INTERVENȚII CHIRURGICALE

23 Noiembrie 2021

Turbinectomia sau reductia cornetelor nazale. Cand este indicata?

asdgasdg

Dificultati de respiratie, blocaj nazal, sectezii nazale crescute? Aceste simptome pot anunta o banala raceala, dar pot ascunde si instalarea altor afectiuni precum hipertrofia cornetelor nazale. In cele ce urmeaza, va prezentam simptome si cauze ale afectiunilor cornetelor nazale, cat si tehnici chirurgicale aplicate pentru vindecarea acestora.

Ce sunt cornetele nazale?

Cornetele nazale sunt o serie de lamele osoase concoiforme, adica sub forma de cochilie. Cornetele nazale sunt dispuse sub forma a 3 perechi, fiecare pereche fiind situata pe peretele lateral a cavitatilor nazale (inauntrul foselor nazale). Aceste 3 perechi poarta denumirea de cornete nazale superioare, mijlocii si inferioare. Fiecare cornet nazal este alcatuit dintr-o lamela osoasa a carei suprafata este tapetata de un tesut conjunctiv foarte bogat in vase de sange care poarta denumirea de mucoasa.

Rolul acestor structuri este acela de a regla fluxul de aer si temperatura acestuia in momentul in care patrunde in nas in timpul procesului de inspir al respiratiei. De asemenea, mai au si rolul de a mentine nivelul de umiditate de la nivelul cailor respiratorii nazale.

Cornetele nazale se pot umfla ( mari in volum) sau pot fi deviate si astfel pot cauza obstructie (blocaj) nazal si dificultati in respiratia pe nas. Respiratia nazala este benefica organismului nostru nu cea orala, de aceea este foarte important sa asiguram o respiratie nazala cat mai usoara.

Exista nenumarte situatii in care cornetele nazale se umfla foarte mult ocupand toata cavitatea nazala si astfel determinand obstructionarea fluxului de aer prin nas. Atunci cand tratamentele medicale mai conservatoare nu dau roade metoda chirurgicala numita turbinectomie poate fi indicata ca masura de tratament.

Simptomele care pot aparea in afectiunile cornetelor nazale

Hipertrofia cornetelor nazale se traduce prin cresterea excesiva si marirea in lungime si volum a cornetelor nazale. Cornetele nazale se pot umfla in mod normal in timpul ciclului nazal (care reprezinta o serie de perioade alternative de congestie si decongestie nazala) si atunci cand corpul este in pozitie intinsa(orizontala). Cornetele nazale se mai pot umfla de asemenea ca un raspuns la alergeni si alti anumiti stimuli.

Cele mai frecvente simptome apar mai ales in conditiile hipertrofierii cornetelor nazale inferioare. Acestea sunt reprezentate de:

  • dificultati la respiratie,
  • congestia (infundarea) nasului in mod alternativ (doar la cate o nara),
  • blocaj al nasului,
  • senzatie de disconfort la nivelul nasului,
  • sforait,
  • respiratie pe gura in timpul somnului,
  • gura uscata dupa trezire - ca o consecinta directa a dormitului cu gura deschisa,
  • simtul mirosului modificat,
  • usoare dureri la nivelul fetei,
  • secretii nazale crescute,
  • presiune la nivelul fruntii.

O mare parte dintre aceste simptome sunt foarte similare celor care apar in raceala banala, insa daca ele sunt cauzate de o hipertrofie de cornete nazale atunci acestea nu vor disparea dupa un timp, ramanand constante si determinandu-i pe cei afectati sa apeleze la un medic specialist ORL.

De asemenea aceste simptome se pot regasi si in cazul indivizilor care prezinta deviatie de sept (atunci cand linia cartilajului care este situat intre cele doua nari nu este drept), motiv pentru care este necesar un diagnostic diferential intre cele 2 afectiuni.

Cauzele hipertrofiei

In afara situatiilor fiziologice (normale) in care are loc congestia nazala care au fost explicate in paragraful de mai sus, cauzele patologice de hipertrofie a cornetelor nazale sunt multiple si pot fi:

  • acute - hipertrofia avand loc o singura data si disparand odata cu boala de baza care a cauzat-o;
  • cronice - cauzele sunt prezente pe o perioada lunga de timp, mai mult de 3 luni.

Printre cauzele hipertrofiei de cornete nazale se numara:

  • infectiile de tract respirator superior - cel mai frecvent exemplu fiind raceala banala,
  • infectii sinusale acute,
  • polipi nazali,
  • rinita alergica -inflamarea nasului ca raspuns la un anumit alergen,
  • rinita non-alergica,
  • sinuzita cronica - inflamarea cronica a sinusurilor, substante iritante de mediu,
  • anumite medicatii si schimbari hormonale.

Tehnici chirurgicale in hipertrofia cornetelor nazale

Daca in urma tratamentelor medicale conservatoare (reducerea alergenilor din mediu si tratamentul medicamentos) simptomele nu se amelioreaza, iar obstructia nazala este persistenta atunci poate fi indicata metoda de tratament chirurgical.

Exista mai multe metode de tratament chirurgical, toate avand ca tinta reducerea in volum a cornetelor nazale inferioare - deoarece hipertrofia acestora este in mare parte responsabila de simptomatologia deranjanta.

Principalul scop al tuturor tehnicilor chirurgicale este reprezentat de ameliorarea obstructiei nazale cu prezervarea functiei cornetelor nazale inferioare.

Tehnicile chirurgicale folosite sunt reprezentate de:

  • criochirurgie,
  • reductia volumetrica cu ultrasunete,
  • chirurgia laser,
  • radiofrecventa,
  • electrocauterizare,
  • turbinoplastia,
  • mucotomia cu microdebriderul.

Criochirurgia sau crioturbinectomia este o procedura chirurgicala minim invaziva care foloseste protoxid de azot si azot lichid ca si agenti de racire si induce necroza prin inghetarea cornetului nazal inferior. Efectele pe termen scurt sunt satisfacatoare, dar datorita unei lipse de eficienta pe termen lung exista metode moderne care sunt preferate fata de criochirurgie.

Reductia volumetrica cu ultrasunete se realizeaza prin expunerea tesuturilor afectate ale cornetelor nazale inferioare la fluctuatii cu frecventa joasa de ultrasunete provenite dintr-o sonda nazala speciala. Aceasta expunere duce la distrugerea tesutului afectat si astfel la reducerea in volum a cornetelor nazale inferioare.

In chirurgia laser, metoda preferata este cea a laserului cu dioda intrucat ofera precizie crescuta de taiere si hemostaza adecvata. Mai poate fi folosit laserul cu dioxid de carbon.

Turbinoplastia prin radiofrecventa este o tehnica minim invaziva care reduce volumul cornetelor nazale intr-un mod precis si tintit. Foloseste radiofrecventa pentru a reduce volumul cornetelor si are impact minim asupra tesuturilor sanatoase din jur. Este cea mai folosita metoda de reductie a cornetelor nazale inferioare.

Turbinoplastia prin electrocauterizare este o tehnica ce implica aplicarea curentului electric pe mucoasa sau pe plan submucos pentru cauterizarea tesuturilor ce apartin cornetului nazal inferior.

Turbinoplastia este metoda chirurgicala care se bazeaza pe cauterizarea partii nefunctionale a cornetelor care obstructioneaza, in timp ce partea functionala a mucoasei este perzervata si astfel functia de reglare a umiditatii si temperaturii aerului este pastrata. Exista doua metode pentru aceasta tehnica: intraturbinoplastia si extraturbinoplastia.

Mucotomia cu microdebriderul este o procedura chirurgicala care se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv sub forma unui tob gol cu o portiune interioara si una exterioara. La capatul tubului ambele portiuni sunt dotate cu cate o lama care taie tesutul pe masura ce dispozitivul se misca inainte si inapoi. Dispozitivul este dotat cu un cateter ce prezinta aspiratie continua astfel incat tesutul taiat este captat si indepartat instantaneu din zona chirurgicala. Avantajul acestei metode este reprezentat de versatilitatea microdebriderului, se efectueaza sub control endoscopic.

Cand este indicata ablatia cornetelor nazale?

Nu exista o procedura standard prin care medicii specialisti ORL sa selecteze persoanele care sunt eligibile pentru turbinectomie. Trebuie realizata o investigatie medicala amanuntita care cuprinde simptomele resimtite de persoana afectata, examenul clinic obiectiv si rezultatele endoscopiei nazale.

In general, indicatiile pentru chirurgie sunt urmatoarele:

  • congestie nazala subiectiva (infundarea nasului) cauzata de hipertrofia cornetelor nazale care nu s-a ameliorat in urma tratamentului medical,
  • acces chirurgical in timpul unei alte interventii nazo-sinusale, in combinatii cu alte interventii chirurgicale precum operatie endoscopica de sinus, septoplastie,
  • operatie pentru tratamentul sindromului de apnee in somn.

Cat dureaza recuperarea postoperatorie?

Activitatea normala poate fi reluata imediat dupa interventia chirurgicala intrucat aceasta este minim invaziva. Persoana asupra careia a fost efectuata interventia trebuie sa evite efortul fizic excesiv si a temperaturile foarte ridicate. Medicul specialist poate prescrie anumite solutii uleioase care au efect emolient asupra mucoasei nazale. Acestea trebuie aplicate timp de 6-8 saptamani, aceasta fiind durata pana la vindecarea completa.

Atentie! Prezentarea are au caracter strict informativ.

Concluzii

In cazul in care suferiti de o hipertrofie a cornetelor nazale, consultati un medic specialist pentru a urma o schema de tratament specifica problemelor cu care va confruntati.

Referinte suplimentare:



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.