Cum il inveti pe copil sa-si ceara scuze

Explicati-i inainte sa-i cereti ceva/ Foto: Dreamstime.com
Scuzele sunt un mod prin care copilul invata sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce a facut si, in acelasi timp, reprezinta calea de a indrepta lucrurile. Ca sa invete, trebuie sa i se explice.

Explicati-i inainte sa-i cereti ceva/ Foto: Dreamstime.com
Comenteaza pe Forum MedLive.ro.
Puterea exemplului este cea mai buna cale de a-l invata pe copil cum sa se poarte. Chiar daca sunteti adult si el este doar un copil, atunci cand gresiti, recunoasteti. Nu considerati ca este un semn de slabiciune sa-i cereti scuze daca ati tipat la el sau daca v-ati pripit cu o judecata sau actiune. Va intelege de la dumneavoastra ca toata lumea greseste, insa e bine ca, atunci cand se-ntampla, sa ne cerem scuze pentru a nu afecta relatiile cu ceilalati si pentru a fi impacati cu noi insine.
Adesea cand sunteti suparat/a si stie ca a facut ceva gresit, copilul vine si va imbratiseaza. E modul lui de a-si cere iertare si de a va spune ca nu vrea sa va vada tristi. Cu blandete si rabdare, incercati sa-l invatati sa transmita aceleasi lucruri prin cuvinte simple.
Nu-i fortati sa-si ceara scuze. Invatati-i cum si cand, insa nu-i obligati sa fie falsi. Tineti cont de personalitate, de temperament, de varsta si de circumstante. Dati-le timp, explicati-le de ce nu e bine ce-au facut sau ca ceilalti se pot simti raniti.
Totdeauana cand vrei sa-i explici unui copil ceva, te-asezi la nivelul lui, nu te uiti de sus si-i spui Nu ai voie lucrul asta, mama. In momentul in care facem ceva care nu e tocmai cel mai frumos si mai bun lucru, ne cerem scuze. Nu va sti sa faca singur asta. La-nceput trebuie sa i se explice. Aceasta-i educatia, asa il invatam, a declarat, pentru MedLive, Catalina Dumitrescu, psihoterapeut in psihoterapie comportamentala. Este important ca atunci cand isi cere scuze sa inteleaga si pentru ce. Nu spui scuze si gata, ne-mpacam. Ceri scuze pentru ca te-ai tavalit pe jos dupa aceasta jucarie, cand eu ti-am spus ca nu putem sa o cumparam sau pentru ca ai refuzat sa-ntelegi situatia asta. Totdeauna ceri scuze pentru ceva. Altfel o sa spuna scuze de cate ori vede ca te-ai suparat, fara sa-nteleaga pentru ce, a adaugat psihoterapeutul.
Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Incepeti lectiile de cand sunt mici. Invatati-i sa foloseasca persoana intai (am spus, am facut) pentru a intelege ca lucrurile nu se petrec singure.
Ce tie nu-ti place altuia nu-i face, spune un vechi proverb. Este un mod prin care copiii pot intelege ca ceilalti sunt afectati de actiunile lor.
In viata exista reguli: acasa, la bunici, pe strada, la gradinita, la serviciu. Dati-le exemple, cititi-le povesti cu pilde pentru a-i ajuta sa inteleaga mai usor. Respectati-le la randul dumneavoastra, pentru ca propriul model este mai important decat cuvintele.
Daca si-a cerut scuze taragant sau intr-un mod care nu va place, nu-l critricati pentru atitudine. Invatati-l sa-si ceara scuze cu sinceritate.
Redactia MedLive