Anghinare: beneficii, proprietăți, utilizări

Despre anghinare
Potrivit legendei, anghinarea a fost creată atunci când Zeus, zeul grec, și-a transformat obiectul afecțiunii sale într-un ciulin, după ce a fost respins. Anticii considerau că anghinarea este plină de beneficii pentru sănătate, folosind-o ca afrodisiac, diuretic, împrospătător al respirației și chiar ca deodorant. Anghinarele pe care oamenii le mănâncă sunt, de fapt, mugurii unei flori care poate crește mai mult de 1,5 metri înălțime. Din cauza exteriorului lor dur, anghinarele necesită o pregătire atentă. Toate eforturile sunt însă răsplătite din punct de vedere nutrițional: această legumă este o sursă bună de acid folic, fibre alimentare și vitaminele C și K. A nu se confunda cu anghinarea de Ierusalim sau cu anghinarea chinezească, pentru că niciuna dintre ele nu are nicio legătură cu anghinarea comună, care se găsește și în România. Castroville, California, unde se recoltează trei sferturi din toate anghinarele cultivate în acest stat, se proclamă „Centrul mondial al anghinarelor”. Extractul de anghinare, care conține concentrații ridicate de compuși care se găsesc în plantă, este, de asemenea, din ce în ce mai popular ca supliment alimentar.
Beneficii anghinare
- Beneficiile consumului de anghinare în controlul tensiunii arteriale
Tensiunea arterială ridicată, sau hipertensiunea arterială, poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Un studiu a arătat că sucul din frunze de anghinare a ajutat la reglarea tensiunii arteriale pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată ușoară. Deși studiile sunt încă în stadii incipiente, cercetătorii cred că nivelurile ridicate de potasiu din anghinare pot contribui la acest efect. Unele studii pe animale indică faptul că extractul de anghinare promovează enzima eNOS, care joacă un rol în lărgirea vaselor de sânge.
- Beneficii anghinare în sănătatea digestivă
Anghinarea este o sursă excelentă de fibre, care pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv prin promovarea bacteriilor intestinale prietenoase, reducerea riscului de apariție a anumitor cancere intestinale și ameliorarea constipației și a diareei. Anghinarea conține inulină, un tip de fibre care acționează ca un probiotic. Într-un studiu, consumul a 10 g de inulină derivată din anghinarele de glob a dus la îmbunătățiri ale compoziției microbiomului intestinal după 3 săptămâni. Potrivit altor studii, extractul de anghinare poate oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea, greața și arsurile la stomac. Un studiu de mici dimensiuni a constatat că administrarea unui supliment care conținea ghimbir și anghinare înainte de mese a îmbunătățit mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ceea ce ar putea ajuta, potențial, la ameliorarea indigestiei. Cu toate acestea, deoarece suplimentul conținea, de asemenea, ghimbir, nu este clar cât de mult din aceste rezultate pot fi atribuite doar anghinarei.
- Beneficii anghinare pentru colesterol
O analiză amplă efectuată la peste 700 de persoane a constatat că suplimentarea cu extract de frunze de anghinare zilnic, timp de 5-13 săptămâni, a dus la o reducere a colesterolului total și a colesterolului LDL (rău). O altă analiză a 14 studii a concluzionat că suplimentarea cu anghinare ar putea reduce semnificativ nivelurile de trigliceride, colesterol total și colesterol LDL. În plus, un studiu efectuat pe animale a raportat o reducere cu 30% a colesterolului LDL și o reducere cu 22% a trigliceridelor după un consum regulat de extract de anghinare. Potrivit unor cercetări mai vechi, extractul de anghinare poate afecta colesterolul în mai multe moduri. În primul rând, anghinarea conține luteolină, un antioxidant care previne formarea colesterolului. În al doilea rând, extractul de frunze de anghinare încurajează organismul să proceseze mai eficient colesterolul, ceea ce duce la niveluri generale mai scăzute.
- Beneficii anghinare în sănătatea ficatului
Câteva studii de mică amploare au arătat că anghinarea poate îmbunătăți funcția hepatică pentru persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Într-un studiu, extractul de frunze de anghinare a scăzut inflamația și moartea celulelor hepatice la șoarecii cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Studiile efectuate la oameni arată, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății ficatului. De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică (steatoză hepatică) a arătat că un consum de 600 de miligrame (mg) de extract de anghinare zilnic, timp de 2 luni, a dus la îmbunătățirea funcției hepatice. Alte analize au constatat că suplimentarea cu anghinare ar putea reduce nivelul enzimelor hepatice. Enzimele hepatice crescute indică adesea inflamații sau leziuni ale ficatului. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor de ficat.
Proprietăți anghinare
Anghinarea este o legumă hrănitoare, bogată în nutrienți, care poate fi ușor adăugată la planul de masă săptămânal. O anghinare medie are:
- Calorii: 60
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Sodiu: 120 miligrame
- Carbohidrați: 13 grame
- Proteine: 4 grame
Pe lângă faptul că este un aliment fără grăsimi și cu conținut scăzut de sodiu, anghinarea este, de asemenea, bogată în nutrienți cheie, printre care:
- Potasiu
- Fibre
- Vitamina C
- Magneziu
- Folat
Anghinarele sunt, de asemenea, pline de antioxidanți; sunt pe locul 7 în topul 20 al alimentelor bogate în antioxidanți realizat de USDA.
Utilizări anghinare
Pregătirea anghinarelor proaspete poate părea dificilă dacă o persoană încearcă pentru prima dată să gătească anghinare. Leguma se clătește bine și apoi se taie tulpina. „Petalele” se deschid un pic și se poate găti la abur timp de 30-40 de minute. Odată ce anghinarea a fost gătită la abur, există câteva opțiuni diferite pentru a o mânca. Unii oameni aleg să îndepărteze petalele anghinarei și să mănânce doar centrul („inima”). Cu toate acestea, unii dintre cei mai buni nutrienți sunt concentrați în frunze. Pentru a beneficia de toate beneficiile pentru sănătate, se pot scoate frunzele de pe anghinare și se pot răzui – pentru partea cărnoasă. Anghinarea și „inima” de anghinare pot fi, de asemenea, cumpărate la conservă sau la borcan, pentru a fi folosite ca ingredient în sosuri, paste sau în diverse amestecuri.
Recomandări anghinare
Anghinarele se pot consuma ca aliment (există o mulțime de rețete pe internet), se poate face ceai de anghinare sau se pot consuma sub formă de suplimente alimentare. Există, de asemenea, și extract de anghinare sau tinctură de anghinare. Ceaiul de anghinare are numeroase beneficii, dar nu trebuie să fie consumat în exces, pentru a evita eventualele riscuri și contraindicații. Ceaiul de anghinare se prepară prin fierberea frunzelor proaspete sau uscate de anghinare. Se poate adăuga lămâie la final și se servește cald sau rece, după gust. Când se bea ceaiul de anghinare? Oricând pe durata unei zile, în funcție de preferințele fiecărei persoane.

Contraindicații anghinare
- Administrare pe cale orală
Anghinarea se consumă, în mod obișnuit, în alimente. Atunci când este administrată ca medicament (supliment), este considerată sigură timp de până la 12 săptămâni. Principalul risc al extractului de anghinare este similar cu riscurile altor suplimente alimentare. Deoarece suplimentele nu sunt supuse unei reglementări complete, nu există nicio garanție a eficacității sau siguranței acestora. Anghinarea poate provoca efecte secundare precum gaze, stomac deranjat și diaree. De asemenea, anghinarea poate provoca o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la familia Asteraceae/Compositae. Printre membrii acestei familii se numără ambrozia, crizantemele, gălbenelele, margaretele și multe altele.
- Sarcina și alăptarea
Nu există suficiente informații concludente pentru a ști dacă anghinarea este sigură pentru a fi utilizată ca medicament în timpul sarcinii sau alăptării.
- Calculi biliari
Anghinarea ar putea înrăutăți calculii biliari prin creșterea fluxului biliar.
- Obstrucția căilor biliare
Anghinarea ar putea înrăutăți această afecțiune. Dacă o persoană are această afecțiune, nu trebuie să consume anghinare înainte de a discuta cu medicul său.
- Interacțiuni medicamentoase
Orice substanță chimică poate interacționa cu medicamentele, iar extractul de anghinare (sau tinctura de anghinare) nu face excepție. Prin urmare, persoanele care urmează orice terapie medicamentoasă sau chiar suplimente alimentare ar trebui să discute cu medicul despre administrarea extractului de anghinare.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-artichokes
- https://www.webmd.com/diet/features/amazingly-delicious-healthy-artichoke
- https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-842/artichoke
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/artichoke-extract
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Amaranth: beneficii, recomandări, contraindicații
Amaranthul este o plantă cu valori nutriționale ridicate, care merită inclusă în orice regim alimentar echilibrat. Descoperă care sunt beneficiile amaranthului, cum poate fi el consumat, ce contraindicații poate avea includerea sa în dieta obișnuită și în ce mod poate contribui la bunăs...

Dieta DASH: ce este, reguli, alimente permise şi interzise
Dieta DASH, care vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este un plan alimentar bine documentat, conceput pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a promova sănătatea generală.Pentru a te ajuta să ai o greutate și...

Fructul pasiunii: beneficii, proprietăți, utilizări
Fructul pasiunii crește pe lianele cățărătoare de floarea pasiunii în regiuni tropicale precum Australia, Noua Zeelandă și Hawaii. Acest fruct are coaja galbenă sau mov și, în interior, este plin de semințe crocante în pulpa galbenă și suculentă. Fructul pasiunii și-a primit numele ...