MEDICAL UPDATES

07 Mai 2024

Chemoembolizare hepatică: Indicații, procedură și întrebări frecvente

scris de

Echipa medicală MedLife

Femeie care sufera de durere de ficat

Cea mai frecventă țintă a celulelor canceroase este ficatul. Un studiu științific realizat de Centrul de Cancer Abramson, din cadrul Universității din Pennsylvania, susține că tumorile maligne la nivelul ficatului apar foarte rapid din cauză că hepatocitele (celulele principale funcționale ale organului) se inflamează foarte ușor. Un stil de viață dezechilibrat poate duce la o reacție în lanț care, de la o simplă inflamație, se ajunge la o tumoare canceroasă.

Datorită progresului în medicină prin cercetarea constantă a celulelor canceroase, s-au implementat diverse intervenții care opresc dezvoltarea cancerului hepatic, precum chemoembolizarea hepatică.

Ce este chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică, denumită și chemoembolizare transarterială, este o intervenție minim invazivă prin care se introduc substanțe direct în vasele de sânge pentru tratarea cancerului hepatic primar (hepatocarcinom) în stadiul intermediar, nerezecabil, dar și pentru tratarea metastazelor inoperabile.

Substanțele injectate în vasele de sânge includ medicamente pentru chimioterapie (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase și particule care scad alimentarea tumorii cu oxigen și nutrienți. Substanțele sunt introduse în organism prin intermediul unui cateter de dimensiuni reduse care se conectează la artera femurală în vintre, adică la vasele de sânge care alimentează tumora hepatică. Utilizarea cateterului asigură tratamentul împotriva tumorilor, în timp ce protejează alte zone ale ficatului și restul organelor vitale care nu au fost afectate.

Chemoembolizarea hepatică nu este un tratament curativ împotriva cancerului hepatic și al metastazelor, ci un tratament care stopează avansarea afecțiunilor și îmbunătățește calitatea vieții. Depistarea tipului de cancer și al stadiului de dezvoltare este realizată de un medic oncolog care, totodată, va recomanda pacientului procedura de chemoembolizare hepatică.

Indicații pentru chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică este indicată pentru tratarea tumorilor hepatice de tip hepatocarcinom dezvoltate în special la pacienții care suferă de ciroză. Procedura este utilizată pentru:

 • Cancerul hepatic primar;
 • Metastazele hepatice hipervasculare dezvoltate de la o tumoră neuroendocrină, melanom, cancer la sân, etc;
 • Metastazele hepatice dezvoltate de la cancerul de la colon.

Tratamentul tumorilor hepatice

Procedura de chemoembolizare hepatică este indicată pentru a bloca dezvoltarea tumorilor hepatice și pentru a crește șansele la viață.

Tratamentul metastazelor inoperabile

Medicul specialist poate recomanda pacientului intervenția de chemoembolizare hepatică în cazul în care tumoarea nu poate fi îndepărtată chirurgical din mai multe motive.

Echipa medicala pregatita pentru chemoembolizare hepatica

Cum se realizează procedura de chemoembolizare hepatică

Pregătirea pentru intervenție

Înainte de intervenție, medicul efectuează analize de laborator și o evaluare generală a pacientului pentru a vedea dacă:

 • Pacientul a avut o reacție alergică la mediul de contrast (colorant) în cadrul procedurilor anterioare;
 • Se recoltează probe de laborator care atestă funcția hepatica, renală, probe de coagulare;
 • Pacientul este diabetic;
 • Sunt administrate medicamente anticoagulante, de subțiere a sângelui.

Pacientul care urmează să fie supus procedurii de chemoembolizare hepatică trebuie să respecte indicațiile de pregătire:

 • Se interzice consumarea alimentelor cu patru sau șase ore înainte de procedură;
 • Se interzice consumarea lichidelor cu două ore înainte de procedură.

Procedura propriu-zisă

Doctorul specialist curăță și dezinfectează zona din partea de sus a piciorului și injectează un anestezic local pentru anestezie. Face o incizie mică în zona anesteziată și introduce un tub flexibil, lung și subțire (cateter) în artera femurală. Cateterul este ghidat de-a lungul vasului de sânge femural până ajunge la artera hepatică - vas care alimentează ficatul cu sânge.

După ce cateterul este așezat, echipa de intervenție injectează mediu de contrast în organismul pacientului pentru a genera imagini (radiografii) clare despre condiția vaselor de sânge care hrănesc tumoarea hepatică. Ulterior, prin cateter se introduc substanțele chimioterapice, pentru a bloca aceste vase de sânge.
În timpul intervenției, pacientul poate resimți o mică înțepătură la puncționarea arterei, apoi, la injectarea substanței de contrast poate simți căldură la nivelul abdomenului. După procedură, este de așteptat ca pacientul să acuze durere, aceasta fiind consecința temporară a întreruperii fluxului sangvin din tumoră. Mai pot fi asociate durerii și senzație de greață, slăbiciune generală, amețeală sau febră ușoară.

Recuperarea post-intervenție

După intervenție, medicul îndepărtează cateterul și pune un pansament sub presiune în zona în care s-a efectuat incizia. Pacientul trebuie să rămână în poziție culcată timp de patru sau șase ore pentru a elimina riscul de sângerare.

Îngrijirea pacientului cu cancer hepatic după intervenția de chemoembolizare hepatică se realizează prin spitalizare de 48 de ore pentru monitorizarea efectelor adverse și a simptomelor. Pacientul poate reveni la dieta alimentară normală și la consumul de lichide care ajută la eliminarea substanței de contrast din corp.

Întrebări frecvente despre chemoembolizarea hepatică

Care sunt avantajele procedurii

Procedura de chemoembolizare hepatică necesită o incizie minusculă care nu depășește dimensiunea de cinci mm.

Chemoembolizarea hepatică are o serie de avantaje în plus față de metodele tradiționale de tratament al cancerului hepatic:

 • Abilitatea de a trata tumorile și metastazele inoperabile prin deprivarea lor de oxigen și nutrienți din vasele de sânge;
 • Substanțele introduse au efecte toxice minime;
 • Se realizează sub anestezie locală;
 • Se efectuează cu internare de scurtă durată, de 48 ore;
 • Procedura este efectuată în siguranță și este bine tolerată de pacienți;
 • Pot fi injectate doze de 20 până la 200 de ori mai mari decât chimioterapia sistemică;
 • Există efecte secundare mai reduse deoarece medicamentele sunt captate în ficat și nu circulă în tot organsimul, ca în cazul chimioterapiei sistemice;
 • Recuperarea pacientului post procedură este rapidă, putând să își reia activitățile uzuale după aproximativ o săptămână.

Când este recomandată și când este contraindicată procedura

Se recomandă intervenția de chemoembolizare hepatică în cazul în care:

 • Tumora hepatică este inoperabilă;
 • Pacientul are nevoie de un transplant de ficat, iar procedura ajută la controlarea tumorei hepatice;
 • Cancerul hepatic este în stadiul intermediar, nerezecabil.

Procedura este contraindicată dacă:

 • Rata de supraviețuire a pacientului cu cancer hepatic este redusă;
 • Pacientul este imobilizat la pat sau la scaun;
 • Pacientul suferă de insuficiență cardiacă sau renală;
 • Sunt identificate metastaze extra-hepatice, în urma evaluării pacientului;
 • Dimensiunea tumorii depășește cinci cm;
 • Pacientul suferă de ciroză în stadiul final;
 • Funcția hepatică de bază este slabă;
 • Pacientul consumă activ alcool sau substanțe nocive;
 • Se identifică obstrucția biliară sau bilirubina mai mare de 3 mg/dl, cu excepția cazului în care se pot efectua injecții segmentare;
 • Pacientul este eligibil pentru o intervenție alternativă pentru tratarea metastazelor de cancer hepatic.

Care este rata de succes a procedurii

Chemoembolizarea hepatică îmbunătățește calitatea vieții și crește timpul de supraviețuire la pacienții identificați cu cancer hepatic sau metastaze hepatice inoperabile. Aproximativ 70% pot vedea o îmbunătățire a funcției hepatice după intervenția de chemoembolizare hepatică.

În aproximativ 66% dintre cazurile tratate, intervenția distruge sau oprește creșterea tumorii hepatice. În funcție de stadiul tumorii tratate, rezultatele terapeutice au o durată medie cuprinsă între 10 și 14 luni, fiind recomandată reluarea procedurii în cazul în care tumora canceroasă la ficat crește din nou.

Ce complicații pot să apară în urma intervenției

Procedura poate provoca efecte adverse incluse în sindromul post embolizare și sunt comune în rândul pacienților care trec prin această procedură:

Alte complicații sau riscuri posibile care pot apărea după chemoembolizarea hepatică:

 • Vânătăi în zona inciziei;
 • Infectarea locului unde a fost introdus cateterul, riscul de infecție care să necesite tratament cu antibiotic este mai mic de 1 la 1000 pacenți;
 • Deteriorarea vasului de sânge din cauza introducerii cateterului;
 • Reacții alergice la mediul de contrast;
 • Scurgerea mediului de contrast prin alte vase de sânge.

Există riscul foarte puțin probabil ca substanțele injectate prin cateter să se scurgă în alte vase de sânge din organism decât cele care alimentează ficatul.

 • Scăderea celulelor roșii din sânge (anemie) care provoacă oboseală;
 • Scăderea celulelor albe din sânge și creșterea riscului de infecție;
 • Scăderea cantității de trombocite produse în organism care provoacă învinețirea ușoară a corpului și sângerări;
 • Căderea părului.

Rareori, procedura de chemoembolizare hepatică poate provoca insuficiență hepatică. De aceea, pacienții care suferă de ciroză moderată sau severă nu pot fi supuși acestui tratament terapeutic.

Chemoembolizarea hepatică este o intervenție care ameliorează stadiul de dezvoltare a cancerului hepatic și a metastazelor inoperabile pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a crește nivelul de supraviețuire a pacienților. Este o procedură modernă, inovativă pentru tratarea tumorilor canceroase la ficat care prezintă mai multe beneficii decât tratamentele tradiționale specifice cancerului.

 

Bibliografie

 1. Chemoembolization For Liver Cancer, Health Status
 2. Chemoembolisation, Cancer Research UK
 3. Chemoembolisation (TACE), Cancer Research UK
 4. Hepatic Chemoembolization, NCBI
 5. Chemoembolization, Standford HealthcareSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.