MEDICAL UPDATES

19 Noiembrie 2021

Extragerea materialului de osteosinteza: Ce presupune

asfasf

Implanturile pot include placi cu suruburi metalice si tije ortopedice intramedulare. De obicei, implanturile sunt concepute pentru a ramane in organism pentru totdeauna, exista insa cazuri in care indepartarea lor poate fi considerata adecvata si chiar necesara. In cele ce urmeaza, va prezentam in ce consta extragerea materialului de osteosinteza.

Cand se recomanda scoaterea implanturilor metalice?

In general exista mai multe tipuri de implante printre care cele mai frecvente sunt: placi cu suruburi si tije. Implanturile sunt folosite pentru a reconstrui o articulatie, pentru a fixa un os fracturat sau pentru a modifica alinierea scheletului uman. Rolul implanturilor este acela de a fixa, stabiliza si repozitiona oasele in pozitia corecta, astfel incat acestea sa se vindece in mod corect, precum si de a reface functionalitatea aticulara.

Persoanele pot solicita indepartarea implantului din diferite motive medicale sau datorita altor inconveniente. Implanturile metalice pot da artefacte, adica imagini false la examinarea RMN. De asemenea, la frontiera, sistemele de detectie a metalelor pot intra in alerta atunci cand o persoana cu implanturi metalice este verificata. Interventia de indepartare a unui implant este destul de complicata, de aceea este indicat sa fie efectuata in cazuri de disconfort, infectii sau alte probleme medicale aparute la locul implantului.

Indepartarea unui implant necesita o evaluare medicala si o analiza a necesitatii indepartarii implantului.

Operatia de indepartare a implantului ortopedic este indicata daca apar urmatoarele simptome:

 • Iritatie insotita de durere si presiune la locul de insertie;
 • Deplasarea sau ruperea materialului de osteosinteza din diferite motive
 • Neconsolidarea fracturii;
 • Fixari instabile sau slabite;
 • Reactie alergica la materialele implantului, care sunt de obicei din metal sau plastic;
 • Infectie la locul implantului, care poate fi foarte periculoasa;
 • Tendinita, bursita sau complicatiile locale cauzate de un implant proeminent;
 • Frecarea implantului metalic sub piele;
 • Expunerea implantului in cavitatea bucala;
 • Durere la locul implantului;
 • Proeminenta implantului sau inserarea intr-o articulatie datorita deplasarii acestuia.

Atenie! Indepartarea implantului ortopedic poate avea efecte secundare periculoase daca nu exista indicatii ferme simptomatice.

In cazul copiilor, indepartarea implantului ar trebui sa fie considerata un proces necesar, deoarece implanturile pot interfera uneori cu modelele standard de crestere.

Studiile arata ca cei mai comuni indicatori care semnalizeaza indepartarea implantului sunt durerea, infectia, neconsolidarea si proeminenta implantului.

Poate fi foarte dificil de prezis daca indepartarea implanturilor metalice va imbunatati simptomele de disconfort. In cazul persoanelor care au dureri cauzate in mod clar de implant, sansa de reducere a durerii este relativ mare. Daca durerea este mai generalizata, sansa de rezolvare este mai dificil de prezis.

Ce presupune extragerea materialului de osteosinteza?

Extragerea materialului de osteosinteza se face doar dupa consolidarea totala a fracturii, dupa minim 1 an de la operatie, in urma investigatiilor si a consultului cu medicul specialist.

Se intampla des ca persoanele sa solicite interventia dupa mai multi ani de la prima operatie, si mai ales in cazul celor tineri, extragerea poate fi dificila. Extragerea materialului de osteosinteza reprezinta practic o noua interventie, care presupune de cele mai multe ori acelasi riscuri si acelasi tip de anestezie. Operatia dureaza de obicei de la 30 de minute si pana la o ora.

Dificultatea procedurii chirurgicale de indepartare a implantului este unul dintre factorii majori care impiedica medicii chirurgi sa efectueze aceasta operatie. Pentru a elimina un implant din diferite parti ale corpului, medicul chirurg trebuie sa patrunda adanc in tesut, deoarece in timp se depune material osos peste implant. Plaga chirurgicala este atat de profunda incat poate dura luni de zile pentru a se vindeca si poate necesita chiar o interventie chirurgicala secundara pentru a corecta cicatricea dupa operatia de indepartare a implantului. In situatii foarte rare, dupa indepartarea implantului, oasele pot fi slabite si se pot fractura usor.

Medicul chirurg va elimina implantul prin aceeasi incizie folosita la prima operatie. Fragmentele de implant, suruburile de dimensiuni mai mici pot fi uneori greu de gasit, iar medicul chirurg poate fi nevoit sa efectueze o incizie de dimensiuni mai mari. Chiar si fragmentele mai mari de metal pot fi greu de gasit și de indepartat daca sunt acoperite cu tesut sau os.

Interventia chirurgicala pentru a elimina implantul include:

 • anestezie generala, loco-regionala sau locala;
 • administrarea de antibiotice intravenos;
 • incizie peste zona afectata;
 • identificarea implantului;
 • indepartarea implantului cu echipament adecvat;
 • irigarea plagii, daca este necesar;
 • inchiderea plagii.

Cat dureaza recuperarea dupa extragerea materialului de osteosinteza?

Indepartarea unui implant poate implica anumite complicatiile postoperatorii. Aceste complicatii pot fi diferite in functie de tipul de implant indepartat, precum si de starea generala de sanatate a persoanei.

Problemele de vindecare a ranilor apar mai frecvent decat in cazul altor complicatii. Exemple de complicatii posibile ale interventiei chirurgicale de indepartare a implantului includ:

 • afectarea vindecarii ranilor;
 • refracturare postoperatorie;
 • leziuni tisulare si nervoase;
 • infectia plagii;
 • hemoragie postoperatorie;
 • rigiditate articulara;
 • tromboza venoasa profunda/embolie pulmonara;
 • indepartare incompleta a implantului.

Daca persoana urmeaza un set de indicatii de ingrijire postoperatorie in mod corespunzator si sub supravegherea medicului, isi va relua viata normala cat mai curand posibil. In general, intr-un interval cuprins intre 1 si 6 luni, persoana ar trebui sa fie complet recuperata dupa indepartarea diferitelor tipuri de tije ortopedice din mana sau picior.

Iata cateva sfaturi de ingrijire postoperatorie importante pe care ar trebui luate in considerare in timpul recuperarii indepartarii implantului:

 • Tratamentul plagilor postoperatorii se face sub indrumarea si conform indicatiilor medicului curant;
 • Evitati sa faceti un dus timp de doua pana la trei zile dupa operatie;
 • Pentru urmatoarele 6 saptamani, nu aplicati lotiuni sau creme pe rana; acest lucru poate provoca o infectie;
 • Asigurati-va ca luati medicamentele prescrise;
 • Nu mergeti la munca timp de doua saptamani pentru a incheia prima faza de recuperare;
 • Munca sedentara este recomandata in primele 2-4 saptamani.

In primele doua saptamani dupa operatie, persoana poate resimti durere usoara pana la moderata, amorteala sau furnicaturi; zona afectata poate fi umflata timp de 6 luni fara motive de ingrijorare.

In cazul indepartarii metalului, a tijei, a suruburilor de la nivelul bratului, al cotului mainii sau al umarului este posibil sa fie necesar ca persoana sa poarte un bandaj de sustinere pentru a evita umflarea. Mana poate fi ridicata la piept in timpul mersului sau sprijinita pe o perna atunci cand persoana se afla in repaus.

In cazul indepartariii unui implant metalic din zona soldului, a piciorului, a genunchiului este recomandat ca persoana sa tina piciorul ridicat in repaus. De la caz la caz, poate fi necesar ca persoana sa utilizeze carje in timpul mersului.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Operatia de indepartare a implanturilor ortopedice este o procedura complexa si periculoasa, dar reduce disconfortul, usureaza durerea si poate creste de cele mai multe ori starea de bine si calitatea vietii unei persoane. De cele mai multe ori, medicii specialisti amana aceasta operatie pana cand exista o indicatie clara, deoarece cred ca un implant necomplicat poate ramane in organism ani de zile. Daca nu aveti probleme cu implantul ortopedic, este indicat sa nu solicitati sa fiti supus acestei interventii chirurgicale. Medicul specialist va decide daca este necesar indepartarea implantului in functie de starea de sanatate a persoanei.

Referinte suplimentare:Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.