MEDICAL UPDATES

19 Noiembrie 2021

Sutura sau operatia de menisc: Ce presupune si care sunt avantajele

asf

Meniscurile se pot deteriora sau rupe mai ales in contextul desfasurarii unor activitati fizice solicitante sau in timpul unor activitati sportive. In cele ce urmeaza va prezentam operatia de menisc, in ce consta, cum se desfasoara si cum se face recuperarea.

Ce este meniscul?

Fiecare genunchi are doi meniscuri, adica doua platouri de forma semicirculara, de litera „C”, formate din fibrocartilaj rezistent, care acopera suprafata articulara a tibiei si servesc ca “amortizoare” in articulatia genunchiului.

Meniscul medial acopera aproximativ 60% din platoul tibial intern, iar meniscul lateral acopera aproximativ 80% din platoul tibial extern. In flexie, meniscurile se deplaseaza inainte-inapoi, iar in extensie invers. Astfel, meniscurile se pot deteriora sau rupe in timpul activitatilor care pun presiune pe acestea sau rotesc articulatia genunchiului.

In functie de gravitatea traumatismului, optiunile de tratament pot varia de la remedii la domiciliu la interventii chirurgicale in ambulatoriu.

Principalele simptome ale rupturii de menisc sunt:

 • durere,
 • inflamatie,
 • dificultate de miscare a genunchiului,
 • senzatia de blocare a genunchiului.

Cum te pregatesti pentru operatie?

Dupa discutarea simptomelor cu medicul specialist, acesta va examina genunchiul si va testa comportamentul acestuia prin indoire si apoi indreptare si rotire. In cazul in care se percepe durere la diferite manevre la nivelul genunchiului, este posibil ca persoana sa sufere de o ruptura de menisc. Pot fi apoi efectuate teste imagistice care sa confirme existenta afectiunii, cum ar fi RMN-ul sau ecografia.

In cazul unor persoane poate fi recomandata interventia chirurgicala, in timp ce altor persoane li se pot aplica tratamente conservatoare.

Decizia medicului specialist depinde de:

 • tipul, dimensiunea si locul leziunii;
 • varsta persoanei;
 • tipul de activitate si stilul de viata;
 • leziuni asociate;
 • prezenta simptomelor.

Astfel, traumatismele de la nivelul genunchiului se trateaza in unele cazuri prin tehnici conservatoare care includ:

 • mentinerea genunchiului in stare de repaus – se folosesc carje pentru a evita orice greutate care poate presa pe articulatie.
 • comprese cu gheata aplicate pe genunchi la fiecare trei-patru ore timp de 30 de minute.
 • imobilizarea genunchiului intr-un bandaj elastic sau orteza pentru a reduce inflamatia.
 • mentinerea genunchiului ridicat pentru a reduce inflamatia.

Pot fi administrate la recomandarea medicului o serie de medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea si inflamatia de la nivelul genunchiului.

De asemenea, fizioterapia si kinetoterapia pot ajuta la reducerea durerii si la cresterea mobilitatii si stabilitatii genunchiului.

In cazul in care medicul chirurg decide ca este necesara o interventie chirurgicala, atunci persoana afectata va trebui sa efectueze o serie de teste de sange, electrocardiograma (EKG), investigatii imagistice.

Interventia chirurgicala are loc sub anestezie locala, regionala sau generala, conform deciziei echipei de medici. De regula, pentru acest tip de procedura este practicata anestezia generala.

Medicul specialist poate indica oprirea administrarii unor tratamente medicale inainte de procedura. De asemenea, nu se consuma alimente si lichide cu 8 ore inainte de efectuarea procedurii.

Cum se desfasoara operatia de menisc?

Cea mai frecventa procedura pentru un menisc rupt este artroscopia articulatiilor meniscale, interventie care dureaza intre 30 si 60 de minute.

Medicul chirurg introduce un mic instrument numit artroscop in incizie. Artroscopul este un tub subtire dotat cu o mica camera video la capat. Camera proiecteaza imagini video din interiorul genunchiului pe un monitor. Medicul chirurg foloseste artroscopul pentru a vizualiza leziunea si a decide ce tehnica chirurgicala sa aplice. Leziunile meniscale sunt de 5 tipuri esentiale: Longitudinal, Orizontala, Oblica, Radial si Complexa. Interventia presupune efectuarea a 2 incizii mici de o parte si de alta a tendonului rotulian prin care se introduc instrumentarul necesar si artroscopul. Dupa interventie persoana se poate mobiliza intre 3 si 12 ore in functie de statusul postanestezic.

Chirurgia artroscopica a leziunilor meniscale presupune:

Meniscectomia

Meniscectomia - se adreseaza rupturilor care nu pot fi reparate sau care reparate nu restaureaza functia meniscala. Meniscectomia poate fi partiala, subtotala si totala. Rezultatele meniscectomiei partiale sunt mult superioare rezultatelor meniscectomiilor subtotale sau totale.

Meniscectomia partiala poate fi de doua tipuri:

 • segmentara - partea eliminata implica intreaga latime a meniscului intr-un anumit sector;
 • circumferentiala - partea extirpata cuprinde, pe o anumita lungime, portiunea centrala a meniscului, fara a afecta zona periferica.

Dupa interventie piciorul trebuie tinut pe o perna, iar comprese cu gheata se aplica de cateva ori pe zi timp de 3-4 zile. Pansamentul se schimba la 48 de ore, iar firele se suprima la 14 zile.

Perioada de recuperare dupa meniscectomie este de 2-4 saptamani, timp in care pacientul va urma un program de fizioterapie si kinetoterapie. Persoanele care practica un sport de performanta va relua antrenamentele dupa 4 saptamani.

Sutura de menisc

Sutura de menisc reprezinta solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc. Insa nu orice leziune de menisc este suturabila. Leziunile longitudinale, verticale situate in 1/3 periferica a meniscului cu o lungime mai mare de 1 cm trebuie sa fie reparate.

In cazul in care persoana are concomitent o leziune reparabila si una ireparabila, se sutureaza prima leziune si se elimina cea de-a doua.

Suturarea meniscului se poate efectua:

 • inside out - firele se sutura sunt directionate din interiorul genunchiului la periferie;
 • outside in - pentru leziunile din 2/3 anterioare ale meniscului;
 • all inside: - pentru leziunile din 1/3 posterioara.

Sutura de menisc nu este indicata in cazul unei afectiuni cronice tip artrozic, in care deterioararea cartilajului articular este extinsa si progresiva.

Operatia de menisc este o procedura foarte sigura, care implica complicatii rare precum:

 • cheaguri de sange;
 • hemoragie in zona genunchiului;
 • infectii;
 • leziuni ale nervilor si vaselor de sange in apropierea genunchiului;
 • rigiditate la nivelul articulatiei.

Cum se face recuperarea post operatorie?

Timpul de recuperare pentru operatia de menisc depinde de tipul de interventie chirurgicala efectuata. Timpul de recuperare pentru sutura de menisc este mai mare decat in cazul meniscectomiei. Recuperarea completa dupa operatia de menisc poate dura de la sase saptamani la trei luni.

Majoritatea oamenilor pot merge cu carje la scurt timp dupa operatia de menisc. Multe persoane revin la activitatile normale in termen de sase pana la opt saptamani.

Persoanele vor resimti durere imediat dupa operatie si timp de cateva saptamani, ceea ce este normal. Medicul specialist poate prescrie medicamente pentru gestionarea durerii.

In perioada de recuperare este recomandata practicarea unor activitati cu impact redus. In cazul in care activitatea profesionala presupune munca fizica intensa, persoana va avea nevoie de timp liber suplimentar pentru recuperare.

Factori de risc

Practicarea unor activitati sportive

Leziunile de menisc si operatiile de menisc sunt frecvente, in special in randul persoanelor aflate la orice varsta, inclusiv copii, care practica un sport care necesita schimbari rapide de directie, precum baschetul, fotbalul si voleiul, tenisul.

Momentul accidentului

Perioada de timp de la accident pana la interventie pare sa joace un rol in vindecarea si rezultatul general al suturilor de menisc. Sansele de vindecare cresc atunci cand interventia se face mai aproape de momentul accidentarii, mai ales atunci cand se efectueaza mai devreme de 6-8 saptamani de la accidentare.

Inaintarea in varsta

Meniscul slabeste odata cu varsta. Astfel, leziunile de menisc sunt frecvente in randul persoanelor cu varste de peste 30 de ani deoarece, cu timpul, meniscurile tind sa devina mai fragile. De asemenea, persoanele care sufera de osteoartrita prezinta un risc mai mare de a-si fractura genunchiul sau de a rupe meniscul.

Avantajele operatiei de menisc

Printre avantajele chirurgiei meniscului genunchiului se numara:

 • procedura minim invaziva;
 • timpul redus de recuperare;
 • riscuri operatorii scazute;
 • posibilitatea de a practica din nou activitati sportive;
 • Imbunatatirea mobilitatii;
 • Asigurarea stabilitatii genunchiului;
 • Prevenirea sau incetinirea dezvoltarii artritei;
 • Reducerea sau eliminarea completa a durerii.

Concluzie

Daca o ruptura de menisc nu este tratata chirurgical, potentialul de vindecare depinde de localizarea acesteia. In urma interventiei chirurgicale meniscul poate reveni la mobilitatea si functia pe care le-a avut inainte de leziune.

Referinte suplimentare:Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.