Ginkgo biloba: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre ginkgo biloba
Ginkgo biloba este un supliment popular în toată lumea, inclusiv în România, și unul dintre cel mai bine vândute medicamente pe bază de plante. Extractul de Ginkgo biloba este colectat din frunzele verzi uscate ale plantei. Cunoscut și sub numele de copacul fecioarei, ginkgo este una dintre cele mai vechi specii de arbori din lume. Copacii pot crește peste 130 de metri în înălțime și pot trăi peste 1.000 de ani. Se spune că unii copaci ginkgo din China au peste 2.500 de ani. Arborele este considerat a fi o „fosilă vie”, ceea ce înseamnă că a continuat să supraviețuiască chiar și după evenimente majore de extincție. Există multe beneficii posibile pentru sănătate ale Ginkgo biloba, inclusiv îmbunătățirea memoriei sau reducerea anxietății. Există, de asemenea, posibile riscuri și efecte secundare ale consumului de ginkgo biloba.
Tipuri de ginkgo biloba
Există o singură specie, Ginkgo biloba. De-a lungul timpului au fost cultivate numeroase varietăți de Ginkgo biloba, dar fără diferențe majore în ceea ce privește proprietățile speciei. Produsul Ginkgo biloba este disponibil sub formă de capsule, tablete, extracte lichide (fiole) și frunze uscate pentru ceaiuri.
Ce beneficii are ginkgo biloba
Ginkgo biloba poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive. Utilizările tradiționale sunt foarte variate, dar nu toate au fost confirmate de cercetări. Iată câteva posibile proprietăți benefice ale Ginkgo biloba:
Ginkgo biloba și îmbunătățirea memoriei
Există unele dovezi care indică faptul că Ginkgo biloba poate ajuta persoanele cu demență, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.
Un studiu a constatat că un extract de ginkgo biloba, cunoscut sub numele de EGb 761, a fost eficace din punct de vedere clinic în tratarea demenței în cazul bolii Alzheimer. Alte cercetări au concluzionat, în mod similar, că EGb 761 a fost sigur de utilizat și posibil eficient în stabilizarea și posibila îmbunătățire a funcțiilor cognitive și a funcționării sociale a pacienților cu demență. Cercetătorii cred că Ginkgo biloba îmbunătățește funcția cognitivă deoarece ajută la o bună circulație a sângelui în creier și protejează creierul de leziuni neuronale. Cu toate acestea, există păreri ale specialiștilor care sugerează că Ginkgo biloba ar putea să nu îmbunătățească memoria în rândul persoanelor care sunt sănătoase.
Ginkgo biloba reduce anxietatea
Ginkgo biloba poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate. Un studiu publicat în Journal of Psychiatric Research a constatat că persoanele cu tulburare de anxietate care au luat Ginkgo biloba au fost mai puțin anxioase decât cele care au luat un placebo. Cu toate acestea, persoanele care iau pastile pentru anxietate nu ar trebui să folosească Ginkgo biloba, deoarece ginkgo poate reduce eficacitatea medicamentului alopat.
Ginkgo biloba ajută vederea
Un mic studiu a observat îmbunătățiri ale vederii persoanelor cu glaucom care au luat 120 de miligrame pe zi de Ginkgo biloba pe o perioadă de 8 săptămâni. Unele studii au sugerat, de asemenea, că Ginkgo biloba poate ajuta persoanele cu degenerescență maculară să își păstreze vederea mai mult timp.
Ce proprietăți are ginkgo biloba
Conținutul de antioxidanți al Ginkgo biloba este motivul pentru care a devenit atât de popular. Ginkgo biloba conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, care sunt compuși cunoscuți pentru efectele lor antioxidante puternice. Antioxidanții combat sau neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt particule foarte reactive care sunt produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor în energie sau detoxifierea. Cu toate acestea, ei au, de asemenea, potențialul de a deteriora țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și la dezvoltarea bolilor.
Utilizările Ginkgo biloba
În cadrul studiilor, adulții au folosit între 120 și 240 de miligrame pe zi. Se pare că este nevoie de 4 până la 6 săptămâni înainte de a se observa îmbunătățiri.
Recomandări pentru Ginkgo biloba
Cel mai indicat este să se facă un plan de tratament cu Ginkgo biloba de medicul de familie sau de un medic specialist care cunoaște afecțiunile și nevoile pacientului. Dacă este consumat sub formă de ceai, prepararea ceaiului de Ginkgo biloba este foarte simplă și durează doar câteva minute. E nevoie doar de apă fiartă și câteva frunze uscate de Ginkgo biloba. Amestecul se lasă la infuzat timp de aproximativ 10 minute, pentru ca toate componentele și proprietățile acestei plante să nu se piardă. Se recomandă consumul a două căni pe zi, după mese. În cazul în care este consumat sub formă de tablete sau capsule, este recomandat Ginkgo biloba de la Solgar, liderul pe piața mondială a suplimentelor nutritive.
Contraindicații pentru Ginkgo biloba
Când se administrează pe cale orală: extractul de Ginkgo biloba este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor. Poate provoca unele efecte secundare minore, cum ar fi tulburări de stomac, dureri de cap, amețeli și reacții alergice. Există, de asemenea, o anumită îngrijorare că extractul de frunze de Ginkgo biloba ar putea crește riscul de vânătăi și sângerări sau ar putea provoca aritmie.
Semințele prăjite sunt posibil nesigure atunci când sunt administrate pe cale orală. Consumul a mai mult de 10 semințe prăjite pe zi poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi crizele convulsive. Consumul de semințe crude poate duce la deces. Acestea sunt otrăvitoare și considerate periculoase.
- Atunci când frunzele sunt aplicate pe piele: nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă Ginkgo biloba este sigur.
- Consumul de Ginkgo biloba în sarcină: Ginkgo biloba este posibil să nu fie sigur atunci când este administrat pe cale orală în timpul sarcinii. Ar putea provoca travaliu precoce sau sângerare suplimentară în timpul nașterii dacă este utilizat în apropierea acestui moment.
- Consumul de Ginkgo biloba în alăptare: Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă Ginkgo biloba este sigur de utilizat în timpul alăptării.
- Consumul de Ginkgo biloba în chirurgie: Ginkgo biloba ar putea încetini coagularea sângelui și ar putea provoca sângerări suplimentare în timpul și după o intervenție chirurgicală. Este recomandat să se oprească utilizarea Ginkgo biloba cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
- Consumul de Ginkgo biloba la copii: Extractul de frunze de Ginkgo este posibil să fie sigur atunci când este administrat pe cale orală pentru o perioadă scurtă de timp. Este exclus, însă, la fel ca la adulți, ca cei mici să mănânce semințele de Ginkgo biloba. Semințele proaspete au provocat convulsii și deces la copii.
- Consumul de Ginkgo biloba și tulburările de sângerare: Ginkgo biloba ar putea înrăutăți tulburările de sângerare. Dacă există o tulburare de sângerare, este interzis consumul de Ginkgo biloba.
- Consumul de Ginkgo biloba și reactivitatea încrucișată: Persoanele care sunt alergice la iederă otrăvitoare, stejar otrăvitor, coajă de mango sau ulei din coajă de caju ar putea fi, de asemenea, alergice la Ginkgo biloba. Ginkgo biloba ar putea interfera și cu diabetul. De asemenea, ar putea provoca convulsii, precum și anemie severă la persoanele care au deficiență a enzimei G6PD.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-333/ginkgo
- https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Cartofi dulci: beneficii, recomandări, contraindicații
Cartofii dulci (Ipomoea batata L), cunoscuți și sub denumirea de batate, sunt legume rădăcinoase cultivate în întreaga lume. Popularitatea lor nu se datorează doar gustului ușor dulce, ci și valorii nutritive ridicate. Sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, iar consum...
Fruct de cactus: beneficii, recomandări, contraindicații
Fructul de cactus, cu aspectul sau unic și intrigant, este un adevărat deliciu și are și o serie de beneficii importante pentru sănătate. Află cum să alegi un fruct de cactus de calitate și cum să îl cureți pentru consum, care sunt avantajele includerii în meniu a fructului de cactus ș...
Kale: beneficii, recomandări, contraindicații
Varza kale face parte din familia Brassicaceae, alături de legumele precum varza, broccoli sau conopida. În ultimii ani, a devenit un aliment tot mai popular, în mare parte datorită profilului său nutrițional impresionant, iar consumul său a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătat...