Fructul pasiunii: beneficii, proprietăți, utilizări

Despre fructul pasiunii
Fructul pasiunii crește pe lianele cățărătoare de floarea pasiunii în regiuni tropicale precum Australia, Noua Zeelandă și Hawaii. Acest fruct are coaja galbenă sau mov și, în interior, este plin de semințe crocante în pulpa galbenă și suculentă. Fructul pasiunii și-a primit numele deoarece preoții din anii 1500 credeau că părți din floarea pasiunii simbolizează „pasiunea”. Fructul numit și granadilla sau maracuya a ajuns și el să poarte acest nume. Fructul pasiunii are un gust dulce și acrișor și are un miros distinct, adesea reprodus în produse de baie și lumânări parfumate. Doar pulpa și semințele sunt bune de mâncat, iar beneficiile pentru sănătate ale fructului pasiunii sunt numeroase.
Beneficiile fructului pasiunii
- Bogat în antioxidanți
Fructul pasiunii este bogat în antioxidanți. Aceștia sunt compuși ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism. Antioxidanții joacă un rol vital în menținerea sănătății sistemelor organismului. Oamenii de știință știu că antioxidanții îmbunătățesc fluxul sanguin, în special către creier și sistemul nervos. De asemenea, reduc stresul celular și reduc inflamația din organism, ambele având legături cu boli, cum ar fi bolile de inimă și boala Alzheimer.
- Sursă bogată de fibre
Pulpa fructului pasiunii conține o mulțime de fibre dietetice. Fibrele sunt o componentă crucială a fiecărei diete. Ajută la reglarea sistemului digestiv și la menținerea intestinului sănătos, prevenind constipația și tulburările intestinale. Potrivit Asociației Americane a Inimii – AHA - fibrele au, de asemenea, beneficii în reducerea colesterolului și în stimularea sănătății inimii. De exemplu, majoritatea oamenilor din America (și nu numai) nu consumă suficiente fibre alimentare. Potrivit celor mai recente orientări dietetice ale Departamentului American al Agriculturii (USDA), aportul recomandat este de 34 g pentru bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani și de 28 g pentru femeile cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. Consumul regulat de fructul pasiunii poate ajuta la prevenirea constipației și la îmbunătățirea digestiei și a sănătății generale.
- Prezintă indice glicemic scăzut
Fructul pasiunii este un fruct tropical care are o valoare scăzută a indicelui glicemic (IG). Acest lucru înseamnă că nu provoacă o creștere abruptă a zahărului din sânge după ce este consumat, ceea ce îl face o opțiune bună pentru persoanele cu diabet. Majoritatea fructelor au un IG scăzut, deși Asociația Americană de Diabet avertizează că pepenele, curmalele și ananasul au un IG mai mare.
- Suplimentul realizat din coajă de fructul pasiunii poate reduce inflamația
Conținutul ridicat de antioxidanți din cojile de fructul pasiunii poate avea efecte antiinflamatoare puternice atunci când sunt luate sub formă de supliment. Un studiu de mici dimensiuni a investigat efectele unui supliment din coji de fructul pasiunii violet asupra simptomelor de astm pe parcursul a patru săptămâni. Grupul care a luat suplimentul a înregistrat o reducere a respirației șuierătoare, a tusei și a dificultăților de respirație. Într-un alt studiu efectuat pe persoane cu osteoartrită la genunchi, cei care au luat un extract de coajă de fructul pasiunii mov au raportat mai puțină durere și rigiditate la nivelul articulațiilor decât cei care nu au luat suplimentul. În general, efectele antioxidanților asupra inflamației și durerii la cei cu osteoartrită sunt încă neclare și sunt necesare mai multe cercetări.
- Se pare că îmbunătățește sensibilitatea la insulină
Unele cercetări sugerează că un compus găsit în semințele fructului pasiunii ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină a unei persoane. Îmbunătățirea sensibilității la insulină poate ajuta la reducerea riscului multor boli, inclusiv a diabetului. Un studiu la scară mică realizat pe oameni a constatat că o substanță numită piceatannol ar putea îmbunătăți metabolismul, după ce studiile pe animale au constatat același lucru. Cercetătorii au descoperit că bărbații care erau supraponderali și au luat 20 mg de piceatannol în fiecare zi, timp de 8 săptămâni, au avut o sănătate metabolică îmbunătățită, inclusiv sensibilitatea la insulină, comparativ cu cei care au luat un placebo.
Proprietăți fructul pasiunii
Fructul pasiunii este un fruct benefic, cu un profil nutrițional sănătos. Acesta conține niveluri ridicate de vitamina A, care este importantă pentru piele, vedere și sistemul imunitar, și vitamina C, care este un antioxidant important. Un fruct conține următoarele substanțe nutritive în miligrame (mg), unități internaționale (UI) sau grame (g):
- 229 UI de vitamina A
- 63 mg de potasiu
- 5 mg de magneziu
- 5,4 mg de vitamina C
- 2 mg de calciu
- 0,29 mg de fier
Fructul pasiunii conține, de asemenea, fosfor, niacină și vitamina B-6, toate acestea fiind, de asemenea, necesare unui organism sănătos.

Utilizările fructului pasiunii
Cei mai mulți oameni îl mănâncă crud sau cu puțină smântână și zahăr sau suc de lime stropit deasupra. De asemenea, fructul pasiunii poate fi consumat în diverse forme:
- Amestecat cu lapte.
- Adăugat în iaurt, salsa sau într-un smoothie.
- Se pot strecura semințele, se fierb și sucul poate fi folosit pentru a aromatiza înghețata, bomboanele, prăjiturile, plăcintele sau cocktailurile.
- Se poate face sos de fructul pasiunii și se servește cu carnea albă sau peștele.
- Se poate face jeleu din pulpa cu semințe.
Calorii fructul pasiunii
Fructul pasiunii conține 17 calorii și 2 grame de fibre.
Recomandări pentru fructul pasiunii
Fructul pasiunii nu este disponibil peste tot și oricând, dar se găsește în piețe sau hipermarketuri, atunci când este în sezon. Cum se alege fructul pasiunii? Se alege fructul care are coaja groasă și se simte greu pentru mărimea sa. Mulți cred că o piele încrețită înseamnă că este coaptă, dar acesta este un mit. Pielea încrețită înseamnă că fructul este uscat. Cum se mănâncă fructul pasiunii? Fructul se spală bine, apoi se taie în două (nu trebuie decojit înainte) și se scoate pulpa plină de semințe. În lunile răcoroase, se poate păstra fructul pasiunii la temperatura camerei. Când este cald afară, se păstrează la frigider. Acolo va rezista între 2 și 3 săptămâni. Pulpa poate fi, de asemenea, congelată.
Contraindicații pentru fructul pasiunii
Pentru majoritatea oamenilor, fructul pasiunii poate fi consumat în perfectă siguranță. Cu toate acestea, unele persoane cu alergie la latex pot reacționa la fructul pasiunii. Acest lucru se numește reactivitate încrucișată și se datorează faptului că există unele proteine din latex care sunt similare cu cele din fructul pasiunii. Persoanele cu alergie la latex ar trebui să fie atente atunci când mănâncă fructul pasiunii până când vor ști dacă reacționează sau nu la acest fruct. Pulpa fructului pasiunii conține, de asemenea, o toxină numită glicozid cianogenic. Această substanță chimică, în cantități mari, poate provoca otrăvire cu cianură. Concentrația ei este mai mare în fructele foarte tinere și necoapte. Odată ce fructele sunt coapte, ele pot fi consumate în siguranță.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383
- https://www.webmd.com/food-recipes/passion-fruit-health-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/passion-fruit
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Varza de Bruxelles: beneficii, recomandări, contraindicații
O alimentație sănătoasă este cheia pentru un stil de viață echilibrat. Vei descoperi în continuare că varza de Bruxelles nu este doar o simplă legumă, ci o adevărată sursă de beneficii pentru sănătatea ta. Vei afla despre proprietățile nutritive ale acestei legume, recomandările pe...

Dieta DASH: ce este, reguli, alimente permise şi interzise
Dieta DASH, care vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este un plan alimentar bine documentat, conceput pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a promova sănătatea generală.Pentru a te ajuta să ai o greutate și...

Anghinare: beneficii, proprietăți, utilizări
Potrivit legendei, anghinarea a fost creată atunci când Zeus, zeul grec, și-a transformat obiectul afecțiunii sale într-un ciulin, după ce a fost respins. Anticii considerau că anghinarea este plină de beneficii pentru sănătate, folosind-o ca afrodisiac, diuretic, împrospătător al respi...