Depresie la femei: care sunt simptomele specifice

MindCare
20 Ianuarie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
simptomele specifice depresiei la femei

Informații generale despre depresie

Depresia este o afecțiune mintală comună care poate afecta pe oricine. Femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu depresia decât bărbații, iar simptomele depresiei pot fi diferite de cele ale bărbaților. Unele simptome frecvente ale depresiei la femei includ sentimente de tristețe, disperare și inutilitate, pierderea interesului pentru activitățile care le plăceau cândva și modificări ale apetitului și ale tiparelor de somn.

Femeile pot prezenta simptome fizice ale depresiei cum ar fi oboseala, durerile și modificări ale ciclului menstruale.

Care sunt simptomele depresiei la femei

Fiecare persoană poate experimenta simptomele în mod diferit. Cele mai frecvente simptome ale depresiei în rândul femeilor sunt:

  • Sentimente de tristețe, goliciune sau deznădejde
  • Izbucniri de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar și din cauza unor lucruri mărunte
  • Pierderea interesului sau a plăcerii în majoritatea (sau în toate) activitățile normale, cum ar fi sexul, hobby-urile sau sporturile
  • Tulburări ale somnului, inclusiv insomnie sau somn prea mult
  • Oboseală și lipsă de energie, astfel încât chiar și sarcinile mici necesită un efort suplimentar
  • Reducerea apetitului și pierderea în greutate sau pofta crescută de mâncare și creșterea în greutate
  • Anxietate, agitație sau neliniște
  • Încetinirea gândirii, a vorbirii sau a mișcărilor corpului
  • Sentimente de inutilitate sau de vinovăție, fixarea pe eșecurile din trecut sau autoînvinovățirea
  • Dificultăți de gândire, de concentrare, de luare a deciziilor și de memorare a lucrurilor
  • Gânduri frecvente sau recurente de moarte, gânduri sinucigașe, tentative de suicid
  • Probleme fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap

Pentru multe persoane cu depresie, simptomele sunt, de obicei, suficient de severe pentru a provoca probleme notabile în activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, activitățile sociale sau relațiile cu ceilalți.

Tipuri de depresie specifice femeilor

Depresia are diferite forme, la fel ca multe alte boli. Cele mai frecvente tipuri de tulburări depresive care afectează femeile sunt:

  • Depresia majoră. Acesta este un amestec de simptome care afectează capacitatea de a lucra, de a dormi, de a mânca, de a simți bucuria. Aceste episoade de depresie pot avea loc o dată, de două ori sau de mai multe ori în timpul vieții.
  • Distimia (depresie nevrotică). Aceasta este o dispoziție depresivă pe termen lung, continuă. Simptomele nu sunt la fel de severe sau extinse ca cele din depresia majoră. De obicei, acestea includ stări cronice de tristețe, deznădejde și stimă de sine scăzută, precum și modificări ale apetitului și somnului. Uneori, persoanele cu distimie suferă și de episoade depresive majore.
  • Tulburare bipolară. O afecțiune cronică, recurentă, care include cicluri de depresii extreme (sau depresie) și vârfuri extreme (numite hipomanie sau manie).
  • Depresia postpartum este un tip de depresie care se poate dezvolta la femei după ce acestea au născut. Depresia postnatală se caracterizează prin simptome precum tristețea, lipsa de speranță și iritabilitatea, precum și prin modificări ale apetitului și ale tiparelor de somn. Poate provoca sentimente de inadecvare și dificultăți în stabilirea legăturii cu copilul. Depresia postpartum este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament prompt. Aceasta apare la aproximativ 10-15% dintre femei. Există, de asemenea, și depresia prenatală, care afectează una din șapte femei însărcinate. În timpul sarcinii au loc schimbări hormonale dramatice, iar acestea pot afecta starea de spirit și provoca depresia în sarcină.
  • Tulburarea disforică premenstruală este un tip de depresie care apare în săptămâna sau în cele două săptămâni de dinaintea perioadei menstruale a unei femei. Se caracterizează prin simptome precum iritabilitate, schimbări de dispoziție și anxietate, precum și prin simptome fizice, cum ar fi balonarea și sensibilitatea sânilor.
  • Depresia provocată de menopauză. Riscul de depresie poate crește în timpul tranziției către menopauză, o etapă numită perimenopauză, când nivelurile hormonale pot fluctua neregulat. Riscul de depresie poate crește, de asemenea, în timpul menopauzei timpurii sau după menopauză - ambele perioade în care nivelurile de estrogen sunt reduse semnificativ.

Cauzele apariției depresiei la femei

Unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai predispuse la depresie se datorează faptului că sunt mai predispuse la anumite evenimente de viață și factori de stres care pot declanșa depresia, cum ar fi traumele, agresiunile sexuale și violența domestică.

De asemenea, femeile sunt mai predispuse la schimbări hormonale care pot contribui la depresie. Unele tipuri de depresie par să se transmită în familie, dar încă nu au fost identificate gene care să aibă legătură cu depresia.

Când e recomandat un consult de specialitate

Dacă o persoană manifestă simptome care indică depresia, este recomandată o programare la medicul de familie sau la un specialist în sănătate mintală cât mai curând posibil. Solicitarea de ajutor specializat pentru depresie este un semn de putere, nu de slăbiciune.

Care sunt opțiunile de tratament

În general, pe baza rezultatelor evaluărilor, tratamentul tulburărilor depresive poate include:

  • Medicamente. Sunt disponibile multe medicamente diferite, dar numai medicul psihiatru este cel în măsură să stabilească un tratament.
  • Psihoterapie. Aceasta este cel mai adesea o terapie cognitiv-comportamentală și/sau interpersonală. Se concentrează pe schimbarea opiniilor distorsionate pe care persoana cu depresie le are despre sine, despre viață sau mediul înconjurător.

Cum poate fi prevenită apariția depresiei

Nu există o modalitate sigură de a preveni depresia, deoarece aceasta poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv genetici, evenimente de viață și afecțiuni medicale.

Bibliografie

 

  1. “Postpartum Depression - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. “Depression.” Hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org
  3. “Women’s Increased Risk of Depression.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării