Publicat la: 
25/09/2017

Cum prevenim cresterea tensiunii arteriale?

Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru?

Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta American Heart Association din San Francisco, scrie webmd.com.

Rezultatele studiului indica mentinerea unei greutati corporale sanatoase la varsta mijlocie ca fiind cel mai important aspect al unui stil sanatos de viata pentru pastrarea unei tensiuni arteriale optime, declara autorul principal al studiului, Dr. John Booth III, cercetator in cadrul Universitatii din Alabama.

Iata care sunt cele cinci aspecte ce alcatuiesc un stil de viata sanatos si preintampina cresterea tensiunii arteriale, conform cercetatorilor:

  • Renuntarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unei diete alimentare sanatoase;
  • Efectuarea a cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana;
  • Mentinerea unei greutati corporale optime.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 4.700 de voluntari, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Studiul a fost condus pe o perioada de 25 de ani, timp in care specialistii au masurat tensiunea arteriala a participantilor si au analizat stilul de viata.

Datele raportului arata ca persoanele care au reusit sa isi mentina o greutate corporala optima au avut un risc cu pana la 41% mai mic de a avea tensiunea arteriala crescuta pe masura ce se apropiau de varsta mijlocie.

Participantii care au respectat cel putin patru dintre regulile de mai sus, ce descriu un stil de viata sanatos, au avut un risc de pana la 27% mai mic.

Cu toate acestea, activitatea fizica si adoptarea unei alimentatii sanatoase, independent de restul factorilor, nu au fost asociate in mod specific cu o tensiune arteriala optima. Pe de alta parte, lipsa consumului de tutun si consumul limitat de alcool nu au reprezentat conditiile suficiente pentru mentinerea tensiunii arteriale optime la varsta mijlocie, dar cercetatorii sunt de parere ca este necesara realizarea unui studiu mai amplu pentru a confirma aceste rezultate.

Desi mentinerea unei greutati corporale sanatoase pare a fi cel mai important factor in preintampinarea fluctuatiilor tensiunii arteriale, cercetatorii sunt de parere ca restul factorilor sunt, de asemenea, importanti pentru sanatatea intregului organism si evitarea aparitiei tensiunii arteriale ridicate dupa varsta mijlocie.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Iancu Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Ce analize ar trebui sa facem inainte de a ne apuca de practicarea unui sport? De ce este necesara o evaluare cardiaca? Ce probleme ale inimii pot intervenii in timpul activitatii sportive? Dr. Mirela Petre, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Vezi in articol un interviu video cu medicul. Dr. Mirela Petre...
Anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arteriala crescuta, dar care este cel mai important factor ce poate preintampina acest lucru? Iata ce raspund oamenii de stiinta in urma celui mai recent studiu efectuat pe aceasta tema, ale carui concluzii urmeaza sa fie prezentate la conferinta...
Inotul, mersul pe jos si exercitiile cu greutati la sala pot fi eficiente in tratarea hipertensiunii arteriale, dar si dependenta de droguri, raporteaza Mail Online. Tensiunea arteriala crescuta, numita si hipertensiune arteriala, este frecventa in randul varstnicilor si creste riscul de infarct miocardic si de accidente vasculare cerebrale....
Va faceti griji fara sa aveti un motiv intemeiat, va este frica sa mergeti in vacanta, la petreceri sau la anumite intalniri sau poate va imaginati lucruri care nu sunt realiste, dar care va sperie. Daca va recunoasteti in aceasta descriere, cel mai probabul suferiti de tulburare de anxietate generalizata. Simptomele includ nervozitate cronica,...
Maturitatea este o perioada critica pentru mentinerea unei greutati corporale optime. Unul dintre cei mai importanti factori este mentinerea unui program alimentar constant si nu dieta alimentara, potrivit unui studiu efectuat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Helsinki, publicat in jurnalul de specialitate "Eating...