Mușețel: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
24 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
musetel beneficii proprietati contraindicatii

Mușețelul este o plantă ce aparține familiei Asteraceae și poate fi găsită în toată lumea. Florile sale seamănă cu cele ale margaretei, având petale albe și un centru galben. Poate atinge înălțimi de 20 - 60 de centimetri. Mușețelul este folosit de mii de ani pentru a calma anxietatea și a regla problemele cu stomacul. Poți găsi planta sub formă de capsule, tablete, extracte lichide, uleiuri, alifii sau creme. În România, mușețelul este cel mai adesea folosit drept plantă de ceai.

Despre mușețel

Mușețelul, mai ales atunci când este folosit pentru a prepara ceai, este apreciat pentru beneficiile pentru sănătate pe care le oferă, precum îmbunătățirea somnului și a digestiei. Planta este folosită de secole, tocmai din Antichitate, ca remediu naturist pentru diferite afecțiuni.

Ceaiul de mușețel este obținut din florile uscate ale plantei ce sunt apoi infuzate în apă fierbinte. Acesta este folosit drept o alternativă fără cofeină pentru ceaiul verde și cel negru. Mușețelul prezintă antioxidanți care pot juca un rol în scăderea riscului de a dezvolta anumite boli, precum cele de inimă.

Ce beneficii are mușețelul

Ceaiul de mușețel poate ajuta la relaxare înainte de a adormi. Un studiu din 2019 a observat că după un tratament de 2 - 4 săptămâni cu mușețel, persoanele cu tulburare anxioasă generalizată au raportat o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul cu ceai de mușețel ar putea, de asemenea, să îmbunătățească gradul de calitate al somnului. Totuși, nu există dovezi care să ateste că mușețelul ar putea reduce simptomele specifice atunci când o persoană se află deja într-un episod anxios și nici nu poate preveni insomnia.

Un alt studiu, din același an, a descoperit că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antispasmodice, sedative și anti-anxietate ce pot ameliora simptomele resimțite în timpul sindromului premenstrual.

Unele studii au concluzionat că ceaiul de mușețel poate scădea glicemia în cazul persoanelor cu diabet. Acestea par să indice faptul că ceaiul poate îmbunătăți profilul glicemic și cel lipidic, precum și nivelul de stres oxidativ, în cazul persoanelor cu diabet, reducând, de asemenea, riscul complicațiilor care apar din cauza bolii. Trebuie menționat că mușețelul nu reprezintă un substitut viabil pentru medicamentele pentru diabet.

Osteoporoza reprezintă pierderea progresivă a densității osului, ceea ce duce la un risc crescut de fracturi. Conform unui studiu din anul 2022, mușețelul a putut preveni osteoporoza în rândul șobolanilor datorită tratamentului cu steroizi. Efectele antioxidante ale flavonoidelor din plantă au putut preveni osteoporoza prin reducerea stresului oxidativ.

Ce proprietăți are mușețelul

Inflamația reprezintă reacția sistemului imun atunci când se luptă cu infecția. Ceaiul de mușețel prezintă compuși chimici ce pot reduce inflamația. Inflamația pe termen lung este asociată mai multor probleme de sănătate, precum hemoroizi, durere gastrointestinală, artrită, obezitate, boli autoimune și depresie.

Unele studii susțin că ceaiul de mușețel ar putea ataca celulele tumorale maligne sau chiar să prevină apariția lor. Rezultatele obținute din diferite teste de laborator indică faptul că diferiții compuși chimici din mușețel pot preveni apariția gliomului, a leucemiei, a cancerului cervical și a celui de ficat. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste afirmații.

musetel beneficii proprietati contraindicatii

Cum se utilizează mușețelul

Mușețelul este, cel mai adesea, folosit în ceai. Multe persoane consumă o cană de ceai după o masă pentru a ajuta la digestie. Pentru a prepara acest ceai poți să înmoi un plic cu mușețel în 200 - 300 ml de apă fierbinte timp de 5 - 10 minute. Este recomandat să acoperi cana cu o farfuriuță. Dacă folosești flori uscate, le poți pune într-un infuzor de ceai. Poți adăuga, de asemenea, miere și lămâie.

Poți consuma mușețel și sub formă de capsule, fiind recomandat înainte de a te culca, pentru a te relaxa. În general, dozele variază între 250 - 1.100 de miligrame per capsulă. Urmează instrucțiunile prezentate pe ambalaj.

Uleiul de mușețel este făcut din florile plantei. Se crede că aplicarea pe piele poate reduce umflarea și opri dezvoltarea germenilor. Pentru a evita să te iriți este recomandat să-l diluezi cu un ulei neutru. În plus, poți utiliza acest ulei și în aromaterapie (pentru inhalări sau într-un dispersor), dar și în masaje sau când faci baie pentru a te relaxa.

Recomandări

Mușețelul poate fi găsit sub mai multe forme, de aceea, nu există un dozaj recomandat exact. Discută cu medicul înainte de a consuma această plantă dacă suferi de anumite probleme de sănătate, urmezi tratament medicamentos, alăptezi sau ești gravidă. Acest lucru este recomandat deoarece mușețelul poate interacționa cu medicamentele sau suplimentele pe care le iei. De asemenea, trebuie să-i ceri opinia medicului pediatru înainte de a-i oferi celui mic mușețel.

Contraindicații

Următoarele grupuri de persoane ar trebui să evite consumul de mușețel dacă nu este recomandat de către un specialist medical:

  • Persoanele cu alergii severe cunoscute: mușețelul ar putea să nu fie un produs sigur pentru consum în cazul celor care prezintă alergie la cruciuliță, margarete, crizanteme sau gălbenele, acestea fiind plante înrudite. Consumul ar putea declanșa reacții severe, precum anafilaxia;
  • Cei care au prezentat reacție alergică, chiar și ușoară, la produsele din mușețel: planta ar trebui evitată complet, deoarece reacțiile alergice se pot înrăutăți în timp;
  • Interacțiunile cu medicamente: mușețelul poate interacționa cu anticoagulante. Ar trebui să ceri sfatul unui medic înainte de a consuma mușețel sau de a mări doza, mai ales dacă deja prezinți anumite probleme de sănătate;
  • Copiii: ceaiul de mușețel, la fel ca mierea și alte produse naturale, poate conține sporii bacteriei botulinice. Organismul adulților sănătoși poate, în general, să lupte cu infecția cu botulism, dar acest lucru este mai greu în cazul copiilor. Mulți doctori recomandă ca mușețelul și mierea să nu fie oferite copiilor;
  • Femeile însărcinate: o specie de mușețel (Chamaemelum nobile) poate declanșa contracții uterine, ceea ce poate duce la avort spontan.

Bibliografie

  1. Chamomile. 15 Feb. 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Dai, Yun-Lei, et al. “Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies.” Molecules, vol. 28, no. 1, 23 Dec. 2022, pp. 133–133, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3390/molecules28010133.
  3. Singh, Ompal, et al. “Chamomile (Matricaria Chamomilla L.): An Overview.” Pharmacognosy Reviews, vol. 5, no. 9, 1 Jan. 2011, pp. 82–82, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103.
  4. Sah, Amit, et al. “A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile.” Pharmaceuticals, vol. 15, no. 10, 19 Oct. 2022, pp. 1284–1284, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3390/ph15101284.
  5. Gupta, Vishal. “Chamomile: A Herbal Medicine of the Past with a Bright Future (Review).” Molecular Medicine Reports, vol. 3, no. 6, 28 Sept. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării