Pediatrie

23 Noiembrie 2010

Cu copiii la stomatolog. Caria de biberon – cauze, prevenire si tratament

Cu copiii la stomatolog. Caria de biberon - cauze, prevenire si tratament

Biberoane / Foto: YouTube

Caria de biberon este o forma severa de carie, cauzata in principal de obiceiurile alimentare nesanatoase la varsta copilariei: administrarea biberonului cu lapte sau alte lichide dulci pe timpul noptii. Aceasta forma de carie afecteaza in special dintii frontali superiori ai copiilor, chiar de la varste mici (1 -2ani).

Cum apare caria de biberon

Cea mai frecventa cauza a cariei de biberon este alimentatia cu lapte in biberon pe timpul noptii. In timpul somnului cantitatea de saliva scade, iar laptele, fie indulcit, fie ca atare, ramane pe suprafata dintilor, cauzand caria dentara. Acelasi efect il vom avea si daca vom inlocui laptele din biberon cu suc de fructe sau alte lichide indulcite (ceai cu zahar, ceai cu miere, siropuri, etc). Chiar si laptele matern este cariogen, daca copilul este alaptat peste varsta de un an, in special pe timpul noptii.

Cum tratam caria de biberon

Ideal este sa prevenim aparitia acestei forme de carie, care este foarte de greu de tratat, mai ales la copiii de varsta mica. Preventia este realizata in primul rand prin informarea parintilor asupra regulilor de igiena si alimentatie corecta si asupra obiceiurilor nesanatoase ce trebuiesc evitate. De aceea sunt imporatante vizitele la medicul pedodont inca de la aparitia primilor dinti de lapte

Cum putem preveni aparitia cariei de biberon

  • Odata cu aparitia dintilor de lapte si diversificarea alimentatiei trebuie sa renuntati la alaptarea pe timpul noptii (la san sau cu biberonul).
  • Nu este recomandat ca bebelusul sa adoarma cu biberonul, dar in situatia in care acest lucru nu poate fi evitat, acesta nu trebuie sa contina altceva decat apa (sunt interzise laptele sau lichidele indulcite).
  • Este indicat sa se evite admninistrarea cu biberonul a sucurilor acide (sucurile din citrice sau mere). Este preferabil ca sucurile din fructe sa fie administrate cu canuta sau cu ligurita, in timpul meselor.
Citeste si:

Autor: Raluca Baba, medic specialist stomatologEchipa MedLife de Stomatologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist
MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist

Orl

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.