Dieta specifică după o intervenţie bariatrică

Nutriție
02 Septembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
dieta specifica dupa o interventie bariatrica

Alimentaţia după o intervenţie bariatrică - reguli de bază

După o intervenție chirurgicală bariatrică (de micşorare a stomacului), respectarea unui regim alimentar specific este esențială pentru recuperarea cu succes și sănătatea pe termen lung. 

Viaţa unui pacient după un bypass gastric este, în general, similară cu cea după gastric sleeve în ceea ce priveşte alimentaţia, dar există unele diferențe datorate naturii fiecărei intervenții chirurgicale. Ambele diete se concentrează pe reintroducerea treptată a alimentelor și pe respectarea unor etape specifice, începând cu lichide clare, apoi trecând la alimente pasate, urmate de alimente moi și, în cele din urmă, trecând la alimente obișnuite. Fiecare fază ajută stomacul să se vindece și reintroduce treptat alimente mai complexe.

Pacienții trebuie să mănânce mese mici și frecvente pe parcursul zilei, de obicei de 5-6 ori, pentru a preveni supraîncărcarea stomacului și pentru a asigura un aport nutritiv adecvat.

Mestecarea completă a alimentelor până la obținerea unei consistențe de pastă este esențială pentru facilitarea digestiei și prevenirea blocajelor, având în vedere dimensiunea mai mică a stomacului.

Prioritizarea aportului de proteine este vitală pentru vindecare și menținerea masei musculare. Pacienții sunt sfătuiți să consume zilnic 60-80 de grame de proteine, provenite din carne slabă, ouă, lactate și suplimente proteice.

Hidratarea este esențială dar pacienții ar trebui să evite să bea cu 30 de minute înainte și după mese, pentru a preveni întinderea stomacului și provocarea disconfortului.

Datorită aportului și absorbției reduse a alimentelor, este necesară suplimentarea pe tot parcursul vieții cu vitamine și minerale, inclusiv multivitamine, calciu, vitamina D, fier și vitamina B12, pentru a preveni deficiențele.

Pacienții trebuie să evite alimentele și băuturile bogate în zahăr, grăsimi și cele carbogazoase, deoarece acestea pot provoca sindromul de dumping, greață și alte probleme digestive.

Pacienţii trebuie să mănânce încet, să fie atenţi la semnele de foame și de sațietate și să evite distragerile în timpul meselor, pentru a preveni supraalimentarea.

Regimul alimentar după intervenţia chirurgicală

În timpul spitalizării

În timpul spitalizării după chirurgia bariatrică, dieta este controlată cu atenție pentru a asigura o vindecare corespunzătoare și pentru a introduce stomacul în noile obiceiuri alimentare. 

În perioada imediat postoperatorie (primele 24-48 de ore) se consumă numai lichide limpezi, care includ: 

  • apă;
  • ceaiuri fără zahăr;
  • cafea decofeinizată (fără zahăr). 

Această fază ajută la asigurarea faptului că stomacul nou operat se vindecă corespunzător, fără a fi stresat de alimente solide.

Pe măsură ce pacienții demonstrează toleranță la lichidele clare, aceștia pot trece la lichidele complete. Acestea includ:

  • shake-uri proteice;
  • lapte;
  • supe strecurate și alte lichide care oferă un conținut nutrițional mai mare, dar care sunt totuși ușoare pentru stomac. 

Scopul este de a rămâne hidratat și de a începe să satisfacă necesarul de proteine, care este esențial pentru vindecare.

Pacienții sunt sfătuiți să ia înghițituri mici, încet, pe parcursul zilei, mai degrabă decât să bea cantități mari deodată. Acest lucru ajută la prevenirea episoadelor de greață și a vărsăturilor.

Lichidele nu trebuie să fie prea fierbinți sau prea reci pentru a evita disconfortul stomacului în curs de vindecare. Folosirea paielor nu este indicată deoarece acestea pot introduce aer în stomac, provocând gaze și disconfort.

Personalul medical monitorizează îndeaproape toleranța pacientului la lichide, urmărind semnele de greață, vărsături sau dureri abdominale, care ar putea indica necesitatea unor ajustări.

În timpul spitalizării, accentul se pune pe hidratare, începerea aportului nutrițional și asigurarea faptului că noul sistem digestiv al pacientului se adaptează bine la schimbări. După externare, pacientul va continua să urmeze un plan alimentar structurat, care reintroduce treptat diferite texturi și tipuri de alimente pe măsură ce continuă să se vindece.

Cura de lichide în prima săptămână după intervenţie

În prima săptămână după intervenția chirurgicală bariatrică, accentul se pune pe o dietă cu lichide pentru a sprijini vindecarea și a asigura că stomacul nu este stresat de alimentele solide:

  • apă - sorbiți încet pe tot parcursul zilei, pentru a rămâne hidratați;
  • supă strecurată - de pui, de vită sau de legume (pentru a furniza electroliți);
  • ceai sau cafea decofeinizate (fără zahăr sau creme);
  • shake-uri proteice - shake-urile sărace în zahăr și bogate în proteine sunt cruciale pentru satisfacerea nevoilor de proteine; alegeți opțiuni fără lactoză, dacă este necesar;
  • lapte - lapte degresat sau 1%, ori lapte fără lactoză, dacă lactatele reprezintă o problemă;
  • supe-cremă strecurate - asigurați-vă că nu există bucăți solide;
  • lapte de migdale neîndulcit sau lapte de soia - pentru cei care sunt intoleranți la lactoză sau preferă opțiunile pe bază de plante;
  • suc diluat - suc de fructe 100% diluat cu apă (evitați inițial sucurile de citrice).
    Indicații generale:
  • înghițituri mici - beți încet, luând înghițituri mici, pentru a preveni greața și a evita supraîncărcarea stomacului;
  • consumul frecvent - este indicat să aveţi un aport consistent de lichide pe parcursul zilei, mai degrabă decât cantități mari deodată;
  • temperatura - evitați lichidele foarte fierbinți sau foarte reci, deoarece acestea ar putea provoca disconfort;
  • evitați băuturile carbogazoase - pot provoca gaze și disconfort;
  • fără paie - băutul din paie poate introduce aer în stomac, ducând la disconfort.

Săptămâna a doua - dieta bazată pe piureuri

În timpul celei de-a doua săptămâni după operația bariatrică, pacienții trec, de obicei, la o dietă bazată pe piureuri. Această etapă ajută stomacul să se adapteze la alimente puțin mai consistente, fiind în același timp delicate și ușor de digerat. 

Toate alimentele trebuie să fie amestecate până la obținerea unei consistențe netede, ca o pastă, fără cocoloașe. Utilizați un blender sau un robot de bucătărie pentru a obține textura potrivită. Luați 5-6 mese mici pe zi, pentru a preveni supraîncărcarea stomacului și pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.

Prioritizați aportul de proteine pentru a susține vindecarea și a menține masa musculară (60-80 de grame de proteine pe zi).

Alimente recomandate:

  • piure de carne slabă - pui, curcan sau pește, bine fierte;
  • ouă omletă - omletă moale și amestecată până la omogenizare;
  • brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi - pasată pentru o textură mai fină;
  • legume fierte și pasate - morcovi, mazăre, fasole verde și dovleac; evitați legumele fibroase precum țelina și porumbul;
  • piure de fructe - mere, banane sau alte fructe moi amestecate până la obținerea unei consistențe omogene; evitați inițial fructele citrice;
  • piure de cartofi - poate fi amestecat cu lapte pentru o textură mai fină;
  • fulgi de ovăz sau cremă de grâu - fierte și amestecate, pentru a obține o consistență omogenă;
  • lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi - lapte, iaurt neted și piure de brânză cu conținut scăzut de grăsimi.

Chiar dacă mâncarea este pasată, luați înghițituri mici și mestecați bine pentru a facilita digestia. Evitați să beți cu 30 de minute înainte și după mese, pentru a preveni umplerea excesivă a stomacului.

Evitați alimentele care sunt greu de amestecat ușor sau care pot provoca disconfort, cum ar fi nucile, semințele și legumele fibroase.

Mâncați încet, acordând atenție semnelor de foame și de sațietate. Opriți-vă din mâncat atunci când vă simțiți confortabil sătul, pentru a evita disconfortul.

Continuați să luați suplimentele de vitamine și minerale prescrise, pentru a preveni deficiențele.

dieta specifica dupa o interventie bariatrica

Alte recomandări după o intervenţie bariatrică

După chirurgia bariatrică, îngrijirea continuă și ajustările stilului de viață sunt esențiale pentru obținerea și menținerea sănătății optime. Monitorizarea periodică a greutății este esențială pentru urmărirea progresului și identificarea timpurie a oricăror probleme potențiale. 

Consultațiile medicale constante sunt necesare pentru a asigura vindecarea corespunzătoare și pentru a aborda orice preocupări care pot apărea. Pacienții ar trebui să efectueze periodic teste de sânge și analize nutriționale, pentru a monitoriza deficiențele și a determina dacă sunt necesare ajustări ale suplimentelor alimentare. Hidratarea și menținerea unei alimentații echilibrate sunt esențiale, la fel ca și practicarea unei activități fizice regulate, adaptată la capacitățile individuale. 

Sprijinul psihologic sau consilierea pot fi, de asemenea, benefice pentru abordarea aspectelor emoționale și comportamentale ale pierderii în greutate.

Bibliografie

  1. “Post Bariatric Surgery Diet & Nutrition | UPMC.” UPMC | Life Changing Medicine, www.upmc.com/services/bariatrics/surgery-process/post-surgery/diet
  2. Smith, Jessica . “Dietary Guidelines Post Bariatric Surgery.” University of Iowa Hospitals & Clinics, 17 Jan. 2024, uihc.org/educational-resources/dietary-guidelines-post-bariatric-surgery
  3. “Dietary Guidance after Gastric Bypass or Sleeve Gastrectomy Surgery — Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust.” Www.chelwest.nhs.uk, www.chelwest.nhs.uk/your-visit/patient-leaflets/bariatric-dietetics/dietary-guidance-after-gastric-bypass-or-sleeve-gastrectomy-surgery
  4. Whelan, Corey . “What to Eat and Drink before and after Your Gastric Bypass Surgery.” Healthline, 24 Aug. 2020, www.healthline.com/health/digestive-health/gastric-bypass-diet-plan

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării