Afine: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
01 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
afine beneficii proprietati contraindicatii

Despre afine

Afinele sunt fructe comestibile din planta Vaccinium angustifolium. Afinele sunt un aliment comun și sunt bogate în fibre, care pot ajuta la o digestie normală. De asemenea, conțin vitamina C, alți antioxidanți și substanțe chimice care ar putea reduce inflamația și distruge celulele canceroase. Datorită aromei lor dulci și acrișoare și a lipsei de semințe, afinele sunt un fruct extrem de popular. 

Proprietățile afinelor

O porție de o jumătate de cană de afine conține:

  • Calorii: 42
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsimi: Mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 11 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Zahăr: 7 grame

Afinele conțin fibre dietetice, care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Fructul este, de asemenea, o sursă excelentă de:

Afinele conțin o cantitate semnificativă de pigmenți antocianici. Antocianii sunt responsabili de culoarea purpurie bogată a sucului de afine și s-au dovedit promițători în a ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire, a riscului de cancer și a deteriorării ADN-ului. Afinele par să aibă, de asemenea, cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre toate fructele sau legumele obișnuite.

Beneficiile afinelor

Afinele conțin vitamine, minerale și antioxidanți care oferă beneficii notabile pentru sănătate. De exemplu, afinele sunt bogate în vitamina K, care joacă un rol important în promovarea sănătății inimii. De asemenea, această vitamină este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea sângelui.

Alte beneficii pentru sănătate ale afinelor includ:

  • Afinele și antioxidanții. Afinele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de antioxidanți. Deși antioxidanții nu sunt necesari pentru ca un organism să funcționeze, aceștia ajută la protejarea organismului de daunele provocate de radicalii liberi. Celulele produc radicali liberi ca deșeuri, dar aceste particule pot continua să dăuneze altor celule. Consumul regulat de afine timp de doar două săptămâni poate ajuta la reducerea deteriorării celulelor cu până la 20%. 
  • Afinele și colesterolul. Colesterolul ridicat este periculos pentru inimă, deoarece se poate acumula în arterele dumneavoastră. Colesterolul care se acumulează se oxidează în cele din urmă, iar acest lucru dăunează organismului dumneavoastră dacă se întâmplă în cantități mari. Antioxidanții din afine ajută la prevenirea oxidării colesterolului din sânge și pot chiar ajuta la împiedicarea acumulării colesterolului în primul rând.
  • Afinele și tensiunea arterială ridicată. Consumul regulat de afine poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate la persoanele cu sindrom metabolic și la protejarea sănătății cardiovasculare. Ipoteza actuală este că afinele ajută organismul să producă mai mult oxid nitric, care reduce tensiunea arterială în interiorul vaselor de sânge și ajută la relaxarea musculaturii netede.
  • Afinele și diabetul. Afinele pot ajuta persoanele cu diabet să își gestioneze mai bine nivelul de zahăr din sânge. Studiile au arătat că un consum regulat de afine poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină la persoanele cu diabet de tip 2. Afinele pot contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de zahăr din sânge la post cu aproape o treime la persoanele cu diabet de tip 2, ajutându-le să își gestioneze mai eficient nivelul de zahăr din sânge.
  • Afinele și infecțiile tractului urinar. Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt o problemă frecventă pentru persoanele desemnate de sex feminin la naștere. Se crede pe scară largă că sucul de afine poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de infecții, pentru că afinele conțin substanțe care pot împiedica anumite bacterii să se lipească de peretele vezicii urinare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă afinele pot ajuta la prevenirea ITU.
afine beneficii proprietati contraindicatii

Utilizarea afinelor

Afinele sunt disponibile în stare proaspătă, congelată, liofilizată și în jeleuri, siropuri și gemuri.  Este recomandat ca eticheta de pe afinele congelate și uscate să fie întotdeauna verificată, pentru a vedea dacă există zaharuri adăugate. Iată câteva sfaturi rapide pentru a include afinele în opțiunile de masă:

  • Afinele pot fi folosite ca garnitură proaspătă pe fulgi de ovăz, napolitane, clătite, iaurt sau cereale pentru o explozie suplimentară de aromă și nutriție la micul dejun.
  • Afinele pot fi incluse și în smoothie-uri, cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurt.
  • Afinele proaspete sau uscate sunt recomandate și, de exemplu, într-o salată de spanac cu nuci și brânză feta sau burgeri de curcan cu afine.

Câte afine se consumă pe zi? Afinele sunt consumate în mod obișnuit ca aliment. Ca medicament, afinele liofilizate au fost utilizate cel mai adesea de către adulți în doze de 22-50 de grame pe cale orală zilnic, timp de până la 16 săptămâni. De asemenea, au fost utilizate extracte de afine și extracte din frunze de afine. Este important să fie consultat medicul pentru a afla ce tip de produs și ce doză ar putea fi cele mai bune pentru o anumită afecțiune.

Contraindicații afine

Când se administrează pe cale orală: fructele întregi, sucul și pulberile de afine sunt consumate în mod obișnuit în alimente. Băuturile făcute cu afine liofilizate ar putea provoca constipație, diaree, greață sau vărsături la unele persoane. Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă administrarea de frunze de afine este sigură sau care ar putea fi efectele secundare.

Alte precauții și avertismente speciale:

  • Sarcina și alăptarea: fructele de afine sunt consumate în mod obișnuit ca alimente. Dar nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă afinele sunt sigure pentru a fi utilizate în cantități mai mari ca medicament în timpul sarcinii sau alăptării.
  • Deficiența de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD): G6PD este o tulburare genetică. Persoanele cu această tulburare au probleme în descompunerea unor substanțe chimice din alimente și medicamente. Una sau mai multe dintre aceste substanțe chimice se găsesc în afine. Dacă o persoană are G6PD, ea trebuie să se consulte cu medicul înainte de a consuma afine.
  • Operație: Fructele și frunzele de afine ar putea afecta nivelul glucozei din sânge și ar putea interfera cu controlul glicemiei în timpul și după o intervenție chirurgicală.
  • Medicamentele pentru diabet (medicamente antidiabetice) interacționează cu afinele. Fructele sau frunzele de afine ar putea scădea nivelul glicemiei. Administrarea de afine împreună cu medicamente pentru diabet ar putea determina scăderea prea mare a glicemiei.

Important: Regimul alimentar general este mai important decât orice alt aliment în prevenirea bolilor și în obținerea unei bune stări de sănătate. Este recomandat să existe o dietă variată pentru o viață sănătoasă.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării