Durere de măsea: ce trebuie să știi

Stomatologie
25 Aprilie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
durere de masea ce trebuie sa stii

Despre durerea de măsea

O durere de măsea (sau de dinți) este cauzată atunci când nervul din rădăcina unui dinte (pulpa dentară, o asociere între un filet nervos, o mică arteră şi o mică venă) sau zona din jurul unui dinte este iritată. Unele dureri de dinți pot proveni de la o iritație temporară a gingiei.

Dacă durerea de măsea persistă mai mult de una sau două zile, este indicat ca pacientul să se prezinte imediat la un medic stomatolog, pentru a o diagnostica și trata corespunzător.

Tipuri de durere de măsea

Fie că este ascuțită și bruscă sau surdă și constantă, durerea de măsea este greu de ignorat, fiind una dintre cele mai puternice dureri din organismul uman.

Cauzele comune ale apariției durerii de măsea

Durerea de măsea apare din cauza inflamației porțiunii centrale a măselei numită pulpă. Pulpa conține terminații nervoase care sunt foarte sensibile la durere, o mică arteră şi o mică venă. Inflamația pulpei sau pulpita poate fi cauzată de carii dentare, traumatisme și infecții. Durerea resimțită la nivelul maxilarului poate cauza simptome de durere de dinți, iar primul pas este identificarea cauzei durerii.

Dinți sensibili

Când dinții sunt sănătoși, un strat exterior dur de smalț îi acoperă pentru a proteja nervii din interior, însă smalțul se poate deteriora în timp. Atunci când stratul mijlociu al dintelui este expus, tot ceea ce mâncaţi sau beţi poate ajunge la terminațiile nervoase, fie că este vorba de băuturi şi alimente calde, reci, dulci sau acrişoare ori chiar prin respirarea aerului rece, ceea ce va determina o durere ascuţită, bruscă.

Printre cauzele frecvente ce determină sensibilitatea dentară se numără:

  • periajul prea tare - în timp, periajul prea brutal sau utilizarea unei periuţe de dinţi cu peri tari poate deteriora smaltul şi poate duce la expunerea dentinei. De asemenea, poate determina retragerea gingiilor;
  • reducerea gingiilor - pot face ca dinții să fie sensibili. Unele persoane sunt genetic predispuse la a avea un țesut gingival mai subţire. În alte condiţii, acest lucru apare ca urmare a bolii parodontale. Gingiile se retrag de pe dinți iar acest lucru expune rădăcinile;
  • boli gingivale: durerea şi inflamarea tesutului gingival poate provoca sensibilitate din cauza pierderii ligamentelor de susţinere care expune rădăcina, care duce direct la nervul dintelui;
  • detartraj recent sau o plombă nouă vă poate face sensibil pentru câteva săptămâni;
  • tratamentele de albire contribuie major la sensibilitatea dinţilor;
  • obturație veche - este slăbită sau deteriorată și poate provoca, de asemenea, sensibilitate;
  • leziuni la nivelul dinţilor- în dinţii ciobiţi sau rupţi se pot infiltra bacterii din placa bacteriană şi pot intra în pulpă, provocând inflamaţie;
  • bruxismul sau scrâşnirea dinţilor ori strângerea din dinţi poate deteriora smaltul şi poate expune dentina subiacentă;
  • vârsta: sensibilitatea dinţilor este mai mare între 25 şi 30 de ani;
  • alimente acide: un consum regulat de alimente cu un conţinut ridicat de acid, cum ar fi citricele, roşiile, murăturile şi ceaiul, poate provoca eroziunea smaltului.

Dinți deteriorați

Printre cauzele frecvente ale deteriorării dentare se numără:

  • Carie sau o fisură a dintelui - poate provoca o durere ascuțită de măsea și poate face dantura sensibilă atunci când mușcaţi. Cu cât durerea persistă mai mult timp, cu atât mai gravă poate să fie afectarea. Dacă este suficient de adâncă, o carie sau o fisură poate lăsa bacteriile să pătrundă în stratul interior, numit pulpa dintelui. Pulpa, la rândul ei, se poate infecta și poate duce la o acumulare de puroi (abces dentar). Infecția se poate răspândi la țesuturi și la oasele din jur iar pentru această complicație pacientul trebuie să se prezinte de urgență la cabinetul de stomatologie.
  • Scrâșnirea dinților - bruxismul este o problemă comună provocată de stres, tulburări de somn sau o problemă de mușcătură. Scrâșnirea dinților pe durata somnului poate duce la uzura smalțului, provocând chiar fisuri.
  • Măselele de minte - când molarii de minte încep să erupă prin gingii, pacientul poate prezenta dureri. Stomatologii recomandă extragerea tuturor măselelor de minte, chiar dacă acestea nu sunt afectate. Durerea de măsea de minte este una des întâlnită, iar aceasta este cauzată, de cele mai multe ori, de carii. Măselele de minte apar la vârsta de 17-21 de ani, când toate măselele și cei 28 de dinți definitivi sunt deja prezenți. De cele mai multe ori, măselele de minte nu mai au loc să iasă și vor împinge în celelalte măsele într-un unghi incorect. Uneori, măselele de minte se pot bloca în gingie și pot declanșa durere de măsea. Măseaua de minte este mult mai probabil să se carieze decât ceilalți dinți, pentru că zona este mai greu accesibilă și periajul este incomplet. Resturi alimentare și bacterii râmân, astfel, blocate între măselele de minte și măselele vecine, provocând carii și durere de măsea de minte. Spre deosebire de orice alt dinte sau măsea, dacă o măsea de minte are o carie, recomandarea medicului stomatolog va fi de extracție și nu de plombare.

Probleme ce nu țin de cavitatea orală

Este posibil ca durerea de măsea să apară din cauza unei alte probleme de sănătate ce poate proveni de la:

  • anumite tipuri de dureri de cap (cefalgie - dureri de cap simple sau migrene);
  • sinusuri înfundate sau infectate;
  • probleme la nivelul articulației sau al mușchilor care leagă maxilarul de craniu;
  • în cazuri rare, un atac de cord poate provoca dureri de dinți, aceasta fiind un semn care indică prezenţa de urgenţă la spital;
  • anumite boli nervoase.
durere de masea ce trebuie sa stii

Când este recomandat să mergi la medic

Este important ca pacientul să solicite tratament imediat de la medicul stomatolog când o durere de măsea durează mai mult de o zi sau două. Dacă durerea dentară nu este tratată imediat, aceasta poate duce la probleme mai grave, cum ar fi boala gingivală sau abces dentar.

Este necesară asistență medicală imediată în cazul în care durerea de măsea este însoțită de următoarele simptome:

  • febră;
  • edem facial (față umflată);
  • probleme sau durere de înghițire sau de respirație;
  • stare de confuzie sau pierderea conştienţei din cauza durerilor.

În ce constă diagnosticarea durerii de măsea

Un istoric medical și un examen oral amănunțit conduc, de obicei, la un diagnostic adecvat.

Uneori, pot fi necesare radiografii, numite periapicale și panorame (radiografii panoramice ale dinților și maxilarului), sau, în anumite cazuri, CT (computer tomograf). Rareori sunt necesare și alte investigații precum analize de laborator, inclusiv trasee ECG ale inimii.

Atunci când cauza este alta decât o afecțiune dentară sau a maxilarului, medicul poate prescrie medicamente direcționate către această problemă. Dacă afecțiunea este mai gravă, medicul poate recomanda internarea în spital pentru îngrijiri suplimentare sau redirecționarea către un alt specialist.

Tratament pentru durerea de măsea

Multe medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, analgezicele, antibioticele și anestezicele sunt disponibile pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului cauzat de durerile de măsea.

De cele mai multe ori, un tratament adecvat realizat în cabinetul medicului stomatolog poate rezolva cauza durerii.

Remediile naturiste pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii, însă este recomandat să se apeleze la un specialist pentru o diagnosticare corectă și un tratament țintit.

Complicații posibile ale durerii de măsea

Gura este plină de bacterii provenite din alimente, salivă și placă bacteriană. Uneori, aceste bacterii pot pătrunde în dinte sau sub linia gingivală, ducând la o infecție dentară sau la un abces.

În majoritatea cazurilor, infecțiile dentare sunt ușor de tratat. Cu toate acestea, o persoană care întârzie tratamentul riscă să dezvolte următoarele complicații:

  • osteomielită: o infecție a osului care înconjoară dintele;
  • tromboza sinusului cavernos: o infecție a vaselor de sânge din interiorul sinusurilor;
  • abcesul parafaringian: un abces în partea din spate a gurii;
  • sepsis: o afecțiune medicală gravă, în care o infecţie pătrunde în fluxul sanguin şi provoacă inflamaţii în corp. Netratat corespunzator, poate conduce la sepsis sever, în care sunt afectate funcţiile organelor.

Fără tratament, o infecție dentară se poate răspândi la nivelul feței și gâtului și poate ajunge chiar și în părți mai îndepărtate ale corpului. În unele cazuri, acestea pot deveni sistemice, afectând mai multe țesuturi și sisteme din tot corpul. De aceea, abcesele dentare trebuie diagnosticate și tratate cât mai rapid.

Metode de prevenție a durerii de măsele

Sfaturi și recomandări pentru prevenirea durerii de măsea:

  • Menținerea unei diete sănătoase - bacteriile se dezvoltă pe bază de zahăr și amidon rafinat și au nevoie de acestea pentru a străpunge smalțul de pe dinți. Astfel, este recomandată o atenție sporită asupra alimentației; de asemenea, reducerea alimentelor acide poate ajuta la prevenirea durerilor;
  • Igiena orală - curățarea dinților de două ori pe zi cu ajutorul periuței și a pastei de dinți potrivite, precum și folosirea aței dentare şi a irigatorului bucal reprezintă cea mai bună metodă de a preveni afecțiunile dentare;
  • Utilizarea zilnică a unei ape de gură antiseptice - pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzează placă bacteriană și boli gingivale timpurii;
  • Detartraj profesionist - este recomandat de cel puțin două ori pe an și ajută la prevenirea cariilor și a bolilor gingivale;
  • Radiografii dentare - la fiecare trei până la cinci ani, pentru a identifica zonele cu probleme;
  • Păstrarea protezei dentare curate - dacă aceasta există;
  • Utilizarea protecției dentare sau a căștii de protecție în timpul activităților sportive, pentru a ajuta la prevenirea traumatismelor (mai ales în cazul sporturilor de contact);
  • Renunțarea la fumat - fumatul poate înrăutăți unele afecțiuni dentare.

Bibliografie

  1. “An Overview of Toothaches.” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com
  2. Ponsford, Soccy. “How to Treat a Toothache at Home.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 14 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com
  3. Villines, Zawn. “What to Know about Throbbing Tooth Pain.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Dec. 2020, www.medicalnewstoday.com
  4. Kandola, Aaron. “Signs and Symptoms of Tooth Infection Spreading to the Body.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Apr. 2020, www.medicalnewstoday.com
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10954-teeth-sensitivity

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării