AFECȚIUNI

07 Noiembrie 2022

Pete pe corp: Când, de ce apar și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze?

scris de

Vidan-Popa Mihaela, Medic Primar Dermatoestetică și Dermatovenerologie

Pete pe corp: Când, de ce apar și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze?

Ce sunt petele care apar pe corp?

Petele pe piele sau petele pigmentare sunt zone în care pielea are o culoare modificată. Sunt frecvent întâlnite și pot avea evoluție diferită.

Ca să înțelegem modul de apariție al petelor pigmentare trebuie să avem în vedere nivelul de melanină al pielii. Melanina este un pigment natural ce oferă culoare pielii, părului și ochilor, iar fiecare dintre noi avem prezent la naștere un anumit procent de melanină. Tulburările de sinteză a melaninei pot duce la apariția petelor pigmentare.

Cu toții am văzut cel puțin o persoană care are pistrui, acele pete mici brune care apar în zona obrajilor și a nasului. Pistruii sunt poate cele mai comune pete pe piele, ce se accentuează la expunerea la soare și se estompează iarnă. Melanina ar trebui să protejeze în mod normal pielea de radiațiile solare, dar în cazul persoanelor cu pistrui, acest lucru nu se întâmplă în totalitate pentru că un defect genetic face ca melanina să nu se distribuie uniform în celulele pielii. Ca urmare a expunerii la soare, în cazul acestor persoane, nu apare bronzul, ci mai degrabă apar pistruii.

Cauze și factori favorizanți ai petelor pe corp

Există numeroase cauze care duc la apariția petelor pe piele:

Arsurile produse de soare

Razele ultraviolete deteriorează pielea, iar în momentul în care aceasta se vindecă, rămâne în urmă o cicatrice sau un semn de culoare diferită. Zonele pielii modificate cromatic pot apărea și atunci când, odată cu expunerea la soare, nu se aplică cremă cu protecție solară pe întreaga suprafață, rezultând un bronz neuniform. Unele medicamente pot, de asemenea, să sensibilizeze pielea la ultraviolete, făcându-le mai agresive pentru piele.

Vârsta înaintată

Vârsta înaintată poate aduce modificări ale coloritului pielii, mai exact „pete de îmbătrânire”, cunoscute sub numele de lentigo. Ele reprezintă, de obicei, o hiperpigmentare inofensivă a pielii ce apare la persoanele trecute de 50 de ani. Petele sunt de culoare mai închisă și apar ca urmare a unei creșteri în producția de melanină. Și acestea se accentuează la expunerea la soare.

Semnele din naștere

Semnele din naștere sunt pete de dimensiuni diferite, colorate, care apar la naștere. Cele mai comune sunt:

 • Alunitele (nevii) - pot fi puncte maro sau negre, nu sunt motive de îngrijorare, atât timp cât aspectul lor nu se modifică. Dacă observi că ele își schimbă mărimea sau forma, este recomandat să consulți un medic dermatolog;
 • Hemangioamele - sunt pete roșii pe pielea copiilor care apar, de cele mai multe ori, de la naștere.

Modificările hormonale

Modificările hormonale au loc în special în timpul sarcinii din cauza nivelului ridicat de hormonii feminini, estrogenul și progesteronul. Din cauza schimbărilor hormonale apare melasma, cunoscută și sub numele de „cloasma gravidica”. Melasma se exprimă sub forma unor pete întunecate pe ambele părți ale feței.

Infecțiile

Apărute după mici traume ale pielii, zgârieturi sau înțepături, pot cauza schimbări în culoarea pielii. Ea își modifică textura și devine roșie sau albă, cicatricială. Infecțiile fungice, precum candida, pot fi și ele o cauză a zonelor discromate, în zone diferite ale pielii corpului.

Bolile autoimune

Bolile autoimune pot face ca pielea să își schimbe culoarea. Persoanele cu boli autoimune au un sistem imunitar care confundă celulele sănătoase cu unele străine și le atacă, pentru a se apăra. Atunci apare inflamația în corp și poate determina pielea să se înroșească, să se umfle, dar și să se albească sau înnegrească pe anumite zone.

Cancerul de piele

Cancerul de piele poate schimba culoarea sau textura pielii. El apare atunci când materialul genetic din celulele pielii se deteriorează, fapt ce conduce la multiplicarea fără control a celulelor ce pot forma o masă de celule canceroase.

Există trei tipuri majore de cancer de piele:

 • carcinomul bazocelular - este cel mai comun și apare adesea sub forma unor proeminențe asemănătoare perlelor, dar poate lua și forma unor „plasturi roz”. Se dezvoltă și pe zone expuse la soare, dar nu are o creștere rapidă și se răspândește rar în organism.
 • carcinomul cu celule scuamoase - este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și apare, de obicei, pe suprafețele expuse la soare. Seamănă adesea cu un plasture sau cu o ulcerație cu evoluție sinusoidală. Se poate dezvolta adânc în piele dacă nu este identificat la timp, provocând desfigurări și poate metastaza.
 • melanomul malign - este un tip de cancer agresiv al pielii. Dacă este depistat devreme, în fază incipientă, melanomul poate fi tratat și vindecat. În caz contrar, se poate răspândi în alte părți ale corpului. Odată ce se răspândește, este foarte dificil de tratat și poate deveni fatal.

Alte boli care se manifestă sub forma unor pete pe piele

Alte boli care se manifestă sub forma unor pete pe piele

 • Rozaceea - o afecțiune cronică a pielii ce apare în zona centrală a feței. Se manifestă prin roșeață permanentă sau intermitentă, vase de sânge vizibile, leziuni inflamatorii papulo-pustuloase;
 • Dermatită de contact - se întâmplă când pielea intră în contact cu diverse substanțe, înroșindu-se și descuamându-se;
 • Vitiligo - este o afecțiune care distruge celulele responsabile pentru culoarea pielii care devine albă, chiar pe suprafețe mari, oriunde pe corp;
 • Insuficiența venoasă cronică - apare în partea inferioară a membrelor inferioare, la persoanele cu circulație defectuoasă, conducând la dermatită ocra exprimată clinic sub formă de rețea maronie pe gambe.

Când ne adresăm medicului

Medicul dermatolog trebuie consultat atunci când:

 • observi o schimbare de colorit a pielii;
 • observi o nouă aluniță sau o excrescență pe piele;
 • observi că o aluniță sau excrescență deja existentă pe piele și-a schimbat forma, mărimea și/sau culoarea.

Medicul va examina cu atenție zonele care par să prezinte probleme și va cere informații despre momentul în care s-au produs modificările de culoare, care a fost ritmul de schimbare a culorii, dacă schimbarea a fost bruscă sau, din contra, s-a întâmplat în timp. De asemenea, este important ca medicul să știe dacă există și alte simptome asociate.

De asemenea, medicul dermatolog trebuie să știe dacă ai avut arsuri solare sau răni ale pielii, dacă ești însărcinată sau dacă iei un tratament hormonal, întrucât aceștia sunt factori favorizanți pentru schimbările de colorit ale pielii.

Dacă medicul bănuiește că există o afecțiune care cauzează petele pe piele, el va căuta cauza și va recomanda o serie de teste: analize de sânge, o examinare cu o lampă specială care identifică posibile infecții fungice sau bacteriene și o biopsie a pielii.

Tratament

Tratamentul pentru petele de piele depinde foarte mult de cauza ce le determină. Dacă există o afecțiune care are drept rezultat colorarea sau decolorarea pielii, se va merge mai întâi pe tratarea afecțiunii. Petele de piele pot dispărea cu tratament medical.

Tratamentele medicale includ:

 • terapie cu laser;
 • peelinguri efectuate în cabinet;
 • tratament cu microneedling;
 • creme specifice cu hidrochinonă sau retinol;
 • IPL.

Prevenție

Pentru orice îngrijorare cu privire la petele apărute pe piele, consultarea medicului dermatolog este esențială, iar prevenția joacă un rol esențial în procesul menținerii unei pieli sănătoase.

O serie de măsuri de prevenție te pot ajuta în acest sens:

 • O protecție împotriva razelor soarelui, cu creme și loțiuni cu protecție UVA și UVB și o atenție deosebită acordată tenului, care are nevoie de protecție solară zilnic, indiferent de anotimp;
 • Renunțarea la obiceiuri nesănătoase precum fumatul;
 • O alimentație echilibrată din care să nu lipsească o varietate de fructe și legume;
 • Alcătuirea unei rutine zilnice de îngrijire a tenului, cu accent pe hidratarea acestuia.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.