Pleurezie

Alte denumiri: Apa la plamani

Pleureziile reprezinta inflamarea pleurala (pleura - membrana ce acopera plamanii). Numita si pleurita, pleurezia provoaca dureri toracice ascutite (durere pleuritica) care se agraveaza in timpul respiratiei.

O varietate de conditii de baza poate provoca pleurezie. Tratamentul presupune controlul durerii si tratarea afectiunii de baza.De-a lungul anilor, antibioticele au avut un mare succes in tratarea si prevenirea infectiilor bacteriene.

Boala are o istorie de sute de ani, provocand moartea mai multor figuri istorice, inclusiv Catherine de Medici si Benjamin Franklin.

In zilele noastre, majoritatea cazurilor de pleurezie sunt rezultatul unei infectii virale, iar decesele cauzate de aceasta boala sunt destul de rare.

Complicatiile pleureziilor

 • Complicatii septice: artrita, meningita, miocardita;
 • Disfunctie ventilatorie restrictiva dupa fibroza pleurala, cloazonari;
 • Deformare toracica.

Medici specialiști - Pneumologie

Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar
Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar

Pneumologie

ST
Schwarz Theodora
Medic Specialist
ST
Schwarz Theodora
Medic Specialist

Pneumologie

RCI
Rotaru Cristian Ionut
Medic Primar
RCI
Rotaru Cristian Ionut
Medic Primar

Pneumologie

PGI
Pigulea Georgiana-Irina
Medic Specialist
PGI
Pigulea Georgiana-Irina
Medic Specialist

Pneumologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele pleureziilor

Doua straturi mari si subtiri de tesut numite pleura separa plamanii de peretele toracic. Un strat se infasoara in jurul exteriorului plamanilor. Celalalt strat aliniaza peretele interior al pieptului. Intre aceste doua straturi se afla un spatiu mic (spatiul pleural) care este de obicei umplut cu o cantitate foarte mica de lichid. Straturile actioneaza ca doua bucati de alunecare neteda din satin, care se potrivesc reciproc, permitandu-va plamanilor sa se extinda si sa se contracte atunci cand respirati, fara nicio rezistenta din mucoasa pieptului.

Pleurezia apare atunci cand pleura devine iritata si inflamata. Drept urmare, cele doua straturi ale membranei pleurale se freaca unele de altele, ca doua bucati de smirghel, producand durere atunci cand inspirati si expirati. Durerea pleuritica se reduce sau se opreste atunci cand iti tii respiratia.

Infectiile virale sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a pleureziei.

Alte cauze includ: 

 • Infectiile pulmonare, precum pneumonia si tuberculoza; 
 • Alte afectiuni, precum lupusul, artrita reumatoida, cancerul, bolile hepatice si embolismul pulmonar;
 • Traumatisme la nivelul cutiei toracice;
 • Reactii adverse la anumite medicamente;
 • Cancerul pulmonar in apropierea suprafetei pleurale;
 • Fractura de coasta.

Simptome

Simptomele pleureziilor

 • Durere toracica: accentuata de miscarile respiratorii, stranut, tuse, ameliorata in cursul perioadelor de apnee sau de aplicarea unei presiunii la nivelul peretelui toracic;
 • Febra, frison;
 • Simptome nespecifice: cefalee, artralgii, respiratie superficiala, mialgii, durere in umar;
 • Dispnee, tahipnee;
 • Tuse neproductiva;
 • Examen obicetiv: diminuarea excursiilor toracice, matitate, suflu pleural sau frecatura pleurala si reducerea murmurului vezicular.

Durerea cauzata de pleurezie ar putea afecta si umerii sau spatele.

In unele cazuri de pleurezi lichidul se acumuleaza in spatiul mic dintre cele doua straturi de tesut (spatiul pleural). Aceasta se numeste efuziune pleurala. Cand exista o cantitate corecta de lichid, durerea pleuritica scade sau dispare deoarece cele doua straturi de pleura nu mai sunt in contact. O cantitate mare de lichid in spatiul pleural poate crea presiune, comprimandu-ti plamanul pana cand se prabuseste partial sau complet. Acest lucru face ca respiratia sa fie dificila si sa te determine sa tusesti. Lichidul suplimentar poate fi, de asemenea, infectat. Aceasta se numeste empie. O empie este adesea insotit de febra.

Tratament

Diagnosticarea pleureziilor

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, examenului clinic si paraclinic.

Medicul, prin simpla ascultare cu stetoscopul, poate diagnostica o pleurezie daca volumul lichidului pleural este suficient de mare. Radiografia toracica este necesara pentru diagnostic in cazurile in care lichidul este in cantitate mica. 

Radiografia toracica evidentiaza o opacitate de intensitate supracostala, omogena, de forma triunghiulara, cu limita superioara concava in sus si inauntru (curba Damoiseau). Cand cantitatea de lichid este mare acesta impinge mediastinul de partea opusa, pleurezia devine vizibila radiologic cand cantitatea de lichid > 300 ml. Daca lichidul < 100 ml se efectueaza o radiografie in decubit lateral sau este vizibila la ecograf.

Pentru a stabili daca aveti pleurezie, medicul dumneavoastra va poate recomanda:

 •  Analize de sange. Un test de sange poate spune medicului dumneavoastra daca aveti o infectie. Alte teste de sange pot detecta, de asemenea, o afectiune autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul, in care semnul initial este pleurezia;
 • Tomografie computerizata (tomografie). Intr-o scanare CT, un computer traduce informatiile din razele X in imagini cu sectiuni subtiri (felii) ale pieptului, producand imagini mai detaliate. O scanare CT toracica poate arata daca exista un cheag de sange in plamani sau poate gasi alte cauze ale durerii pleuritice;
 • Ultrasunete. Aceasta metoda imagistica foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini precise ale structurilor din corpul tau. Medicul dumneavoastra poate utiliza ultrasunete pentru a determina daca aveti efuziune pleurala;
 • Electrocardiograma (ECG sau ECG). Medicul dumneavoastra va poate recomanda acest test de monitorizare a inimii pentru a exclude anumite probleme cardiace ca o cauza a durerii toracice.

In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate elimina lichidul si tesutul din spatiul pleural pentru testare. Procedurile pot include:

 • Toracenteza. Pentru a elimina lichidul pentru analiza de laborator, medicul dumneavoastra ar putea sugera toracenteza. In aceasta procedura medicul dumneavoastra va va injecta un anestezic local intre coastele dvs. in zona in care a fost observat lichid la studiile dvs. de imagistica. Apoi, medicul dumneavoastra introduce un ac prin peretele toracic intre coaste pentru a elimina lichidul pentru analize de laborator. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa introduca acul cu ajutorul ecografiei;
 • Toracoscopie sau pleuroscopie. Daca tuberculoza sau cancerul sunt o cauza suspecta a starii dumneavoastra, medicul dumneavoastra poate efectua o procedura care permite vizualizarea directa in interiorul pieptului dvs. pentru a cauta anomalii sau pentru a obtine o proba de tesut (biopsie), daca este necesar.

Tratamentul pleureziilor

Odata ce medicul dumneavoastra va identifica sursa de inflamatie sau infectie, acesta va putea determina tratamentul corect. A te odihni adecvat pentru a-ti ajuta corpul in procesul de vindecare este o parte importanta pentru insanatosire.

In plus, dormitul pe partea cunde se manifesta durerea poate oferi o presiune suficienta pentru ca aceasta sa dispara.

Tratament specific:

 • In colectii mari cu fenomele compresive se efectueaza drenajul pleural prin punctie aspirativa si tub de dren;
 • Toracoscopia sau interventia chirurgicala toracica video asistata cu drenare, debridare si decorticare este recomandata in empiem;
 • Administrarea locala de agenti fibrinolitici (putin utilizata la copil).

Simptomatic si patogenetic:

 • Antiinfamatoarele nesteroidiene;
 • Antialgice si antitusive: codeina;
 • Bronhodilatatoarele;
 • Antibiotice pentru infectii bacteriene;
 • Medicamente pentru a rupe orice cheaguri de sange sau colectii mari de puroi si mucus;

Persoanele cu cantitati mari de lichid in plamani (efuzii pleurale) ar trebui sa ramana in spital cu un tub de scurgere in piept pana la scurgerea adecvata a lichidelor.

Coduri de diagnostic asociate
 • Pleurezia
Specialități asociate
 • Pneumologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.