Publicat la: 
11/10/2017

Cum scapam de excesul de ceara din urechi

Care sunt instructiunile oficiale pentru diagnosticarea si tratamentul aparitiei dopurilor de ceara din urechi aflam din noul comunicat publicat de "American Academy of OtolaryngologyHead and Neck Surgery Foundation". Aceasta actualizare a instructiunilor fundatiei prezinta o abordare noua, orientata catre consumatori. Iata ce ar trebui si ce nu ar trebui sa facem, conform opiniei expertilor, scrie health.com.

Noile recomandari au fost publicate recent in revista de specialitate "Otolaryngology-Head and Neck Surgery" si au fost aprobate de specialistii institutelor The American Academy of Family Physicians, The American Academy of Pediatrics si The American Geriatric Society.

"Am incercat sa includem informatii aplicabile situatiilor pe care oamenii le intampina la domiciliu," a spus Dr. Scwartz.

Ceara are un rol protectiv pentru urechile noastre: particulele de murdarie si de praf sunt impiedicate sa ajunga mai departe in canalul urechii. In mod normal, atunci cand facem baie, ceara se topeste si se indeparteaza usor, iar noua ceara sa formeaza treptat pentru a oferi protectia necesara timpanelor. Dar exista momente in care acest mecanism de auto-curatare a urechii se blocheaza, iar ceara ajunge sa blocheze canalul urechii, o situatie pe care specialistii o numesc impuls de cerumen.

Se estimeaza ca aproximativ 1 din 10 copii si 1 din 20 de adulti sunt afectati de cerumenul excesiv, care poate provoca simptome precum:

  • pierderea temporara a auzului;
  • tiuitul urechilor;
  • miros neplacut la nivelul urechilor;
  • urechi infundate si dureroase;
  • mancarime la nivel local;

In grupurile geriatrice si a celor dedicate persoanelor cu deficiente de dezvoltare, procesul se ridica la 1 din 30 de persoane.

Noile recomandari avertizeaza impotriva curatarii insistente a canalului urechii, ce poate cauza iritatii, infectii si poate determina cresterea nivelului de ceara din ureche. De asemenea, expertii avertizeaza impotriva folosirii conurilor pentru curatare, ce pot provoca leziuni grave si permanente la nivelul timpanului si recomanda evitarea utilizarii betisoarelor de urechi sau a oricarui instrument ce poate impinge depozitul de ceara si duce la aparitia durerilor locale, infectiilor si formarea dopurilor de ceara din urechi.

Specialistii recomanda solicitarea asistentei medicale in cazul simptomelor specifice pierderii auzului, in special durerile la nivelul urechilor si senzatia de ureche infundata. Alte simptome ce ne trimit de urgenta la medicul specialist sunt sangerarile, dar cel mai probabil ca acestea nu sunt cauzate de excesul de ceara in urechi si necesita o evaluare suplimentara.

In ceea ce priveste indepartarea excesului de ceara din urechi, Dr. Scwartz recomanda utilizarea irigatorului destinat curatarii canalului auditiv si clatirea urechilor cu apa calduta.

Pentru indepartarea dopului de ceara din urechi este necesara vizita la medicul specialist, conchid autorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Medic Specialist
Bronescu Valeriu
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Betisoare de ureche/Foto:Flickr.com Presedintele Romaniei nu este singura persoana care a avut parte de  o experienta neplacuta in urma folosirii betisoarelor de ureche. Medicii atrag atentia asupra pericolului pe care acest instrument il prezinta pentru timpan. Mai mult, se pare ca urechea are capacitatea de a se curata singura. Comenteaza...
Care sunt instructiunile oficiale pentru diagnosticarea si tratamentul aparitiei dopurilor de ceara din urechi aflam din noul comunicat publicat de "American Academy of OtolaryngologyHead and Neck Surgery Foundation". Aceasta actualizare a instructiunilor fundatiei prezinta o abordare noua, orientata catre consumatori. Iata ce ar trebui si ce nu...