Spanac - Beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
06 Iunie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
spanac beneficii proprietati contraindicatii

Despre spanac

Spanacul este o plantă verde ale cărei frunze sunt recomandate pentru consum frecvent datorită conținutului mare de vitamine și minerale. Nutrienții din spanac sunt benefici pentru susținerea sistemului imunitar, ajută în cure de slăbire și protejează sănătatea oaselor, a pielii, părului și în sănătatea vizuală.

Spanacul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume cu frunze verzi, fiind bogat în antioxidanți și substanțe nutritive. Originar din Persia, a ajuns extrem de faimos datorită desenelor animate cu Popeye Marinarul, personaj care consuma spanac pentru a căpăta forță. Spanacul fusese ales deoarece studiile publicate la acea vreme spuneau că spanacul conține foarte mult fier. Ulterior, s-a demonstrat că există alte legume cu un conținut mai mare de fier, însă există în continuare și în cazul consumului de spanac beneficii multiple pentru organism.

Ce beneficii are spanacul

Printre beneficiile pe care le are consumul de spanac asupra organismului se numără următoarele:

  • Spanacul contribuie la scăderea în greutate, prin inducerea senzației de sațietate cu ajutorul tilacoizilor
  • Spanacul stabilizează nivelul glicemiei
  • Spanacul reduce nivelul colesterolului din sânge
  • Spanacul contribuie la coagularea sângelui
  • Spanacul susține sistemul imunitar
  • Spanacul susține buna funcționare a sistemului nervos
  • Spanacul protejează pielea, părul și ochii
  • Spanacul previne apariția cataractei
  • Spanacul susține producerea naturală de colagen
  • Spanacul susține dezvoltarea oaselor și a dinților
  • Spanacul este un bun furnizor de energie și vitalitate pentru organism
  • Spanacul contribuie la regenerarea celulară
  • Spanacul stimulează buna funcționare a funcțiilor renale
  • Spanacul ajută la scăderea tensiunii arteriale
  • Spanacul poate preveni apariția unor tipuri de cancer
  • Spanacul poate preveni apariția unor boli care țin de degenerarea creierului
  • Spanacul susține sănătatea inimii
  • Spanacul reduce stresul oxidativ
  • Spanacul protejează funcțiile ficatului, stimulând producția de glicogen
  • Spanacul susține sănătatea sistemului digestiv
  • Spanacul previne constipația, datorită conținutului de fibre
  • Spanacul ajută la dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor, prin conținutul de acid folic
  • Spanacul contribuie la creșterea capacității de învățare, îmbunătățind memoria
  • Spanacul previne apariția infecțiilor și inflamațiilor

Ce proprietăți are spanacul

Spanacul este bogat în vitamine și nutrienți, așa că se recomandă consumul său regulat, în diverse moduri de preparare. Spanacul conține vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E și K, dar și mangan, potasiu, fier, zinc, cupru, seleniu și calciu. De asemenea, spanacul conține fibre, proteine, triptofan și acizi grași Omega 3. Bogat în acid folic, spanacul contribuie la formarea unor celule noi în organism. Astfel, este benefic să se consume spanac pentru bebelușii în faza de diversificare alimentară, dar și pentru femeile însărcinate. În cazul acestora, se pot recomanda chiar suplimente cu acid folic.

Este un aliment necesar pentru protejarea stării de sănătate, fiind indicat mai ales pentru prevenirea unor boli ca osteoporoza, artrita sau diverse tipuri de cancer.

Utilizările spanacului

Spanacul este folosit atât în industria alimentară, cât și în industria farmaceutică, fiind o plantă cu numeroase proprietăți benefice. Frunzele de spanac, crude sau gătite, sunt apreciate pentru că ajută la creșterea rapidă a nivelului de energie și înlătură oboseala. De asemenea, consumul de spanac susține sănătatea sângelui, a oaselor, a pielii, părului și ochilor. Este o sursă excelentă de vitamine și minerale, mai ales în diete de recuperare după anumite boli, în diete de slăbire sau în perioade care necesită mai multă concentrare la muncă sau la școală. Foarte benefic atât pentru copii, cât și pentru adulți, spanacul este indicat și în timpul sarcinii, contribuind la dezvoltarea celulară.

În dietele de slăbire, spanacul este indicat atât pentru faptul că are un conținut caloric redus, mai exact 23 Kcal la 100 de grame de spanac, cât și pentru că este bogat în fibre care ajută digestia. În plus, frunzele tocate eliberează tilacoizi, responsabili pentru inducerea senzației de sațietate. Spanacul are 91% apă, așa că susține hidratarea și este, în același timp, bogat în proteine, carbohidrați și fibre insolubile. Astfel, există o asociere între consumul de spanac și beneficii în susținerea unui stil de viață sănătos.

spanac beneficii proprietati contraindicatii

Recomandări pentru spanac

Se recomandă pentru consum frunze de spanac proaspăt cules mai ales în stare crudă, pentru aportul de fibre și fier, dar și spanac gătit, deoarece astfel își mărește cantitatea de betacaroten. În organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care contribuie la buna funcționare a mai multor organe și în același timp este responsabilă de întărirea sistemului imunitar. Sucul de spanac este indicat pentru aportul de luteină, un antioxidant cu efect antiinflamator. Luteina este foarte bine preluată și din frunzele de spanac proaspete, tocate în salată. Spanacul congelat poate fi folosit crud în prepararea smoothie-urilor sau poate fi gătit prin fierbere, sotare sau la aburi. Atât în smoothie-uri, cât și sub formă gătită, spanacul se combină foarte bine cu produse lactate, care potențează atât gustul, cât și efectele benefice. Cu toate că și spanacul conține calciu, corpul folosește mai bine acest mineral preluat din produsele lactate.

Spanacul poate fi mixat în smoothie-uri cu lapte, poate fi gătit cu unt sau poate fi amestecat cu smântână sau cu diverse tipuri de brânzeturi, cum ar fi feta, ricotta, parmezan, cașcaval sau brânză cu mucegai, în tot felul de preparate. În același timp, se poate consuma spanac în supe creme, omlete, tarte, plăcinte, paste sau sosuri. Este foarte bun și în combinații cu fructe, atât pentru salate, cât și pentru smoothie-uri. Merele, bananele, piersicile, căpșunele, afinele, merișoarele, portocalele, nucile sau rodiile sunt alegeri foarte potrivite pentru a fi consumate împreună cu spanac, sporindu-i beneficiile nutriționale.

Contraindicații pentru spanac

Consumul de spanac ar trebui evitat de persoanele care suferă de afecțiuni cronice ale rinichilor. Diagnosticul de litiază oxalică, renală sau biliară pune spanacul pe lista de alimente contraindicate pentru consum. Consumul în exces poate duce la formarea pietrelor la rinichi, deoarece spanacul este o plantă cu conținut mare de calciu și oxalați. De asemenea, spanacul ar trebui să fie evitat de bolnavii de gută, hepatită sau reumatism. Consumul de spanac trebuie evitat și în cazul persoanelor care urmează tratamente cu medicamente anticoagulante deoarece este bogat în vitamina K, care favorizează coagularea sângelui.

Înainte de a urma orice fel de dietă sau tratament naturist este necesar un consult medical și urmarea strictă a indicațiilor primite de la medicul specialist. Acesta poate recomanda anumite cantități dar, în același timp, poate să și interzică anumite tratamente, în funcție de starea de sănătate a pacientului.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach
  2. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-spinach
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609
  4. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-spinach
  5. https://www.medicinenet.com/is_eating_spinach_every_day_good_for_you/article.htm
  6. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/chopped-uncooked-spinach-offers-more-antioxidants

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării