Publicat la: 
14/02/2020

Autor: Dr. Frusa Adina, Medic specialist pediatrie, MedLife Timisoara

Ultrasonografia, ecografia este o metoda imagistica frecvent utilizata in practica medicala, in multe specialitati si cunoscuta de pacientii in cauza.

Este o tehnica simpla, noninvaziva, ce ofera imagini de calitate foarte buna si poate fi repetata fara a avea repercursiuni negative asupra pacientilor.

Ecografia poate fi considerata o extensie a examenului clinic care in contextul clinic dat, ofera informatii suplimentare ce ajuta la stabilirea cu precizie crescuta a unui diagnostic si la o decizie corecta asupra tratamentului.

Ecografia pulmonara

A fost introdusa in pneumologie relativ tarziu deoarece  s-a considerat faptul ca plamanul fiind o structura plina cu aer nu poate fi vizualizat ecografic, aerul blocand transmiterea undelor ultrasonice. Ulteror in 1990 a fost introdusa ecografia in pneumologie constatandu-se de fapt ca ecografia pulmonara poate da imagini caracteristice pentru anumite situatii clinice.

In prezent pentru fiecare afectiune pulmonara exista o semiologie ultrasonografica caracteristica. Astfel aplicatiile ecografiei pentru practica pneumologica continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid.

Ecografie pulmonara la copii

In pediatrie ecografia pulmonara reprezinta o investigatie de necesitate in multe situatii. Perioada de sugar si copil mic reprezita o parte a vietii in care imunitatea este in formare, in care apare necesitatea familiei de a integra copilul in colectivitate de gen cresa, gradinita.

Datorita acestor situatii copilul este expus la infectii respiratorii frecvente atat de tract respirator superior cat si de tract respirator inferior. Intradevar majoritatea infectiiilor respiratorii sunt virale insa cu toate acestea pot apare suprainfectii locale si complicatii ce necesita investigatii suplimentare care sa ajute la stabilirea unui diagnostic corect si un tratament adecvat.

Acest lucru impune necesitatea efectuarii unei radiografii pulmonare in multe cazuri. Aici intervine rolul ecografiei pulmonare care poate fi efectuata rapid, fara a iradia copilul si poate fi repetata de cate ori este nevoie, cu obtinerea unor imagini clare, specifice pentru fiecare afectiune pulmonara.

Tot timpul trebuie interpretata si corelata o ecografie pulmonara in context clinic.

De specificat ca ecografia pulmonara nu inlocuieste o radiografie pulmonara in cazurile grave, in cazurile in care contextul clinic o cere.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni diagnosticate cu ajutorul ecografiei pulmonare?       

Pentru fiecare afectiune pulmonara exista o semiologie ultrasonografica caracteristica.

Afectiunile pleuropulmonare pe care le putem investiga si diagnostica la copii sunt:

     pleureziile la copil si alte afectiuni ale pleurei
     bronsiolita
     pneumonia la copil
     abcesul pulmonar
     pneumotoraxul la copil
     tumori pulmonare la copil
     malformatii pulmonare

Care este diferenta dintre ecografie pulmonara si radiografie pulmonara?

Diferenta intre ecografia pulmonara si radiografia pulmonara consta in primul rand in faptul ca este o metoda noninvaziva, nu iradiaza, reprezinta o tehnica simpla, se poate repeta de cate ori este nevoie, se obtin imagini de buna calitate si referior la copii este nedureroasa, copilul fiind usor de convins sa colaboreze mai ales ca parintele il poate insoti pe tot parcursul examinarii fara a exista pericolul de iradiere.

Trebuie retinut ca ecografia pulmonara nu inlocuieste rediografia in cazurile grave cand examenul clinic o cere.

Cat dureaza o eco pulmonara, cum decurge investigatia ?

Aceasta investigatie dureaza in jur de 15-20 minute, in functie de afectiunea existenta si de cum colaboreaza copilul.

Ca si investigatie ecografia in general se realizeaza prin efectuarea unor manevre ale sondei pe corpul pacientului pentru a realiza achizitia de imagini pe monitorul ecografului.

Pacientul pentru efectuarea unei ecografii pulmonare  poate fi asezat fie in sezut, fie in decubit dorsal ( culcat) pentru a putea fi scanat toracele de sus pana jos, atat anterior cat si posterior. 

 

 HyperClinica MedLife Timisoara

 Adresa: Bd-ul Eroilor de la Tisa, Nr.28

 Telefon programari: 0256960

 Programare online: https://www.medlife.ro/programare-online-timisoara

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Medic Specialist
Albu Ana-Lucia,Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Dr. Maria Dede in studioul HotNews.ro Un pacient care sufera de astm trebuie sa aiba o legatura stransa cu medicul sau pneumolog, pentru a putea controla boala. Tratamentul astmului este in trepte, iar daca boala este bine controlata, pacientul nu ar trebui sa aiba probleme nici in cazul unui efort sustinut, a explicat dr. Maria Dede, medic...
Mai toti copii cad…si nu o data! Astfel, traumatismele craniene sunt frecvente si reprezinta o cauza importanta de morbiditate si mortalitate in populatia pediatrica. Totusi, marea lor majoritate sunt minore sau medii, fara sa necesite tratament specific si nelasand sechele. Este insa vital sa identificam pacientii cu risc crescut ce necesita...
Un nou test de sange ar putea deveni o practica clinica in urmatorii cinci ani, inlocuind necesitatea unei biopsii hepatice pentru diagnosticarea bolii ficatului gras non-alcoolic in randul copiilor. Oamenii de stiinta sustin ca testele de sange ar putea inlocui necesitatea unei biopsii hepatice in cazul copiilor care sufera de boala ficatului...
Dr. Nicoleta Chirita Ce simptome prezinta enterocolitele la copii? Care sunt cele mai frecvente cauze si cum le prevenim? Ce trebuie sa faca parintii ca prima masura de inteventie in cazul unei enterocolite? Cum se poate trata eficient si ce alimente trebuie evitate? Dr. Nicoleta Chirita, medic specialist pediatru, a discutat online cu...
Autor: Dr. Bivolaru Sorin, Medic specialist pneumologie, Clinica MedLife Galati Inca de la inceput trebuie precizat ca edemul pulmonar acut reprezinta o urgenta medicala si se caracterizeaza prin dispnee severa (respiratie dificila), caz in care pacientul trebuie de urgenta, sa apeleze serviciul de urgnta sau sa se prezinte la cea mai apropiata...