Quinoa: beneficii, proprietăți, contraindicații

Despre quinoa
Quinoa este sămânța unei plante cunoscute sub denumirea științifică de Chenopodium quinoa. Este mai bogată în nutrienți decât majoritatea cerealelor și este adesea comercializată ca "super aliment". Deși quinoa este preparată și consumată ca o boabă de cereale, ea este catalogată drept pseudocereală, deoarece nu crește pe iarbă ca grâul, ovăzul sau orezul. Quinoa are o textură crocantă și o aromă de nucă. De asemenea, nu conține gluten și, prin urmare, poate fi savurată de persoanele sensibile la gluten sau la grâu. Organizația Națiunilor Unite a declarat anul 2013 „Anul internațional al quinoa” datorită potențialului semințelor de a contribui la securitatea alimentară la nivel mondial. Deși, din punct de vedere tehnic, quinoa nu este o cereală, este totuși considerată un aliment integral, potrivit Consiliului Cerealelor Integrale.
Tipuri de quinoa
Semințele de quinoa sunt plate, ovale și, de obicei, de culoare galben pal, deși culoarea poate varia de la roz la negru. Gustul său poate varia de la amar la dulce. Soiurile de quinoa amară sunt mai bogate în antioxidanți decât tipurile mai dulci, dar ambele sunt surse bune de antioxidanți și minerale. Fermierii cultivă peste 120 de tipuri diferite de quinoa. Cu toate acestea, cele mai comune versiuni disponibile în magazinele alimentare sunt quinoa albă, roșie și neagră. Semințele pot fi, de asemenea, germinate, măcinate și folosite ca făină sau preparate ca floricelele de porumb. Quinoa este un aliment excelent pentru bebeluși.
Ce beneficii are quinoa
- Quinoa stimulează sănătatea digestivă
Majoritatea oamenilor nu consumă cantitatea recomandată de fibre alimentare care menține buna funcționare a digestiei. Din fericire, quinoa este o modalitate gustoasă de a spori aportul de fibre. Mai multe fibre în dietă pot ajuta la reducerea constipației și a balonării. În medie, adulții ar trebui să primească între 25 și 35 de grame de fibre în fiecare zi, spun specialiștii. - Quinoa reduce riscul de cancer de colon
O dietă bogată în fibre reduce, de asemenea, riscul de cancer colorectal, care, din păcate, este frecvent și în România. În 2020, aproape 13.000 de cazuri noi de cancer colorectal au fost identificate în România, pentru ambele sexe. Acest tip de cancer a ajuns, astfel, să reprezinte 13,1% din totalul cancerelor din România, potrivit statisticilor Agenţiei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului. - Quinoa ajută la controlul foamei
Quinoa nu este doar bogată în fibre, ci este și o proteină completă. O proteină completă este un aliment care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Aminoacizii sunt blocurile de construcție ale proteinelor și o persoană are nevoie de ei pentru orice, de la construirea mușchilor până la menținerea sănătății sistemului imunitar. Corpul produce unii aminoacizi, dar trebuie să îi obțină pe cei nouă „esențiali” din alimentație. - Quinoa reduce riscul de diabet
Quinoa este o sursă bună de magneziu, un mineral important pe care mulți oameni nu îl consumă suficient. Iar persoanele cu cantități mai mari de magneziu în dieta lor pot avea un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Dar quinoa ar putea avea și mai multă putere de combatere a diabetului. Un studiu a constatat că un consum mai mare de quinoa a ajutat la scăderea riscului de diabet la persoanele în vârstă care aveau prediabet.
Ce proprietăți are quinoa
Quinoa conține și mulți compuși vegetali care contribuie la efectele sale asupra sănătății, printre care:
- Quercetină: Acest puternic antioxidant polifenol poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli, cum ar fi bolile de inimă, osteoporoza și anumite forme de cancer.
- Kaempferol: Acest antioxidant polifenol poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv de cancer.
- Squalene: Acest precursor al steroizilor acționează, de asemenea, ca un antioxidant în corpul unei persoane.
- Acidul fitic: Acest antinutrient reduce absorbția mineralelor, cum ar fi fierul și zincul. Acidul fitic poate fi redus prin înmuierea quinoa înainte de a fi gătită.
- Oxalați: Aceștia se pot lega de calciu, reduc absorbția acestuia și cresc riscul de formare a pietrelor la rinichi la persoanele sensibile.
Când și cum se utilizează quinoa
Quinoa poate fi un aliment de bază versatil în bucătărie. Se gătește rapid și se vinde pe scară largă. Quinoa gătită la aburi poate înlocui cușcușul sau grâul bulgur în multe rețete. Ea poate fi gătită la aburi, se poate coace sau se poate prăji. De asemenea, quinoa poate fi o soluție foarte sănătoasă și pentru micul dejun. Se adaugă quinoa cu o cantitate mică de fructe proaspete sau nuci, iar un strop de scorțișoară poate spori aroma. Se mai poate înlocui orezul din dietă, pentru că pilaful de quinoa este foarte gustos și ușor de făcut. Boabele sale mici se gătesc până devin fragede în doar 15 minute. Quinoa mai poate fi adăugată în supe și salate pentru a crește conținutul de proteine și fibre. Unele persoane preferă chiar să o folosească în locul pastelor făinoase, mai ales în salatele de paste.
Se poate face chiar și ceai de quinoa, care este ușor de preparat. Se pun la fiert aproximativ 6 pahare de apă cu un baton de scorțișoară, iar când apa dă în clocot, după aproximativ 10 minute, se adaugă o cană de quinoa spălată în prealabil. Se strecoară preparatul și se păstrează doar lichidul. Ceaiul de quinoa rezultat se poate consuma cu zahăr sau fără, după gust. Acesta poate fi consumat și de copii, deoarece conține multe proteine și calciu.

Ce valori nutriționale are quinoa
Ce nutrienți conține o cană (185 de grame) de quinoa gătită?
- Calorii: 222
- Proteine: 8 grame
- Grăsimi: 3,55 grame
- Carbohidrați: 39 grame
- Fibre: 5 grame
- Folat: 19% din valoarea zilnică (VD)
- Vitamina B6: 13% din VD
- Vitamina E: 8% din VD
- Cupru: 39% din VD
- Fier: 15% din VD
- Zinc: 18% din VD
- Mangan: 51% din VD
- Magneziu: 28% din VD
- Potasiu: 7% din VD
- Fosfor: 22% din VD
Quinoa este o sursă bună de o serie de nutrienți importanți, inclusiv folat, magneziu, zinc și fier. De asemenea, este bogată în fibre și proteine, nutrienți care joacă un rol important în a ajuta o persoană să se simtă sătulă.
Recomandări quinoa
Quinoa conține compuși cu gust amar, numiți saponine, care țin insectele la distanță fără a fi nevoie de pesticide. Acestea sunt concentrate în special în învelișul exterior al quinoa. Producătorii pot elimina cu ușurință saponinele prin clătirea quinoa cu apă înainte de consum. Deși producătorii majorității quinoa ambalate au eliminat deja cea mai mare parte a saponinelor, oamenii ar putea dori să o clătească suplimentar înainte de a o consuma.
Dacă o persoană vrea să adauge quinoa în dietă, cel mai bine e să discute cu medicul curant. Un specialist este în măsură să spună în ce măsură și cum se poate consuma quinoa, în funcție de nevoile fiecăruia.
Contraindicații quinoa
Ca și în cazul multor superalimente, quinoa a fost folosită pentru a face ca gustările și cerealele ambalate să pară mai sănătoase decât sunt. Batoanele de ciocolată cu quinoa și cerealele îndulcite sunt adesea, însă, bogate în zahăr, așa că e recomandat să fie consultate informațiile nutriționale de pe toate produsele procesate din quinoa.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-quinoa
- https://www.webmd.com/diabetes/quinoa-benefits-low-carb-gi-friendly-diets
- https://www.healthline.com/nutrition/quinoa
- https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa
- https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-quinoa/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Humus: beneficii, proprietăți, contraindicații
În funcție de obiectivele de sănătate și de nevoile dietetice ale unei persoane, humusul poate fi un aliment foarte sănătos. Humusul vine dintr-o rețetă străveche din Orientul Mijlociu, preparată din năut. De obicei, humusul conține agenți aromatizanți suplimentari - tahini, suc de l�...

Kiwi: beneficii, proprietăți, utilizări
Kiwi este un fruct care a crescut inițial în China și, deși este de mărimea unui ou, el este un tip de fruct de pădure. Un învățător a adus fructul în Noua Zeelandă în 1904, la întoarcerea din China cu semințe. Neozeelandezii l-au numit „kiwi”, după numele păsării lor național...

Tapioca: beneficii, proprietăți, contraindicații
Tapioca are beneficii numeroase pentru sănătatea organismului, fiind bogată în vitamine și minerale esențiale, cum sunt calciul, fierul sau potasiul. Foarte apreciată mai ales de vegetarieni sau persoane cu intoleranță la gluten, tapioca poate fi folosită ca amidon vegetal sau înlocuitor ...