Publicat la: 
21/06/2017

Cum tratam arsurile solare acasa

Arsurile solare sunt arsuri ale pielii datorate expunerii la soare, care se manifesta prin inrosirea locala si prezenta durerii si usturimii la nivelul pielii.

Acestea se pot transforma mai tarziu in basici, urmate de aparitia cojilor, in functie de gravitatea arsurii. In timp ce preventia arsurilor este intotdeauna recomandata de medici, iata care sunt remediile la care putem apela atunci cand ne expunem pentru un timp prea indelungat la soare, conform newsnetwork.mayoclinic.org.

"Daca este deja prea tarziu sa preveniti arsurile de soare, atunci dusul sau baia rece poate fi un bun start in amelioararea ranilor cauzate de o expunere indelungata la razele solare," declara Dr. Cindy Kermott, medic primar in cadrul Institutului Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

Apare rece sau compresele cu apa rece functioneaza ca un calmant local ce diminueaza inflamatia produsa de arsurile solare.

De asemenea, administrarea unui medicament antiiflamator este o solutie utila pentru calmarea durerilor.

Trebuie evitata aplicarea produselor topice pe zonele arse de soare, intrucat acestea pot irita pielea si pot declansa o reactie alergica.

Mai mult, daca apar basici, acestea trebuie sa se vindece natural, fara a fi sparte, pentru a evita accentuarea gradului de inflamatie si aparitia durerilor si usturimii la nivel local.

Daca basicile se sparg, este recomandat sa aplicam o crema antibacteriana pentru a proteja stratul nou de piele expus mediului extern, conform Dr. Kermott.

Odata ce arsurile solare au fost deja produse, putem reduce disconfortul apeland la urmatoarele remedii:

- administrarea pastilelor ce ajuta la controlul durerii, precum ibuprofenul, sau unguentele specifice ce pot fi aplicate local;

- racirea zonei afectate prin comprese cu apa;

- aplicarea cremelor hidratare, in special cele bazate pe aloe vera;

- daca o basica se sparge, este recomandata curatarea zonei cu sapun si apa, precum si aplicarea unguentului antibiotic si acoperirea zonei cu tifon;

- in cateva zile zona afectata incepe sa se cojeasca. Este deosebit de imporatant ca pielea sa fie protejata de razele solare si mentinuta la un nivel optim de hidratare pana la vindecare;

Pe toata perioada vindecarii este recomandata evitarea utilizarii produselor pe baza de benzocaina, in cazul copiilor cu varste mai mici de doi ani, fara supravegherea medicului. In cazul adultilor, doza recomandata nu trebuie depasita.

Cu toate acestea, sfatul specialistilor este evitarea totala a acestor produse. Benzocaina a fost asociata cu declansarea unei afectiuni rare, dar potential mortala, intitulata methemoglobinemia. Aceasta afectiune poate aparea pe fondul aplicarii anestezicelor locale si se caracterizeaza prin cresterea concentratie sangvine de methemoglobina, o molecula ce nu poate asigura in mod adecvat transportul oxigenului in sange.

Vizita la medic este obligatorie in cazul in care:

- Arsurile solare sunt insotite de febra mare sau de durere extrema;

- Daca basicile acopera o zona mare din corp sau supureaza.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Manoliu Ana Emilia,Medic Primar
Medic Primar
Medic specialist
  •  
  • 1 of 18