Curmale: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
01 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
curmale beneficii proprietati contraindicatii

Despre curmale

Curmalele au un conținut ridicat de zahăr natural, așa că mulți oameni cred că nu sunt bune pentru ei. Cu toate acestea, aceste fructe dulci sunt pline de o mulțime de nutrienți, ceea ce le face o gustare excelentă când sunt consumate cu moderație. Curmalele cresc în palmierii de curmale în ciorchini mici. Termenul de curmale provine din cuvântul grecesc daktulos, care înseamnă degete. Fermierii recoltează curmalele în toamnă și la începutul iernii, așa că, de obicei, curmalele au cel mai proaspăt gust în această perioadă a anului. Cu toate acestea, mulți oameni consumă curmale uscate, care pot rezista mult timp într-un recipient sigilat.

Tipuri de curmale

Curmalele sunt împărțite în patru grupe în funcție de conținutul de zahăr:

  • Curmalele din prima categorie au un conținut ridicat de zaharoză (40-65%), un conținut de glucoză și fructoză de 20-40% și un conținut de apă de 10-25%. 
  • Curmalele din a doua clasă au un conținut ridicat de glucoză și fructoză (40-75%), dar un conținut scăzut de zaharoză (10-35%). 
  • Curmalele din clasa a treia au un conținut de apă de 10-35%, un conținut de glucoză și fructoză de 65-90% și un conținut de zaharoză de 0-10%. 
  • Curmalele din clasa a patra au o cantitate mare de apă în ele (35-65%). Acestea au un conținut de glucoză și fructoză de 35-37%, fără zaharoză.

Atunci când cumpără curmale, oamenii ar trebui să le caute pe cele care sunt strălucitoare și intacte. O persoană poate păstra curmalele proaspete într-un recipient etanș în frigider timp de mai multe luni și chiar mai mult timp în congelator. Dacă sunt păstrate la frigider, curmalele uscate vor rezista timp de aproximativ 1 an într-un recipient etanș și mai mulți ani dacă sunt congelate. O persoană nu ar trebui să mănânce curmale care au un miros acru, sunt foarte tari sau au zahăr cristalizat pe suprafața lor. Aceste semne pot indica faptul că curmalele s-au stricat.

Proprietăți curmale

O porție de 100 de grame de curmale Medjool (cele mai populare curmale) conține: 

  • Calorii: 277
  • Carbohidrați: 75 de grame
  • Fibre: 7 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Potasiu: 15% DV
  • Magneziu: 13% DV
  • Cupru: 40% DV
  • Mangan: 13% DV
  • Fier: 5% DV
  • Vitamina B6: 15% DV
curmale beneficii proprietati contraindicatii

Beneficii curmale

  • Curmalele sunt bogate în polifenoli. Polifenolii sunt compuși antioxidanți care pot proteja organismul de inflamații. Curmalele conțin mai mulți polifenoli decât majoritatea celorlalte fructe și legume. 
  • Consumul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului. Studiile de laborator au constatat că curmalele sunt utile pentru reducerea markerilor inflamatori, cum ar fi interleukina 6 (IL-6), în creier. Nivelurile ridicate de IL-6 sunt asociate cu un risc mai mare de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. În plus, alte studii, inclusiv studii pe animale, au arătat că datele sunt utile pentru reducerea activității proteinelor beta amiloide, care pot forma plăci în creier. Un studiu pe animale a constatat că șoarecii hrăniți cu alimente amestecate cu curmale au avut o memorie și o capacitate de învățare semnificativ mai bune, precum și mai puține comportamente legate de anxietate, în comparație cu cei care nu le-au consumat. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a confirma rolul curmalelor în sănătatea creierului.
  • Curmalele sunt bogate în fibre. Doar o pătrime dintr-o cană de curmale asigură 12% din necesarul zilnic de fibre al unei persoane. Fibrele ajută o persoană să se simtă sătulă mai mult timp. Într-un studiu, 21 de persoane care au consumat 7 curmale pe zi, timp de 21 de zile, au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește frecvența scaunelor și au avut o creștere semnificativă a mișcărilor intestinale, comparativ cu situația în care nu au consumat curmale;
  • Curmalele sunt bogate în potasiu. Curmalele sunt bogate în potasiu, care este un electrolit de care organismul are nevoie pentru o bună sănătate a inimii. Potasiul ajută, de asemenea, la construirea mușchilor și a proteinelor din organism;
  • Curmalele și sănătatea oaselor. Curmalele conțin mai multe minerale, inclusiv fosfor, calciu și magneziu. Toate acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a preveni afecțiunile legate de oase, cum ar fi osteoporoza, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni înainte de a se putea trage o concluzie relevantă;
  • Curmalele sunt o alternativă la dulciurile cu calorii goale. Curmalele pot satisface pofta de dulciuri a unei persoane, oferind în același timp și nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B-6 și fier.

Utilizare curmale

Curmalele pot fi consumate proaspete sau uscate, la fel ca stafidele. Oamenii pot adăuga, de asemenea, curmale la o varietate de mâncăruri dulci sau sărate, cum ar fi: 

  • Curmale umplute: Oamenii pot umple curmalele cu migdale, nuci pecan, cremă de brânză sau fistic pentru o gustare sau un finger food;
  • Salate: Curmalele tocate, feliate sau întregi fără sâmburi sunt un adaos excelent la salate;
  • Smoothie-uri: Amestecarea curmalelor într-un smoothie de banane adaugă dulceață naturală și o valoare nutritivă suplimentară;
  • Tocănițe: Curmalele au un gust excelent în tocănițele marocane;
  • „Bile” de energie: Oamenii pot amesteca curmalele cu nuci, merișoare, ovăz, fulgi de nucă de cocos sau o varietate de alte ingrediente pentru a face „bile energetice” fără coacere;
  • Înlocuitor de zahăr: Se poate face piure de curmale care poate fi folosit în deserturi, în loc de zahăr.

Contraindicații curmale

Consumul a cinci-șase curmale pe zi este suficient pentru o persoană. Dar pentru că acestea au un conținut foarte ridicat de zahăr în raport cu restul valorii lor nutritive, persoanele care încearcă să își controleze glicemia, cum ar fi cele cu diabet, ar trebui să fie atente la aportul total de zahăr atunci când consumă curmale. Consumul de curmale cu moderație este puțin probabil să crească excesiv glicemia unei persoane, chiar dacă aceasta are diabet. Deși cercetătorii au avut doar un eșantion de dimensiuni mici, concluziile lor indică faptul că consumul de curmale cu moderație nu ar trebui să aibă un impact dramatic asupra glicemiei unei persoane.

Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), cele mai bune alegeri de fructe sunt cele proaspete, congelate sau conservate. Atunci când fructele sunt conservate, este indicat să nu conțină adaos de zahăr. ADA mai recomandă că fructele uscate și sucul de fructe sunt alegeri potrivite, dar oamenii trebuie să respecte porțiile mici recomandate pentru a evita creșterea bruscă și mare a nivelului de zahăr din sânge.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării