Nuci: beneficii, recomandări, contraindicații

Nutriție
11 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
nuci beneficii recomandari contraindicatii

Nucile sunt ca niște mici supereroi culinari: pline de omega-3 și antioxidanți, ele te ajută să-ți păstrezi inima sănătoasă și creierul în formă. Nucile sunt folosite mai ales în deserturi și ca gustări, dar și în tratamente de înfrumusețare. Consumul de nuci îi asigură organismului o mulțime de nutrienți necesari pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

Informații generale despre nuci

Întrucât se consideră că nucile contribuie la îngrășare, având multe calorii și fiind bogate în grăsimi, mulți oameni le evită în consumul de zi cu zi. Adevărul este că, dacă sunt consumate cu moderație, nucile pot reprezenta o gustare sănătoasă, care energizează corpul și contribuie și la starea generală de bine. Sunt indicate mai ales în perioade stresante, dar și atunci când e nevoie de recuperare fizică sau concentrare mentală, cum ar fi, de exemplu, în timpul sesiunilor de examene din studenție.

Tipuri de nuci

Cel mai întâlnit tip de nuci este Juglans Regia, cunoscut drept nuca englezească, același tip de nuci care se regăsește din plin și în piețele și supermaketurile românești. Tot tipuri de nuci sunt și alunele, arahidele, alunele de pădure, migdalele, fisticul, nucile caju, nucile pecan, nucile de Macadamia sau nucile braziliene, având în comun faptul că sunt fructe cu coajă tare și sămânță comestibilă. Acestea seamănă și din multe alte puncte de vedere, cum ar fi faptul că au un conținut ridicat de grăsimi și de calorii, dar au forme și arome diferite.

Ce beneficii au nucile

Printre beneficiile consumului de nuci se numără următoarele:

  • contribuie la scăderea colesterolului;
  • protejează sănătatea inimii;
  • reduc riscul de accident vascular cerebral;
  • au efect afrodisiac;
  • îmbunătățesc memoria;
  • dau o stare de bine, atenuând efectele depresiei;
  • combat starea de oboseală;
  • au efect antibacterian;
  • reglează nivelul cortizolului;
  • contribuie la un somn mai liniștit;
  • sunt o bună sursă de energie;
  • mențin sănătatea și aspectul frumos al pielii și al părului;
  • au efect antiîmbătrânire asupra întregului corp;
  • au efect detoxifiant;
  • ajută tranzitul intestinal;
  • au efect antioxidant și antiinflamator;
  • contribuie la relaxarea musculară;
  • susțin sănătatea sistemului osos;
  • contribuie la eliminarea excesului de apă din organism;
  • pot să prevină sau să întârzie declanșarea bolii Alzheimer.
nuci beneficii recomandari contraindicatii

Ce proprietăți au nucile

Nucile sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, grăsimi, proteine și Omega-3. Toate aceste elemente sunt necesare organismului și pot contribui la tratarea sau prevenirea apariției mai multor tipuri de afecțiuni.

Astmul poate fi ținut sub control și prin consumul de nuci, care au un efect antiinflamator. Conținutul de calciu le face potrivite pentru persoanele care riscă să fie diagnosticate cu osteoporoză. 

Nucile reprezintă și o sursă vegetală naturală de Omega-3, mai exact acid alfa-linoleic, cu acțiune de stimulare și îmbunătățire a memoriei. Persoanele care suferă de insomnii pot consuma nuci, acestea fiind bogate în melatonină, o substanță care are ca efect inducerea unui somn liniștit. Nucile sunt bogate și în antioxidanți, care au proprietatea de a scădea nivelul colesterolului considerat „colesterol rău”. Prin această acțiune este susținut sistemul cardiovascular și implicit sănătatea inimii.

Modalități de utilizare a nucilor

Nucile sunt asociate mai ales cu deserturile tradiționale, fie că este vorba despre cozonacul de sărbători, fie despre baclavale sau alte dulciuri de inspirație orientală. Sunt servite adesea și cu diverse tipuri de brânză și alte fructe sau cu salate de inspirație mediteraneeană.

Nucile se consumă atât în stare crudă, cât și în diverse preparate. Din nuci verzi se pot prepara infuzii, dar și dulcețuri și siropuri. Nucile coapte se pot consuma ca atare, precum și prăjite, coapte la cuptor, hidratate sau măcinate. Se pot adăuga în preparate tip musli, ca topping pentru iaurt cu fulgi de ovăz sau budinci de chia, ori pot fi consumate împreună cu alte nuci, semințe și fructe uscate, în mixuri destinate gustărilor sănătoase.

Se poate face lapte din nuci, excelent în dietele vegane sau vegetariene. Pentru prepararea laptelui de nuci este suficientă amestecarea în blender a nucilor hidratate peste noapte sau timp de mai multe ore cu apă proaspătă, nu cu cea folosită pentru înmuiere. Ulterior, acest lapte poate fi folosit ca orice lapte obișnuit, pentru cereale, cafea sau deserturi. Poate fi îndulcit cu miere, dar și cu siropuri de agave sau arțar. Tot efect de îndulcire pot avea și fructele uscate, așa cum sunt curmalele sau stafidele. Pentru o valoare nutrițională mai mare și un gust mai plăcut, laptele de nuci poate fi amestecat cu ciocolată neagră, cacao, pudră de roșcove, pudră de Maca, scorțișoară sau turmeric

În industria înfrumusețării, se pot folosi ca remedii naturiste infuzii din coji uscate de nuci sau din frunze, dar și ulei de nuci. Acesta din urmă se folosește și în alimentație, mai ales în stare crudă. Cojile de nucă pot fi măcinate și folosite în produse cu efect de curățare a pielii, cum ar fi săpunuri sau loțiuni cu efect de gomaj.

nuci beneficii recomandari contraindicatii

Când este recomandat consumul de nuci

Consumul de nuci este recomandat în tot timpul anului persoanelor care doresc să aibă o dietă variată și echilibrată, din care să poată prelua nutrienți necesari organismului. În tratamentele naturiste, nucile pot contribui la tratarea problemelor cu somnul, la susținerea în perioade stresante și la îmbunătățirea memoriei. În dietele de slăbire, nucile sunt preferate ca gustări, dar în cantități moderate.

Când este contraindicat consumul de nuci

Nucile au și contraindicații, dacă sunt consumate în exces sau există un fond de afecțiuni care pot fi intensificate. Persoanele sedentare, care au deja probleme cu greutatea corporală, ar trebui să le consume cu moderație, simple sau alături de alte fructe și semințe. Acest lucru este valabil și pentru cei care au diabet.

Persoanele care au alergie la nuci trebuie să le evite pe cât posibil, atât în alimentație, cât și în produsele cosmetice. Nu sunt indicate nici în cazul persoanelor care au probleme cu digestia. Produsele pe bază de coji de nuci verzi trebuie să fie din surse sigure și preparate corespunzător, pentru a fi evitate posibilele reacții la substanțe toxice.

Tratamentele naturiste pe bază de nuci trebuie să fie luate la indicațiile medicului specialist, în urma unui consult amănunțit. Acesta poate indica formule personalizate pentru tratamente sau le poate interzice, dacă există riscuri sau contraindicații care pot interfera cu alte afecțiuni prezente.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts
  2. https://www.health.com/nutrition/walnut-benefits
  3. https://www.eatingwell.com/article/8069681/benefits-of-walnuts/
  4. https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-walnuts
  5. https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-walnuts-2018081314526
  6. https://www.healthysupplies.co.uk/health-benefits-of-walnuts.html

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării