaga lume, fiind folosit ca băutură cu reale beneficii medicinale.

Ceaiul de hibiscus este de culoare roșu-rubiniu și este, de asemenea, cunoscut sub numele de ceai acru și poate fi consumat cald sau rece, în funcție de preferințe. Are un conținut scăzut de calorii, nu conține cofeină și este bogat în vitamina C, minerale și diverși antioxidanți.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus, sau Agua De Jamaica, sunt numeroase și includ ameliorarea tensiunii arteriale și a colesterolului crescut, precum și problemele de tulburare a sistemului digestiv și imunitar și afecțiunile inflamatorii.

Ceaiul de hibiscus este cunoscut și ca potențial adjuvant în vindecarea bolilor hepatice și reducerea riscului de cancer. De asemenea, este recomandat pentru accelerarea metabolismul și pentru pierderea sănătoasă și treptată în greutate.

Ce beneficii are ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este cunoscut și recomandat pentru numeroasele sale beneficii în diferite afecțiuni, cum ar fi:

  • Reducerea nivelului de colesterol - ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din organism, ceea ce crește protecția împotriva bolilor de inimă și a deteriorării vaselor de sânge;
  • Diabet - are proprietăți hipolipidemiante și hipoglicemiante;
  • Boli hepatice - enzimele detoxifiante protejează ficatul și ajută la tratarea bolilor hepatice. Antioxidanții pe care îi conține ajută la protejarea organismului de boli, deoarece neutralizează radicalii liberi prezenți în țesuturile și celulele corpului;
  • Cancer - proprietățile anticancer sunt datorate conținutului de acid protocatecuic, care are caracteristici antitumorale și antioxidante. Consumul zilnic de ceai de hibiscus încetinește creșterea celulelor canceroase prin inducerea apoptozei, cunoscută în mod obișnuit sub numele de moarte celulară programată;
  • Proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii - este bogat în acid ascorbic (vitamina C) un nutrient esențial organismului, pentru a stimula activitatea sistemului imunitar;
  • Crampe menstruale - ajută la restabilirea echilibrului hormonal, ceea ce poate reduce simptomele menstruației, cum ar fi schimbările de dispoziție, depresia și supraalimentarea;
  • Antidepresiv - conține vitamine și minerale precum flavonoidele, care au proprietăți antidepresive. Poate ajuta la calmarea sistemului nervos și poate reduce anxietatea și depresia prin crearea unei senzații de relaxare în minte și corp;
  • Sistemul digestiv - datorită proprietăților diuretice, regularizează atât urinarea, cât și mișcările intestinale. Este folosit și pentru a trata constipația și poate îmbunătăți sănătatea sistemului gastrointestinal, protejând împotriva cancerului colorectal;
  • Pierderea în greutate - extractul de hibiscus scade absorbția amidonului și a glucozei și inhibă producția de amilază, care ajută la absorbția carbohidraților și a amidonului. Datorită proprietății sale de a împiedica absorbția zahărului și amidonului din carbohidrați este folosit în numeroase produse de slăbit.
Planta proaspata de hibiscus sabdariffa (roselle) folosita in prepararea ceaiului si a remediilor naturale

Ce proprietăți are ceaiul de hibiscus

Informațiile nutriționale ale ceaiului de hibiscus îl recomandă ca una dintre cele mai sănătoase băuturi datorită conținutului de nutrienți esențiali. Ceaiul de hibiscus este bogat în calciu și fier, precum și în alte minerale precum potasiu și mangan. Are proprietăți antioxidante impresionante, care ajută la tratarea multor boli și afecțiuni.

La 100 de grame de ceai, organismul primește doar 37 de calorii, 0,7g de grăsime totală, 3 mg sodiu, 9 mg potasiu, 7 g carbohidrați totali, 0,4 g proteină, dar mai ales 5% vitamina A, 30% vitamina C și 47% fier.

Cum se utilizează ceaiul de hibiscus

Pentru prepararea ceaiului de hibiscus, care poate fi consumat atât cald, dar și rece, este nevoie de 1 litru de apă fiertă, dar care nu trebuie lăsată să clocotească. Se adaugă două linguri de hibiscus uscat, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 5 - 10 minute. Ceaiul poate fi păstrat la frigider până la 24 de ore, fără a-și pierde proprietățile.

Pentru a menține proprietățile florii de hibiscus, apa trebuie adusă până în punctul de fierbere și apoi îndepărtată de pe foc.

Recomandarea de consum este de trei până la patru căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Pentru a beneficia de toate proprietățile sale curative, ceaiul trebuie băut fără zahăr. În cazul curelor de slăbire, pentru a obține un efect maxim, consumul de ceai de hibiscus trebuie combinat cu o dietă echilibrată și exerciții fizice.

Recomandări pentru ceaiul de hibiscus

Hibiscus este un arbust mare de plante cu flori care crește, în principal, în regiunile tropicale și subtropicale. Florile sunt folosite pentru o gamă largă de produse comestibile, cum ar fi gemuri și jeleuri, dar și la ceaiuri cu efect medicinal, cu efect în scăderea tensiunii arteriale, pierdere în greutate, reducere a colesterolului și, în unele cazuri, chiar tratarea cancerului.

Studiile au dovedit că ceaiul de hibiscus ajută la gestionarea tensiunii arteriale la adulții hipertensivi, iar acest lucru se datorează proprietăților sale antiinflamatorii care reduc drastic tensiunea arterială, dacă este consumat zilnic.

Pentru că are proprietăți antioxidante, ceaiul de hibiscus ajută la protejarea ficatului și la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, menținând o funcționare corectă a inimii.

Femeie turnand ceai de hibiscus proaspat intr-o ceasca

Contraindicații pentru ceaiul de hibiscus

Chiar dacă are numeroase beneficii pentru sănătate, ceaiul de hibiscus poate avea și câteva efecte secundare. Pentru persoanele care suferă deja de probleme cu tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială), consumul de ceai de hibiscus poate scădea și mai mult nivelul tensiunii arteriale, provocând leșin, amețeli și leziuni ale inimii și creierului.

Ceaiul de hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate deoarece poate stimula fluxul sanguin în uter sau regiunea pelvină.

Compușii din ceaiul de hibiscus pot provoca și alergii, care se manifestă cu mâncărimea ochilor, iritația sinusurilor sau simptome asemănătoare febrei fânului.

Bibliografie

  1. Hina Firdous. “Benefits of Hibiscus Tea and Its Side Effects | Lybrate.” Lybrate, 31 Oct. 2017, www.lybrate.com/topic/benefits-of-hibiscus-tea-and-its-side-effects
  2. Mahtani, Anusha. “Hibiscus Tea: What Is It For, Benefits and How to Prepare.” The Zola Collective, 11 Apr. 2019, zolacollective.com/blogs/blog/hibiscus-tea-what-is-it-for-benefits-and-how-to-prepare
  3. “Hibiscus Tea for Weight Loss: How It Make (& Recipes).” Tua Saúde, 6 Aug. 2024, www.tuasaude.com/en/how-can-hibiscus-tea-help-to-lose-weight/#google_vignette
  4. Ware, Megan. “Hibiscus Tea Benefits and Nutrition.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 19 Mar. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/318120

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării