Cum le vorbim copiilor despre sex: sfaturi și recomandări

Psihologia copilului
07 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Mama care vorbeste cu fiica ei pe o canapea

Educația sexuală este un subiect sensibil pentru mulți părinți. Totuși, este esențial ca discuțiile despre sex să aibă loc cât mai devreme și într-un mod natural. Comunicarea deschisă cu copiii despre aceste aspecte nu doar că îi ajută să înțeleagă mai bine schimbările prin care trec, dar îi și protejează de dezinformare.

Când îi vorbim copilului despre sex

Nu există o vârstă „perfectă” pentru a începe discuțiile despre sex, însă este bine să introduci noțiuni simple de la o vârstă fragedă. 

De exemplu, la 4-6 ani, copilul poate învăța despre părțile corpului și despre diferențele dintre băieți și fete. La această vârstă nu trebuie să folosești detalii complicate, ci să răspunzi sincer și simplu la întrebările lor. Pe măsură ce cresc, copiii vor deveni tot mai curioși și își vor dori răspunsuri clare.

În jurul vârstei de 10 ani este momentul potrivit să le explici despre pubertate, menstruație și dezvoltarea sexuală. Încearcă să le vorbești deschis, astfel încât să simtă că pot veni la tine cu orice întrebare, fără să se simtă rușinați sau stânjeniți.

Cum discutăm despre sex cu fetițele

Când vine vorba de discuții cu fetițele, este important să le faci să înțeleagă că toate schimbările prin care vor trece sunt normale. De exemplu, atunci când apare pubertatea la fete, menstruația poate fi un subiect confuz sau chiar înfricoșător pentru multe fete. Explică-i în mod natural ce presupune acest proces și încurajeaz-o să îți pună întrebări. În plus, discută și despre respectul față de propriul corp, despre importanța consimțământului în relații și virginitate. Fetele trebuie să știe că au dreptul să își stabilească propriile limite și că este important să își asculte instinctele.

Cum discutăm despre sex cu băieții

În discuțiile cu băieții, este crucial să le explici nu doar despre schimbările fizice, ci și despre respectul față de ceilalți. Educația despre consimțământ și relații sănătoase este esențială. Explică-le că, în orice relație, este important ca ambele persoane să se simtă confortabil și să își respecte reciproc limitele. Asigură-te că înțeleg și ei schimbările care vor avea loc la pubertate în cazul băieților, cum ar fi creșterea părului facial sau schimbarea vocii. Încurajează-i să vină la tine pentru orice întrebări sau nelămuriri.

Tata discutand cu fiul sau

Recomandări pentru părinți

Începe discuțiile devreme: nu aștepta până când copilul tău devine adolescent pentru a discuta despre sex. Începe cu informațiile de bază, adaptate vârstei, și construiește pe măsură ce copilul crește.

Fii sincer: copiii apreciază sinceritatea. Dacă nu știi răspunsul la o întrebare, nu e nicio problemă. Spune-i că vei căuta informația și vei reveni asupra subiectului.

Încurajează întrebările: creează un mediu deschis în care copilul tău să simtă că poate pune orice întrebare, fără să fie judecat. Discuțiile trebuie să fie bidirecționale.

Implică-te activ: învață din surse de încredere și ajută-l pe copil să își formeze o educație sexuală sănătoasă. Nu lăsa să își ia toate informațiile din surse nesigure, cum ar fi internetul.

Ce să nu faci atunci când le vorbești copiilor despre sex

Nu evita subiectul: de multe ori, părinții amână discuțiile despre sex pentru că se simt stânjeniți. Totuși, evitarea acestui subiect nu face decât să lase loc de confuzii sau dezinformare.

Nu oferi informații false: dacă copilul te întreabă ceva și nu știi răspunsul, nu îi oferi o explicație greșită. Este mai bine să îi spui că vei afla și vei reveni asupra subiectului.

Nu transforma sexul într-un subiect tabu: discuțiile despre sex trebuie să fie deschise și naturale. Dacă eviți subiectul, copilul tău va simți că sexul este ceva rușinos sau interzis.

Alte sfaturi utile

Un studiu realizat de American Academy of Pediatrics arată că educația sexuală realizată de părinți poate ajuta la reducerea riscurilor asociate cu comportamentele sexuale nesigure în adolescență.

De asemenea, copiii care discută deschis despre sex cu părinții lor sunt mai puțin predispuși să își ia informațiile din surse nesigure. Prin urmare, discuțiile despre sex trebuie să înceapă devreme, să fie adaptate vârstei copilului și să aibă loc într-un mediu de încredere.

Ca părinți, suntem primele surse de informații ale copiilor noștri și este important să le oferim răspunsuri sincere și clare.

Bibliografie

  1. “Talking to Children about Sex and Sexuality | All AAP | AAP.” Aap.org, 2020, www.aap.org/en/search/?k=Talking%20to%20Children%20About%20Sex%20and%20Sexuality
  2. CDC. “About Sexual Violence.” Sexual Violence Prevention, 5 Aug. 2024, www.cdc.gov/sexual-violence/about/index.html
  3. “Sex, Gender, and Sexuality.” National Institutes of Health (NIH), 11 Aug. 2022, www.nih.gov/nih-style-guide/sex-gender-sexuality
  4. “How to Talk about Sex with Your Teen.” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/sex-education/art-20044034
  5. Weiss, Cynthia. “Mayo Clinic Q and A: Talking to Young Children about Anatomy and Sex - Mayo Clinic News Network.” Mayo Clinic News Network, 15 Nov. 2021, newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-talking-to-young-children-about-anatomy-and-sex/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării