MEDICAL UPDATES

13 Martie 2024

Neurogastroenterologia: ce trebuie sa știi despre această specialitate

scris de

Dr. Dumitrascu Dan Lucian, Profesor, Gastroenterologie

Imagine a sistemului digestiv

Ce este neurogastroenterologia?

Neurogastroenterologia este o ramură tânără a gastroenterologiei, care studiază, diagnostichează și tratează suferințele a căror producere este atribuită atât sistemului digestiv cât și a celui nervos. Aceste suferințe sunt fie produse de alterarea motilității digestive, cât și de alterarea percepției periferice de la nivelul organelor digestive, precum și prin alterarea percepției conștiente a simptomelor.

Ce boli fac obiectul neurogastroenterologiei?

Iată câteva exemple de boli ce fac obiectul neurogastroenterologiei: boala de reflux gastroesofagian spasmul esofagian distal, achalazia, gastropareza, diareea și constipația cronică, incontinența anală și întreaga sferă a tulburărilor funcționale, denumite și tulburări ale interacțiunii tub digestiv-creier. La producerea simptomelor contribuie și alterarea echilibrului microbiotei intestinale.

Un medic profilat pe gastroenterologie trebuie să fie un bun diagostician, să stăpânească explorările funcționale digestive , să aibă competențe de comunicare foarte bune, să aibă un interes în psihosomatică, să cunoască farmacoterapia și psihoterapia.

Cât de frecvente sunt tulburările funcționale digestive?

Un studiu global pe peste 50 000 de pacienți din 30 de țări, dintre care și peste 2000 români, a demonstrat că 40% din populația lumii (în România la fel: 39%) au cel puțin una dintre tulburările funcționale digestive. O particularitate a românilor, observată pe un grup de pacienți români, a demonstrat tendința românilor, comparativ cu alte națiuni, de a interpreta negativ, catastrofic aceste simptome, ceea ce face îngrijirea acestor bonavi dificilă. Iată de ce este bine ca pacienții, sau cei care suspectează a avea astfel de suferințe, trebuie să se adreseze medicului.

Cui mă adresez la MedLife?

La MedLife Clinica Badea din Cluj-Napoca consultă fondatorul Societății Române de Neurogastroenterologie (fondată în 2005, afiliată la Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate din 2009), în prezent președintele de onoare al Societății, Prof dr Dan Dumitrașcu.

Întreaga rețea MedLife mai are, desigur, și alți specialiști.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.