Tapioca: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
06 Iunie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
tapioca beneficii proprietati contraindicatii

Despre tapioca

Tapioca are beneficii numeroase pentru sănătatea organismului, fiind bogată în vitamine și minerale esențiale, cum sunt calciul, fierul sau potasiul. Foarte apreciată mai ales de vegetarieni sau persoane cu intoleranță la gluten, tapioca poate fi folosită ca amidon vegetal sau înlocuitor de făină de grâu. Tapioca nu conține grăsimi saturate, astfel că protejează sănătatea inimii.

Ce este tapioca

Tapioca este un amidon vegetal care se extrage dintr-o plantă numită manioc, originară din Brazilia. În unele zone, planta respectivă se mai numește manihot, cassava sau yucca. Rădăcinile acestei plante sunt partea din care se extrage tapioca sub formă lichidă. Ulterior, după ce se evaporă apa, rămâne o pulbere fină de tapioca, comercializată sub formă de biluțe albe, fulgi sau făină. În comerț se găsește și amidon de tapioca sau paste de tapioca gata preparate.

Pentru consum, tapioca trebuie să fie rehidratată prin fierbere sau înmuiere. Boabele sau perlele de tapioca își măresc volumul și devin transparente prin fierbere, fiind folosite adesea la prepararea unor ceaiuri numite Bubble Tea.

Făina de manioc nu este același lucru cu făina de tapioca, deși ambele provin din rădăcina plantei numite manioc. Procesul de producție diferă, însă. Pentru făina de manioc este măcinată rădăcina întreagă, în timp ce pentru făina de tapioca este extrasă doar tapioca din rădăcina respectivă.

Tapioca se folosește în mod special ca înlocuitor al făinii de grâu, ca agent de îngroșare atunci când se prepară sub formă de budincă, sosuri sau creme pentru plăcinte și prăjituri. Consumul de tapioca este recomandat mai ales persoanelor care nu au voie sau nu doresc să consume gluten. Este indicată celor care au intoleranță la gluten, ca înlocuitor de făină. În schimb, tapioca nu trebuie consumată prea des dacă se țin diete de slăbire, deoarece este formată din carbohidrați de amidon.

Ce beneficii are tapioca

Printre beneficiile pe care le are consumul de tapioca se numără următoarele:

  • Tapioca este benefică pentru persoanele cu diverse alergii, cum ar fi la gluten, cereale sau nuci
  • Tapioca este indicată pentru persoanele care suferă de boala celiacă
  • Tapioca este recomandată persoanelor cu sindromul colonului iritabil
  • Tapioca susține digestia, prevenind constipația
  • Tapioca previne apariția balonării
  • Tapioca contribuie la eliminarea colesterolului
  • Tapioca poate fi consumată de către persoanele care au nevoie să crească în greutate în mod sănătos
  • Tapioca contribuie la sănătatea inimii
  • Tapioca previne apariția accidentelor vasculare cerebrale
  • Tapioca previne hipertensiunea arterială
  • Tapioca este recomandată femeilor însărcinate
  • Tapioca susține vitalitatea și capacitatea de învățare
  • Tapioca previne aparția anemiei feriprive
  • Tapioca contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor
  • Tapioca conferă o creștere a nivelului de energie
  • Tapioca contribuie la creșterea senzației de sațietate
  • Tapioca poate să prevină apariția bolii Alzheimer

Ce proprietăți are tapioca

Tapioca conține cantități mici de proteine și fibre, având în schimb un conținut ridicat de carbohidrați. Conține o cantitate semnificativă de calciu, susținând astfel sănătatea oaselor și a dinților. Este bogată și în minerale ca seleniu, cupru, fier, calciu și mangan. Conține o parte din complexul de vitamina B, precum și vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui. În același timp, este indicată persoanelor care au nevoie să crească în greutate. O ceașcă de tapioca, respectiv cantitatea folosită în mod normal pentru o budincă, are aproximativ 544 de kilocalorii . În același timp, tapioca este bogată în carbohidrați, dar nu contribuie la creșterea colesterolului.

Tapioca este bogată în fier, fiind recomandată atât femeilor însărcinate, dar și persoanelor cu riscul de a dezvolta anemii. În același timp, persoanele care au nevoie de forță și vitalitate, așa cum sunt sportivii, pot beneficia de calitățile alimentelor care conțin tapioca.

Tapioca este săracă în sodiu și grăsimi saturate, susținând astfel sănătatea inimii. Prin urmare, este recomandată mai ales persoanelor predispuse la acumulare de stres sau care au nevoie de adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Cum se utilizează tapioca

Tapioca se folosește în diverse rețete, conform informațiilor de pe prospect. Este apreciată mai ales de vegetarieni, deoarece este o sursă de proteine și conține mai multe minerale și vitamine necesare organismului. Poate fi folosită în diverse preparate alimentare sau gustări, mai ales pentru micul dejun sau desert. Cel mai des înlocuiește făina, dar se folosește și în budinci de tapioca. Acestea pot fi combinate cu diverse fructe și lactate, atât de origine animală, cât și vegetală, în funcție de preferințe.

tapioca beneficii proprietati contraindicatii

Recomandări pentru tapioca

Consumul de tapioca este recomandat mai ales persoanelor care au diverse alergii, deoarece nu conține alergenii obișnuiți care pot afecta organismul. Singura contraindicație din acest punct de vedere apare în cazul persoanelor care au alergie la latex.

Tapioca achiziționată sub formă ambalată în comerț este, în general, sigură pentru consum, însă rădăcina de manioc, din care aceasta provine, trebuie evitată dacă nu se cunosc etapele corecte de preparare. Astfel este evitată posibilitatea otrăvirii cu cianură, care poate fi sintetizată dintr-o substanță toxică pe care o conține această plantă în mod natural.

Contraindicații pentru tapioca

Fiind formată din carbohidrați cu amidon, tapioca nu este recomandată persoanelor care își monitorizează nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, ar trebui consumată cu precauție de persoanele care au diabet sau de cele care doresc să slăbească.

Este foarte important ca tapioca să fie achiziționată din surse sigure. Uneori este confundată cu făina din rădăcină de manioc care, dacă nu este prelucrată așa cum trebuie, poate duce la ingerarea de cianură. Aceasta apare în organism atunci când din rădăcina de manioc nu este eliminat corect linamarinul, o substanță care trebuie îndepărtată în timpul gătirii.

În același timp, ca în cazul oricărui aliment, nu trebuie consumată în exces, deoarece pot apărea efecte adverse. Printre acestea se pot număra dificultăți digestive, deoarece conține și fibre. Acestea susțin în general procesul digestiv, dar, în exces, pot provoca uneori constipație. O dietă bazată mai ales pe tapioca poate avea ca urmare și unele deficiențe nutriționale, deci este nevoie să fie asociată și cu fructe, legume și verdețuri, necesare unui stil de viață sănătos.

Unele persoane care au alergie la latex pot prezenta și alergie la tapioca, în cazuri mai rare.

Persoanele care doresc să țină diete sau diverse tratamente care conțin mai ales o anumită plantă trebuie să apeleze mai întâi la un consult medical de specialitate. Tapioca poate fi consumată, în general, în cantități mici sau moderate dar, pe termen lung, este necesar să se țină cont de indicațiile medicului specialist.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/diet/tapioca-health-benefits-nutrition-uses
  2. https://www.healthline.com/nutrition/tapioca
  3. https://www.ground-based.com/blogs/eating-healthy-nutrition/tapioca-fiber-a-prebiotic-with-amazing-health-benefits
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318411
  5. https://www.healthifyme.com/blog/tapioca/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării