MEDICINA GENERALA

26 Februarie 2014

Abcesul dentar – simptome, tratament si prevenire

Abcesul dentar - simptome, tratament si prevenire

Un abces dentar este o infectie dureroasa la radacina unui dinte sau intre gingie si un dinte si este cauza cea mai frecventa a durerilor dentare severe. Alte cauze ale abceselor sunt traumatismele la dinte si gingivita sau boli ale gingiilor.

Aceste probleme pot provoca deteriorari ale smaltului dentar, care permit bacteriilor sa infecteze centrul dintelui (numit pulpa). Infectia se poate raspandi, de asemenea, de la radacina dintelui la oasele de sustinere ale dintelui, conform Webmd. Care sunt simptomele unui abces dentar?
  • Cel mai intalnit simptom este duerea severa, continua, ulsatila sau ascutita. Alte simptome pot include:
  • Febra
  • Durere la masticatie
  • Sensibilitate a dintilor la cald sau la rece
  • Gust amar in gura
  • Miros neplacut al respiratiei
  • Umflarea ganglionilor de la gat
  • Disconfort general, neliniste sau senzatie de rau
  • Inrosirea si umflarea gingiilor
  • Zona umflata a maxilarului superior sau inferior
In cazul in care radacina dintelui moare ca urmare a infectiei, durerea de dinti se poate opri. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca infectia s-a vindecat, infectia ramane activa si continua sa se raspandeasca si distruge tesutul. Prin urmare, daca aveti oricare dintre simptomele enumerate mai sus, este important sa vedeti un stomatolog, chiar daca durerea dispare. Cum se trateaza un abces dentar? Tratamentul pentru un abces dentar are in vedere strategii pentru eliminarea infectiei, pastrarea dintelui si prevenirea complicatiilor. Pentru a elimina infectia poate fi necesar drenajul. Realizarea acestuia se poate face printr-o interventie chirurgicala de canal poate fi recomandata pentru a elimina orice tesut bolnav dupa ce infectia a disparut. Se poate face si obturatie de canal pentru a trata si salva de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii profunde, in cadrul careia pulpa dintelui (compusa din vase de sange si nervi) este extrasa. Uneori se recomanda extractia dintelui. Un alt mod de a drena abcesul ar fi o incizie in tesutul gingival umflat. Sunt prescrise antibiotice impotriva infectiei, iar pentru a calma durerea si disconfortul asociate cu un abces dentar se recomanda clatiri cu apa sarata si analgezice. Poate fi prevenit un abces dentar? O igiena orala corecta poate reduce riscul de a dezvolta un abces dentar. De asemenea, in cazul in care dintele este traumatizat (de exemplu, devine slabit sau ciobit), consultati un stomatolog.Echipa MedLife de Stomatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.